Plafon tva

nicolac869

Plafon tva

#1 Mesaj de nicolac869 »

Ce acte trebuie sa fac atunci cand ma apropii de plafonul de tva?
Firma X este neplatitoare de tva, dar se apropie cu pasi repezi de acea suma 35000 euro - la cursul de aderare.... fac o cerere la administratie si imi va veni un control. Vor stabili dumnealor care este valoarea tva a marfurilor deja existente .....sau trebuie sa fac ceva pentru a demonstra care este valoare de tva cumparat de la furnizori si cat este valoare de tva aferenta adaosului? Cum procedez?
Multumesc anticipat

tomac

Re: Plafon tva

#2 Mesaj de tomac »

Nu face nici o cerere. Dacă cifra de afaceri depășește plafonul de scutire în martie spre exemplu, atunci până în data de 10 aprilie se va depune 010 la finanțe bifându-se opțiunea de înregistrare în scopuri de TVA ca urmare depășirii plafonului de scutire.
În această situație veți primi decizie de înregistrare în scopuri de TVA cu data de 1 mai (data de 1 a lunii următoare celei în care se depune 010). Nu se va face control în acest caz. Controlul se face la intrarea prin opțiune.
Ajustarea TVA aferent bunurilor de natura stocurilor se face de către societate, nu de către finanțe. Logic ajustarea se face în baza unor documente. Documentul este lista de inventariere, în care se înscriu bunurile atât în preț de achiziție fără TVA, cât și în preț de vânzare. De asemenea în lista respectivă este nevoie să fie trecută cel puțin cota TVA folosită de furnizorul bunurilor aflate în stoc, pentru a se putea determina valoarea TVA ajustate.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns