CHELTUIALA AFERENTA TVA 50 % - ACHZITITIEI COMBUSTIBILI
Re: CHELTUIALA AFERENTA TVA 50 % - ACHZITITIEI COMBUSTIBILI
Addendum:
1. Circulara 420167 din 07 feb 2012 (Site MF>InfoTVA>Circulare)
http://discutii.mfinante.ro/static/10/M ... 022012.pdf
2. Explicatii verbale:
http://www.youtube.com/watch?v=oL52ZJ7QkbE
3. Reflectare procedura calcul in alt program:
http://www.youtube.com/watch?v=w733NEqBINM
(cam la secunda 48 sau 49, dupa caz "inghetam" ecranul ca sa putem vedea mai bine).
Remarca:
1.Descompunand procedura respectiva (structura WBS ), conform circularelor MF (deci si cea referitoare la og34), remarcam mai mult pasi:
- Inregistrarea ca si cand ar fi totul deductibil (124 = 100 + 24);
- Evidentierea cheltuielilor deductibile 6022 = 50 , 4426 = 12 ;
- evidentierea cheltuielilor nedeductibile, includerea tva ca si taxa nerecuperabila
6022 = 4426 > 6022 = 62 (50 + 12)
Simpla parere:
Procentul de 50% nu se aplica asupra rulajului contului 6022, ci direct asupra pretului de inregistrare.Sunt de acord, Saga calculeaza conform normelor in vigoare.
1. Circulara 420167 din 07 feb 2012 (Site MF>InfoTVA>Circulare)
http://discutii.mfinante.ro/static/10/M ... 022012.pdf
2. Explicatii verbale:
http://www.youtube.com/watch?v=oL52ZJ7QkbE
3. Reflectare procedura calcul in alt program:
http://www.youtube.com/watch?v=w733NEqBINM
(cam la secunda 48 sau 49, dupa caz "inghetam" ecranul ca sa putem vedea mai bine).
Remarca:
1.Descompunand procedura respectiva (structura WBS ), conform circularelor MF (deci si cea referitoare la og34), remarcam mai mult pasi:
- Inregistrarea ca si cand ar fi totul deductibil (124 = 100 + 24);
- Evidentierea cheltuielilor deductibile 6022 = 50 , 4426 = 12 ;
- evidentierea cheltuielilor nedeductibile, includerea tva ca si taxa nerecuperabila
Simpla parere:
Procentul de 50% nu se aplica asupra rulajului contului 6022, ci direct asupra pretului de inregistrare.Sunt de acord, Saga calculeaza conform normelor in vigoare.
In circulara din link , scrie doar atat ca sunt " deductibile 50 % din cheltuielile pt combustibili " , nicidecum din pretul de inregistrare ( de achizitie) al acestora.eugen01 scrie:Addendum:
Simpla parere:
eugen , unde se mentioneaza in codul fiscal sau Norme , nedeductibilitatea cheltuielii cu TVA nedeductibil ?
Saga nu calculeaza conform normelor. Normele zic altceva , in cazul in care TVA este trecut pe cheltuieli aceastea sunt deductibile , daca sunt aferente activitatii de obtinere a veniturilor impozabile ( in cazul nostru doar 50 % ) .
Asa ca , DOAR 50 % din cheltuiala nerecuperabila cu TVA este nedeductibila daca tinem cont de pct. 23 din Normele de aplicare a CF.
1. In circulara din link (din pagina aceasta) pe la pagina cinci avem si monografia contabila, metoda de inregistrare ce cuprinde respectivii pasi;
2. "...când taxa pe valoarea adăugată este înregistrată pe cheltuieli, în situaţia în care taxa pe valoarea adăugată este aferentă unor bunuri sau servicii achiziţionate în scopul realizării de venituri impozabile;" presupun ca acesta este pasajul de referinta.De acord, numai ca in cazul combustibililor TVA-ul se include in partea...nedeductibila, stabilita prin lege.
Argumentez cu art 145 indice 1 care pe scurt spune ca se deduce "se deduce 50% din taxa pe valoarea adăugată ... respectiv, 50% din taxa aferentă achizițiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleași caracteristici..." (dupa care urmeaza exceptiile).
Documentul care dovedeste achizitia (cheltuiala, avand in vedere ca nu il stocam, sau daca il stocam trebuie sa-i caclulam pretul de inregistrare) este factura (cu specificatii art 155) si Bonul Fiscal .Tva-ul mentionat in aceste documente este TVA-ul deductibil, sau ma rog, TVA luat in considerare de legiuitor (art.155 si altele).
Prin preluarea a 50% din 100% TVA (ca sa ramanem in cifre 12 din 24) in contul de TVA deductibil raman 12 ron.Si am terminat cu TVA-ul deductibil si cu cheltuiala deductibila.Partea ramasa 12 ron, musai sa-i includem in pretul de achizitie, dar atentie!, numai pentru partea din cheltuiala care nu e deductibila conform ucazuri adica 50 + 12 = 62.Astfel, vom avea in 6022 valoarea de 112 (62 + 50). Date pe care ni le arata si Saga.Altfel, pentru verificarea lui 62 aplicam 24/124 si o sa obtinem 12.Sau daca suntem mai meticulosi, vom observa ca de fapt cei 50% deductibili mult trambitati de CF sunt de fapt 44.64% iar cei 50% nedeductibili sunt 55.36% din soldul 6022.Fireste e vorba de un joc matematic, de diferenta intre nominal si real..etc... cei 50% se aplica la valoarea din documentul de achizitie, conditia de baza fiind existenta inscrisurilor.
2. "...când taxa pe valoarea adăugată este înregistrată pe cheltuieli, în situaţia în care taxa pe valoarea adăugată este aferentă unor bunuri sau servicii achiziţionate în scopul realizării de venituri impozabile;" presupun ca acesta este pasajul de referinta.De acord, numai ca in cazul combustibililor TVA-ul se include in partea...nedeductibila, stabilita prin lege.
Argumentez cu art 145 indice 1 care pe scurt spune ca se deduce "se deduce 50% din taxa pe valoarea adăugată ... respectiv, 50% din taxa aferentă achizițiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleași caracteristici..." (dupa care urmeaza exceptiile).
Documentul care dovedeste achizitia (cheltuiala, avand in vedere ca nu il stocam, sau daca il stocam trebuie sa-i caclulam pretul de inregistrare) este factura (cu specificatii art 155) si Bonul Fiscal .Tva-ul mentionat in aceste documente este TVA-ul deductibil, sau ma rog, TVA luat in considerare de legiuitor (art.155 si altele).
Prin preluarea a 50% din 100% TVA (ca sa ramanem in cifre 12 din 24) in contul de TVA deductibil raman 12 ron.Si am terminat cu TVA-ul deductibil si cu cheltuiala deductibila.Partea ramasa 12 ron, musai sa-i includem in pretul de achizitie, dar atentie!, numai pentru partea din cheltuiala care nu e deductibila conform ucazuri adica 50 + 12 = 62.Astfel, vom avea in 6022 valoarea de 112 (62 + 50). Date pe care ni le arata si Saga.Altfel, pentru verificarea lui 62 aplicam 24/124 si o sa obtinem 12.Sau daca suntem mai meticulosi, vom observa ca de fapt cei 50% deductibili mult trambitati de CF sunt de fapt 44.64% iar cei 50% nedeductibili sunt 55.36% din soldul 6022.Fireste e vorba de un joc matematic, de diferenta intre nominal si real..etc... cei 50% se aplica la valoarea din documentul de achizitie, conditia de baza fiind existenta inscrisurilor.
Desi la introducerea bonurilor pentru combustibil am inregistrari de deductibilitate 50%, la calcularea impozitului pe profit grogramul nu a luat in considerare suma nedeductibila. Trebuia sa calculez manual. Unde am gresit? In decont e corect calculat.
Pentru a le lua în considerare ca fiind nedeductibile, sumele culese în intrări cu "I" sau "N50" trebuie să fie culese direct pe cheltuieli, nu pe conturi de stocuri.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
buna ziua!
am o intrebare legat de TVA. Ce se intampla atunci cand motorina este achizitionata pentru un utilaj cu care se realizeaza productia. Aduc in canaistra motorina...... nu este folosit pentru transport,doar pentru productie.
In acest caz cat este TVA deductibil,100%?
va multumesc
am o intrebare legat de TVA. Ce se intampla atunci cand motorina este achizitionata pentru un utilaj cu care se realizeaza productia. Aduc in canaistra motorina...... nu este folosit pentru transport,doar pentru productie.
In acest caz cat este TVA deductibil,100%?
va multumesc
interesant!
Pe de o parte limitarile la deductibilitate se refera la " vehicule rutiere motorizate care ..blablabla" iar despre TVA aflam mai pe la art.146, mai precis NM 46 alin.2 care spune ca "Pentru carburanţii auto achiziţionaţi, deducerea taxei poate fi justificată cu bonurile fiscale emise.... dacă sunt ştampilate şi au înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare a autovehiculului."
Acuma....ce numar de inmatriculare poate sa aiba o drujba...sau o motocositoare sau un grup electrogen ?
Pe de o parte limitarile la deductibilitate se refera la " vehicule rutiere motorizate care ..blablabla" iar despre TVA aflam mai pe la art.146, mai precis NM 46 alin.2 care spune ca "Pentru carburanţii auto achiziţionaţi, deducerea taxei poate fi justificată cu bonurile fiscale emise.... dacă sunt ştampilate şi au înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare a autovehiculului."
Acuma....ce numar de inmatriculare poate sa aiba o drujba...sau o motocositoare sau un grup electrogen ?

- balteanuc692
"...Pentru carburanţii auto achiziţionaţi..."
Banuiesc ca pentru o drujba, arati factura si fisa drujbei
Banuiesc ca pentru o drujba, arati factura si fisa drujbei

imho, carburantii auto pentru acest gen de consumatori (utilaje), ar trebui achizitionati numai cu factura.
- balteanuc692
-
Eu inteleg ca numai TVA este nedeductibil si cheltuiala nerecuperabila.. Dar la inchidere trimestru SAGA imi zice ca si val. fara TVA a respectivei achizitii este chelt. nedeductibila.
Eu la sf. lunii modific notele contabile, inlocuind contul 6022 (sau alte chelt cu TVA neded) cu analitic 635 - TVA nedeductibil, ca sa ii pot urmari si fisa.
Eu la sf. lunii modific notele contabile, inlocuind contul 6022 (sau alte chelt cu TVA neded) cu analitic 635 - TVA nedeductibil, ca sa ii pot urmari si fisa.
- balteanuc692
1.In cazul ratei de leasing, de la 1 iulie 2012, TVA va fi 50% nedeductibil, cu toate ca leasingul e o prestare de servicii, corect?
2. Partea nedeductibila din TVA a ratei de leasing, o trecem pe 635, aceasta cheltuiala fiind nedeductibila, corect?
2. Partea nedeductibila din TVA a ratei de leasing, o trecem pe 635, aceasta cheltuiala fiind nedeductibila, corect?
50% doar daca nu se face dovada ca se foloseste exclusiv in scopul activitatii ecpnomice conform proiectului Normelor CF , altfel deductibila integral .
- balteanuc692
Da, ma refeream numai la cazurile bine stiute (isi ia "patronul" un BMW in leasing ca sa deduca TVA-ul
). Cazuri in care, daca am inteles bine, asigurarea, rovigneta, diferentele de curs valutar, dobanda, si ele sunt doar 50% deductibile, corect?