Am urmatoarea situatie :
-achizitii intracomunitare marfa de la acelasi fz. cu mai multe facturi ( facturile sunt in $ si EUR si utilizez pt. transformarea in lei curs BNR din data facturii );
- am o singura factura de transport intracomunitar in lei ( transportatorul este roman si imi factureaza in lei cu TVA )
Cum calculez costul de intrare in stoc al marfii?
Pentru transport pot sa utilizez valoarea in lei de pe factura si sa o impart proportional la marfa achizitionata sau trebuie sa utilizez acelasi curs ca cel de pe factura de marfa?
Cand era DVI se folosea un singur curs - cel din vama. Voi cum faceti acum? Diferentele nu sunt semnificative dar nu stiu cum este corect.
Si apropo voi cum faceti inregistrarea pt. TVA de pe factura de transport intracomunitar? Eu fac o nota 4424=4426 pt. ca acest TVA este platit transportatorului si pentru marfa 4426=4427.
Astept sugestii.....
Achizitii intracomunitare~cost de intrare marfa
- velescuo779
Intamplator eu nu lucrez in SAGA firma de care vorbeam. Si apoi nu conteaza in ce program lucrezi ci cum lucrezi. Un program oricat de performant ar fi poate gresi atunci cand sunt modificari legislative neclare.
Important este sa cunosti cum este corect si nu sa iei de bun ce iti ofera un soft de contabilitate. De aceea ii rog pe cei care stiu cum este corect sa imi raspunda ce ar face, apropo de situatia mea, daca de exemplu ar lucra contabilitatea de mana.
Va multumesc anticipat
Important este sa cunosti cum este corect si nu sa iei de bun ce iti ofera un soft de contabilitate. De aceea ii rog pe cei care stiu cum este corect sa imi raspunda ce ar face, apropo de situatia mea, daca de exemplu ar lucra contabilitatea de mana.
Va multumesc anticipat
-
"Pentru transport pot sa utilizez valoarea in lei de pe factura si sa o impart proportional la marfa achizitionata "
Daca factura este in lei ,nici nu ai alta solutie decit cea propusa de tine mai sus
"Si apropo voi cum faceti inregistrarea pt. TVA de pe factura de transport intracomunitar? Eu fac o nota 4424=4426 pt. ca acest TVA este platit transportatorului si pentru marfa 4426=4427".
Nu inteleg nota 4424=4426. Cred ca este suficient sa inreg. 4426=401 la primirea facturii.
Daca factura este in lei ,nici nu ai alta solutie decit cea propusa de tine mai sus
"Si apropo voi cum faceti inregistrarea pt. TVA de pe factura de transport intracomunitar? Eu fac o nota 4424=4426 pt. ca acest TVA este platit transportatorului si pentru marfa 4426=4427".
Nu inteleg nota 4424=4426. Cred ca este suficient sa inreg. 4426=401 la primirea facturii.
1+1=3
- velescuo779
Este corect ce a scris oltenz in privinta fz. de transport. Asa fac si eu 4426=401 si apoi 4424=4426. Eu am scris doar nota de inchidere initial.
In privinta raspunsului dat de ciulei203 este OK, doar ca eu nu am vrut sa spun ca lucrez contab. de mana, Doamne fereste, ci doar ca este bine sa nu te bazezi numai pe soft-ul de conta in care lucrezi ( chiar daca te ajuta enorm ) si ca trebuie sa cunosti mai intai teoretic problema pt. a nu face erori.
Problema cu transportul ( ce curs utilizez ) ramane insa deschisa!
Multumesc tuturor pt. raspunsuri si mai astept inca opinii. Mi se pare o speta interesanta...
In privinta raspunsului dat de ciulei203 este OK, doar ca eu nu am vrut sa spun ca lucrez contab. de mana, Doamne fereste, ci doar ca este bine sa nu te bazezi numai pe soft-ul de conta in care lucrezi ( chiar daca te ajuta enorm ) si ca trebuie sa cunosti mai intai teoretic problema pt. a nu face erori.
Problema cu transportul ( ce curs utilizez ) ramane insa deschisa!
Multumesc tuturor pt. raspunsuri si mai astept inca opinii. Mi se pare o speta interesanta...