initiere in ps.....

Chestiuni specifice programului SAGA PS
nicolac869

initiere in ps.....

#1 Mesaj de nicolac869 »

Buna seara!
Este prima oara cand lucrez in saga PS.... si ma lovesc de mai multe problemele.....daca ma puteti ajuta....multumesc
1 ce documente se intocmesc pentru intreprindrea individuala?
2. registrul jurnal de incasari si plati......are sold pe luna septembri( fac o preluare....)nu reusesc sa introduc acel sold si in programul saga ps...si sa-l prei de la sluna septembrie la luna octombrie....... cum sa procedez.....
3. sunt tare nedumerita....nu este regidtru de casa.....? ( a incasat mai putin si a platit mai mult......nu ar fii un bai...a adus bani de acasa...dar nu se tine evidenta lor?)
Multumesc

tomac

Re: initiere in ps.....

#2 Mesaj de tomac »

1.Cele prevăzute în OMFP 1040/2004. Îl găsiți aici
2.Acel registru nu are sold. Vedeți detalii în același ordin.
3.Nu există registru de casă la partida simplă decât în cazul în care se lucrează cu valută numerar. Atunci s-ar conduce registrul de casă în valută.
OMFP 1040/2004 este de bază. Dacă-l citiți vă veți clarifica multe nedumeriri și, poate, vă veți crea altele noi :)
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

atanasoaies

#3 Mesaj de atanasoaies »

Buna ziua!
Folosesc pt.prima data Saga PS pt un PFA infiintat in sept.2011 si am cateva nelamuriri:
1.in 2011 a avut numai cheltuieli( de infiintare, aprovizionare ob.inv, consumabile, taxe si impozite) si venituri 0 -sunt acestea deductibile sau se respecta si aici regula:" sunt chelt deductibile cele efectuate pt realizarea veniturilor impozabile"?
2.chitantele si BF ( neinsotite de facturi) se inregistreaza direct in registrul de casa sau in Intrari ?

Multumesc!

eugen01

#4 Mesaj de eugen01 »

1. Citind link-ul pus de Tomac mai sus, raspunsul este da sunt deductibile si da si aici functioneaza respectiva regula (art.42 din omfp 1040);
2. Introducem prin ecran Intrari, si selectam tip B (unde avem Bon Fiscal) programul are setat impliciti " " (spatiu liber ) pentru Factura.Explicatia consta in faptul ca toate platile/incasarile trebuie sa apara in RJIP.

atanasoaies

#5 Mesaj de atanasoaies »

va multumesc!
totusi nedumerirea mea era urmatoarea:
1.daca respectivele cheltuieli ( deductibile in mod normal) pot fi considerate deductibile in situatia in care in 2011 nu am avut deloc venituri?
2.cu bonurile fiscale am inteles dar ce fac cu chitantele( taxe, impozite) trebuie sa apara si ele in jurnalul de intrari?Intreb acest lucru deoarece si daca le inregistrez direct in registrul de casa imi apar in RJIP. Problema e la decl.392 .

eugen01

#6 Mesaj de eugen01 »

1. Conform art. 52 :
" Venitul net sau pierderea fiscală se calculează astfel: din totalul sumelor încasate.....se scad ...... totalul sumelor plătite...".Sumele platite nu sunt conditionate de existenta unor sume incasate, PS nefiind contabilitate de angajamente;
2.Da, si chitantele ce atesta plata impozitului pe venit trebuie sa apara in RJIP (ca sunt nedeductibile ...asta e).Definim un Furnizor ANAF (cel de care apartinem) iar in ecran Intrari vom selecta factura.Avem grija la D 392 sa-l deselectam.
Last Edit:
:oops: :oops: :oops:
Imi cer scuze pentru eroarea generata de graba.Despre inregistrare chitante corect, a se citi explicatii Balazse si Gramac.
Ultima oară modificat Sâm Mar 03, 2012 8:16 pm de către eugen01, modificat de 3 ori în total.

atanasoaies

#7 Mesaj de atanasoaies »

M-am lamurit.Multumesc!

beldeani267

#8 Mesaj de beldeani267 »

scuze daca insist pe acelasi subiect, dar eu chiar nu inteleg de ce as inregistra o chitanta ANAF de plata a contributilor salariale de ex. in intrari si nu direct ca plata in registrul de casa. defapt este o plata nu o intrare...

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Doar bonurile fiscale le inregistrezi prin "intrari", chitantele prin "registru de casa".

gramac921

#10 Mesaj de gramac921 »

chitanta nu trebuie inregsitrata prin Intrari , ci prin plati . Nici eu nu vad de ce ar trebui prin Intrari . :roll:

beldeani267

#11 Mesaj de beldeani267 »

imi spuneti va rog de ce nu este suficent ca si bonurile sa fie inregistrate doar prin plati, pentru a intelege exact cum functioneaza programul.

eugen01

#12 Mesaj de eugen01 »

Balazse & Gramac 921> Carcotashilor !! o greseala mica nu mai poate omu' sa faca !! :mrgreen:

Sofoneaa>
Bonurile fiscale sunt totusi documente care dovedesc achizitia de bunuri si/sau servicii.

beldeani267

#13 Mesaj de beldeani267 »

si daca as inregistra bonul fiscal in registrul de casa cu tipul de operatie corespunzator nu este acelasi lucru?
ma refer la 2-3 bonuri de nimicuri (ex taxi, o agenda, un pix)

mersi

tomac

#14 Mesaj de tomac »

Nu veți avea o evidență în scopuri de TVA corectă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns