Inchidere conturi ONG

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
iliovicid105

Re: Inchidere conturi ONG

#16 Mesaj de iliovicid105 »

Tomac,

Citind precizarea ref. la D101 cu privire la ONG-uri, am mai cautat pe forum si am gasit urmatorul topic recent:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=8&t=21600

Aici se mentioneaza prevederile din Codul Fiscal:
ART. 34 Declararea şi plata impozitului pe profit

(5) Următorii contribuabili au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, astfel:

a) organizaţiile nonprofit au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul;

Totusi sper ca ai in vedere urmatorul articol in momnentul cand faci D101:

(3) Organizaţiile nonprofit(asociatii si fundatii), organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit şi pentru veniturile din activităţi economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevăzută la alin. (2). Organizaţiile prevăzute în prezentul alineat datorează impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) sau în prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevăzute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, după caz.
Avand in vedere ca ONG-ul nostru nu desfasoara nici un fel de AE, totusi este obligatorie depunerea D101?

Merci.

apetrem

#17 Mesaj de apetrem »

Este obligatorie.
Verifica si vectorul fiscal al firmei.
Marian Apetre

iliovicid105

#18 Mesaj de iliovicid105 »

In vectorul fiscal Nu suntem inregistrati ca platitori de impozit pe profit.
Am pus intrebarea si la ANAF, astept un raspuns si va tin la curent.

tomac

#19 Mesaj de tomac »

Atunci trebuie să vă înregistrați. Vă repet: este o mare diferență între a fi scutit de impozit pe profit, ca entitate, sau a obține exclusiv venituri neimpozabile.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

iliovicid105

#20 Mesaj de iliovicid105 »

Am primit deja raspunsul de la MFP cu privire la neceistatea inregistrarii unui ONG ca platitor de impozit pe profit si obligativitatea depunerii decl. 101.
Iata in cele de mai jos raspunsul oficial:
În cazul în care asociaţia desfăşoară doar activităţi fără scop patrimonial, în formularul 010 "Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentrupersoane juridice, asocieri şi alte entități fără personalitate juridică" nu se completează rândul 2 - Impozit pe profit.
Având în vedere cele menţionate, în acest caz, asociaţia nu are obligaţia depunerii declaraţiei privind impozitul pe profit – formular 101.

Scrie răspuns