Declaratia 205

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
filipp

Declaratia 205

#1 Mesaj de filipp »

Este ceva ciudat la mijloc (si nu in Danemarca ... :D ).
Pe 24 februarie pare sa fi aparut o noua varianta a Saga C vers. 415 ! (nepopularizata (inca ?) prin sistemul de anunturi pe mail !!) -- varianta este diferita de celelalte doua variante 415 deja aparute anterior !
Versiunea pare sa contina actualizarea declaratiei 205 .... DAR: daca generez PDF-ul cu declaratia 205 din program, in antetul acestuia scrie ca este versiunea "V1.0.1" !! In acelasi timp, daca descarc fisierul PDF cu declaratia 205 direct de pe site-ul ANAF, acesta are in antet versiunea "A1.0.3" !!!
Si ca sa fie confuzia si mai accentuata, daca verific imbunatatirile/noutatile la fiecare din cele 2 fisiere PDF descrise mai sus (prin acel buton "Versiuni" din partea de sus) lista pare sa fie identica ! (la fisierul generat din Saga, apare tot versiunea 1.0.3, cu descrierea noutatilor aparute fata de versiunea anterioara -- identic cu fisierul descarcat de la ANAF !)

Si o mica intrebare: ce se intampla (doctore) ???
Ce a realizat compania Saga Soft ? (pare sa fi integrat actualizarea declaratiei 205 ... dar DE CE nu a anuntat acest lucru ??? in conditiile in care o multime de utilizatori asteptau cu sufletul la gura actualizarea, pentru a putea genera si depune aceasta declaratie ?!?!?!? )

Doar eu sunt in aceasta situatie (sa astept modificarea, aceasta sa apara si sa nu fiu anuntat despre ea, asa cum am fost anuntat la toate celelalte modificari anterioare....) ?

dobrescug876

Re: Declaratia 205

#2 Mesaj de dobrescug876 »

Sfatul meu... intotdeauna verific inainte sa depun ultima versiune la sursa (ANAF), ceea ce se pare ca faceti si dvs. Dupa aceea o verific pe cea din SAGA. Nu e prima oara ca am gasit ca difera... Situatia se remediaza foarte usor. Am facut-o de multe ori. Intrati in folderul unde este instalat SAGA (SAGA C.3.0) si de acolo in folderul "FreeTab". Rasfoiti prin acel folder pana gasiti declaratia 205 (apare sub denumirea D205). O redenumiti (rename) cu "D205old" (spre exemplu) asta in caz ca nu doriti sa o stergeti de frica sa nu faceti ceva ireversibil. Dupa aceea copiati fisierul descarcat de la ANAF, de exemplu D205_XML_2012_v103 si il redenumiti D205. Asta ca sa aiba o denumire identica cu cea a fisierului original din Saga. Dupa care Saga il va considera pe acesta cel bun si il va completa fara probleme. Aceasta metoda functioneaza cu conditia ca diferentele dintre cele doua versiuni sa nu fie atat de mare incat sa fi fost necesara actualizarea Saga. (Lucru care inca nu mi s-a intamplat, dar in teorie cam asta e ce se poate intampla).

dobrescug876

#3 Mesaj de dobrescug876 »

V-am raspuns mai inainte la problema dvs... din pacate am si eu o INTREBARE:

Folosesc Saga pt un ONG. Presedintele asociatiei si cenzorul sunt remunerati fiecare in baza unor contracte de mandat. Pentru acest lucru, i-am adaugat in SAGA la salariati, dar fiecare definit cu ceea ce ii era specific (ex. pensionar), inclusiv am selectat la presedinte tipul salariatului si anume "contract de administrare", respectiv pt cenzor am selectat "colaborator". Toate bune si facute, veniturile acestora au fost declarate in anul 2012 in declaratia 112 pe care Saga a generat-o ireprosabil.
Acum, cand sa pregatesc declaratia 205, m-am lovit de o problema. Saga o genereaza perfect dpdv al sumelor (venit, deducere - care nu se aplica la contracte de mandat, baza impozitare, impozit), dar... nu stiu de ce imi baga pe cei cu contracte de mandat in "aceeasi oala" cu salariatii permanenti, adica la "venituri din salarii" (punctul h al declaratiei, care se bifeaza automat) si nu la "din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent" (punctul b)???? Oare la punctul b ar trebui sa fie declarate "conventiile civile" sau si "contractele de mandat"? Mi se pare logic sa fie declarate si contractele de mandat, fiind incheiate in baza codului civil. Deci mai degraba cred ca SAGA greseste. Ce parere aveti?

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Pentru FilipP, referitor la afisarea versiunii la D.205 citeste aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... t=versiuni
Prin vers.412 s-a actualizat D.205, doar ca intre timp cei de la ANAF au mai modificat un pic cate ceva.

Scrie răspuns