tva la inchiderea de an + amortizari

Chestiuni specifice programului SAGA PS
mitroir839

tva la inchiderea de an + amortizari

#1 Mesaj de mitroir839 »

Buna ziua,

Sunt PFA neplatitor de TVA din 2012 si recent mi-am facut abonament la Saga PS.
Am doua probleme:

1. la inchiderea de an 2012 nu-mi apare deloc amortizarea, ar fi vreo 200 de lei si nu-mi apar deloc.
la Imobilizari sunt trecute toate bine, zic eu, desi la Lista Imobilizarilor, Amortizarea inregistrata apare 0.0, doar la Registrul Imobilizarilor imi arata cei 200 de ron.
2. Desi sunt neplatitor de TVA, inchiderea de an mi-o calculeaza fara TVA, deci eu a trebuit sa-mi fac singur calculele pentru declaratiile de la fisc. Nu se poate face ceva in privinta asta? Mentionez ca la configurarea societatii am bifat corect "neplatitor TVA".

Va multumesc pentru ajutor,

Radu

fagarasa176

Re: tva la inchiderea de an + amortizari

#2 Mesaj de fagarasa176 »

1. Cu ce data a'ti achizitionat mijlocul fix? Daca este cu decembrie 2012 amortizarea incepe abia cu ianuarie 2013
2 Va rog mai cititi odata ce a'ti scris. :roll:
Daca sunteti neplatitor de TVA, la achizitii TVA'ul il includeti in pretul de achizitie,
Deci despre ce TVA la inchidere este vb?
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

tomin229

#3 Mesaj de tomin229 »

1 amortizarea apare dupa ce dati validare in ecranul "inchidere an" pe butonul din drepta sus , si o va include in cheltuielile deductibile ale anului 2012 .Sa ai setat la perioada " decembrie 2012"
2. problema apare din modul in care ai facut receptiile in anul 2012 la achizitii . Programul seteaza 0 la tva din oficiu pentru neplatitorii tva la toate receptiile de achizitii , iar daca tu ai pus din proprie initiativa 24 , ai intocmit gresit receptia ca neplatitor tva , si de aici ti-a trimis in reg jurnal de incasari si plati si implicit in situatiile de inchidere de an valoarea fara tva . Similar este si la venituri .

mitroir839

#4 Mesaj de mitroir839 »

ok, haideti ca am inteles, cred, ceva:

1. da, am vazut ca daca dau Validare pe butonul din dreapta sus imi apar amortizarile. evident, la cele intrate inainte de decembrie, de. ex. in octombrie.
2. am mai inteles ca, desi facturile mele sunt platite cu baza+tva, eu trebuie sa le trec in SAGA cu suma intreaga si TVA 0%. e corect?
eu credeam ca trec facturile asa cum sunt ele, cu TVA 24%, si programul, in functie de setarea de TVA de la configurarea societatii, stie sa calculeze cu suma intreaga sau numai cu baza.
nu ar fi mare problema, nu sunt multe facturi de modificat...

va multumesc pentru raspunsuri!

fagarasa176

#5 Mesaj de fagarasa176 »

1. corect
2. le introduceti cu TVA zero, valoarea TVA se include in pretul de achizitie

mitroir839

#6 Mesaj de mitroir839 »

o alta intrebare:

am modificat intrarile cu valoarea intreaga, dar acum vad ca in RJIP imi apar si intrarile vechi si cele noi. am cum sa corectez, sau o trebui sa sterg societatea si sa o fac din nou?

fagarasa176

#7 Mesaj de fagarasa176 »

In RJIP va apar PLATILE si INCASARILE
D-vs a'ti modificat intraile si iesirile doar.
Stergeto platile si incasarile si operatile iar.

mitroir839

#8 Mesaj de mitroir839 »

pai si cum fac asta? eu am devalidat, mi-a spus ca sunt plati facute si daca vreau sa continui, am spus da, apoi am modificat tva de la 24 la 0 %, apoi am validat si am facut inca o data plata.
acum, la unele facturi, imi apar o data plata cu 24% si o data aia cu 0.

tomin229

#9 Mesaj de tomin229 »

Al doilea mesaj a fost daca doriti sa stergeti platile sau incasarile facturilor si din cate vad ati spus NU deci a ramas si vechea plata-incasare si ati mai generat una dupa fiecare revalidare . Trebuie sa stergeti din casa banca deconturi primele plati -incasari

mitroir839

#10 Mesaj de mitroir839 »

ok, multumesc, am facut-o si pe asta!

mai am doua intrebari:

1. cum trec eu facturile pe care am mijloace fixe, am de ex. facturi pe care am un mijloc fix (aparat foto), un alt articol ieftin, transport, discout transport, discount total acordat de magazinul de profil. nu mai stiu cum sa trec, achizitii mijloace fixe, chelt. deductibile, apoi la servicii/articole il trec numai pe cel amortizabil ca fiind nedeductibil etc? am incercat in toate felurile si nu ma prind cum e bine...

2. daca am trecut la intrari valorile totale, cu tva 0%, in RJIP imi iese bine, dar jurnalele de cumparari sunt bulibasite. nu s-ar putea oare ca programul sa fie facut sa tina cont de setarile societatii (platitor sau neplatitor de tva) si sa le faca pe toate cum trebuie? asta e o intrebare, probabil, adresata mai mult dezvoltatorilor.

tomin229

#11 Mesaj de tomin229 »

1. receptionati de doua ori aceeasi factura , respectiv prima data o receptionati doar cu valoarea mijlocului fix si ce tine de el si selectati tip operatie 003 achizitii imobilizari si apoi mai receptionati aceeasi factura cu ce a mai ramas si selectati tip operatie 001 cheltuieli deductibile integral sau ce o fii . Programul va va sesiza ca mai este inregistrata o factura cu acelasi numar , respectiv daca doriti sa continuati ? spuneti DA!! raspicat :lol: :lol:

2. ca neplatitor de tva nu prea va intereseaza jurnalele de cumparari sau de vanzari decat ca sa stiti daca ati depsit plafonul de tva (cel de vanzari) . In cazul in care ve-ti avea nevoie de ele aveti un buton acolo cu semnul "excel" adica aveti posibilitatea sa le exportati in excel , si sa mai adaugati doua coloane si cu doua formule simple din total factura determinati baza si tva-ul .

fagarasa176

#12 Mesaj de fagarasa176 »

tomin229 scrie:2. ca neplatitor de tva nu prea va intereseaza jurnalele de cumparari sau de vanzari
Si matale nu verifici daca ai intordus in program toate facturile? :wink:

tomin229

#13 Mesaj de tomin229 »

Vedeti , la asta nu m-am gandit , intradevar un argument solid pentru care ar fii utile . Dar oare pot verifica facturile introduse daca in jurnale sant la valoarea cu tva , asa cum zice omul mai sus , ca , de fapt asta era ideea ??

De regula sant atent cand intruduc actele ca sa nu fiu nevoit sa fac un lucru de doua ori :wink:

mitroir839

#14 Mesaj de mitroir839 »

acum, poate ma mai ajutati cu ceva:

nu stiu daca e in regula, dar am facut o achizitie mai mare de 5000 ron si cand m-am dus la magazin au spus ca nu e nimic, mi-au scos niste facturi de avans, de 4999 ron si una pe care sunt produsele achizitionate (doua, ambele imobilizari), un discount (deci cu minus) si e scazut avansul.

acuma, eu nu prea imi dau seama ce fac cu facturile alea de avans, ca la celelalte, simple, am facut artificiul cu introdusul de doua ori.

va multumesc si va rog sa ma scuzati pentru insistenta!

PS: solutia cu excelul in care adaug coloane mi se pare ok, avand in vedere ca nu am multe facturi si nu mi-e greu sa le introduc corect.

tomin229

#15 Mesaj de tomin229 »

te ajutam si iti facem ...factura la sfarsit de luna :lol: :lol: :lol:

in primul rand prevederea cu plafonul de 5000 lei nu se aplica in cazul platilor / incasarilor de la persoane fizice chiar si autorizate fiind , deci puteati sa lasati factura cum a fost initial .

inregistrarea lor in program :
1. prima factura de avans o inregistrezi exact asa cum este , la tip operatie 003 achizitii imobilizari si obiectul facturii mentionezi " avansuri imobilizari "
2. a doua factura ar trebuii sa fie emisa de forma : prima pozitie - valoarea integrala a mijlocului fix si a doua pozitie , storno avans cu minus , ramanand rest de plata diferenta dintre ele . Ei , factura asta o receptionezi exact asa cum este emisa , cu cele doua pozitii din factura , prima cu + si a doua cu - . la tip operatie treci tot 003 achizitii imobilizari .
Cand inregistrezi la "imobilizari " mijlocul fix , treci a doua factura si valoarea de la prima rubrica din ea .

Scrie răspuns