Bilant la 30 iunie 07 vizat?

Mesaj
Autor
Avatar utilizator
septimiuv
Mesaje: 11897
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Cernica

#16 Mesaj de septimiuv »

Legile şi ordonanţele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor. Termenul de 3 zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, şi expiră la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare.


asa scrie in legea 24/2000

bolbai
Mesaje: 344
Membru din: Vin Ian 19, 2007 1:00 am
Localitate: Oradea, Bihor
Contact:

#17 Mesaj de bolbai »

Revin cu intrebarea: deci la 30.06.2007 putem depune raportarea contabila pe raspunderea administratorului?

radup935
Mesaje: 29
Membru din: Vin Mar 10, 2006 12:00 am

#18 Mesaj de radup935 »

eu cred ca nu mai poate fi semnat pe raspunderea administratorului bilantul de la 30.06.2007.

30.07.2007
Modificarea Legii Contabilitatii

Legea Contabilitatii nr. 82/1991 a fost modificata prin Legea nr. 259/2007, publicata vineri in Monitorul Oficial nr. 506/27.07.2007.

Principalele noutati se refera la:

Evaluarea elementelor din patrimoniu

- Evaluarea elementelor monetare in valuta si a celor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valutare, se efectueaza conform reglementarilor contabile si aplicabile. Acesta mentiune nu era stipulata, in mod expres, in varianta anterioara a legii nr. 82/1991.

- Valoarea activelor si datoriile, cu ocazia reorganizarilor, se face, de regula, de catre evaluatori autorizati. Aceasta nu este propriu-zis o norma juridical, ci reflecta pozitia operatorilor care in mod uzual procedeaza la reorganizari.

Conducerea contabilitatii

- Contabilitatea poate fi condusa intern, prin departamente distincte, cu personal licentiat (studii superioare), sau pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate conform legii (membre CECCAR).
Prin urmare nu mai este posibil in niciun caz ca administratorul sa semneze singur, ci o societate este obligata sa aiba contabilitate, fie interna (cu departament de contabilitate), fie externa (printr-un contract de prestari servicii contabile).

- Raspunderea pentru activitatea contabila revine directorului economic, contabilului sef, sau altei persoane imputernicite, impreuna cu personalul din subordine.
In cazul prestarilor de servicii, responsabilitatea revine persoanelor in cauza, conform legii si prevederilor contractuale. Noutatea consta in faptul ca o data cu aparitia acestei modificari, administratorul unei societati, nu mai are posibilitatea sa raspunda pentru tinerea contabilitatii, asa cum se preciza in varianta anterioara a legii nr. 82/1991, la art. 10 alin (4).

Pierderea contabila reportata

- Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii AGA.
In varianta anterioara a legii 82, la art.19 alin (4), nu se preciza faptul ca se pot utiliza si primele de capital la acoperirea pierderii.

Situatiile financiare

- Situatiile financiare anuale (denumite anterior "Raport anual") vor fi insotite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz, si de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii. Apare obligativitatea ca o societate-mama sa intocmeasca atat situatii financiare anuale individuale, pentru propria activitate, cat si situatii financiare anuale consolidate, in conditiile prevazute de OMFP nr. 1752/2005, Directiva a VII-a.

- Situatiile financiare consolidate trebuie sa fie insotite de o declaratie scrisa a administratorului societatii-mama care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare consolidate.

- Situatiile financiare anuale individuale si Situatiile financiare anuale consolidate impreuna cu Rapoartele administratorilor (atat pentru activitatea proprie, cat si pentru activitatea grupului) se intocmesc si se publica in conformitate cu legislatia nationala. Acest lucur este mentionat acum in mod expres prin articolul 302 la aliniatele (1) si (2).

- Situatiile financiare consolidate se intocmesc in termen de 8 luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii mama. Art. 32 alin. (2) prevedea ca situatiile financiare consolidate ale unui grup de societati vor fi facute publice impreuna cu situatiile financiare anuale individuale ale societatii-mama.

- Situatiile financiare consolidate cuprind: bilantul consolidat, CPP consolidat, date despre activitatea grupului si notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate, fiind asadar eliminate obligatia expunerii politicilor contabile ale grupului.

- Termenul de pastrare a situatiilor financiare anuale a fost micsorat, de la 50 de ani la 10 ani.

Contraventii si infractiuni

- La capitolul contraventii sumele au ramas in linii mari aceleasi, cu diferenta ca sunt exprimate in lei noi.

- Sunt incriminate ca infractiuni trei noi fapte:
a) nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea declaratiilor de la situatiile financiare anuale individuale si consolidate (amenda 400-5.000 lei)
b) nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de conducere, administratie si suprraveghere de a intocmi si publica situatiile financiare anuale individuale (amenda 400-5.000 lei)
c) nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de conducere, administratie si supraveghere de a intocmi si publica situatiile financiare anuale consolidate (amenda 10.000-30.000 lei)

Avatar utilizator
septimiuv
Mesaje: 11897
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Cernica

#19 Mesaj de septimiuv »

sa nu uitam totusi ca la 30.06 nu este bilant
este raportare

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#20 Mesaj de tomac »

Vedeţi că alin.1 al art.10 este în vigoare. Mai citiţi odată art.10 în forma republicată şi veţi vedea că este similar din punct de vedere a conţinutului. Se atribuie răspundere pentru aplicarea normelor contabile, celor ce sunt conducătorii compartimetelor de contabilitate, dar se pune întrebarea dacă aplicarea defectuasă a unor prevederi legale legate de obligaţii fiscale (conform codului fiscal, de exemplu) sunt considerate abateri contabile.
Aşa cum a spus şi Septimiu, acum este raportare semestrială şi nu se aplică prevederile stabilite prin lege pentru situaţii anuale, numai dacă prin ordinul MF care reglementează aceste raportări semestriale sunt solicitate în mod expres.
Nu am înţeles nici de ce s-a abrogat modul de înregistrare a tichetelor de masă printr-o lege de modificare a legii contabilităţii. Nu am înţeles de ce la instituţii publice s-au modificat favorabil unele prevederi.
Mai apare o chestiune importantă. Anume cine aplică amenda. Nu o mai poate aplica orice persoană din MF ci doar cei de la activitatea de control fiscal sau cei de la garda financiară. Asta înseamnă că dacă mergi la ghişeu şi depui bilanţul, indiferent că e la termen sau peste termen, cei de acolo nu te pot amenda pentru că nu au atribuţii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

mihoc iordachea
Mesaje: 10
Membru din: Vin Ian 19, 2007 1:00 am
Contact:

#21 Mesaj de mihoc iordachea »

tomac scrie:Nu am înţeles nici de ce s-a abrogat modul de înregistrare a tichetelor de masă printr-o lege de modificare a legii contabilităţii.
Nici eu nu am inteles, dar nici nu ma surprinde ca "legiutorii" nostrii pot face ceva bun de la cap la coada. Si acum cum se vor inregistra tichetele de masa? Oricum, pana la sfarsitul anului mai modifica modificarea Legii de vo 2-3 ori, asta ca sa nu cumva sa adormim noi, cei care o citesc....si incearca sa o inteleaga.

Avatar utilizator
septimiuv
Mesaje: 11897
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Cernica

#22 Mesaj de septimiuv »

cred ca din cauza faptului ca era folosit contul 604 pt cheltuiala cu tichetele

foltuta
Mesaje: 59
Membru din: Vin Mar 31, 2006 12:00 am

#23 Mesaj de foltuta »

asta inseamna ca incepand din luna iulie toate declaratiile si deconturile nu mai pot fi semnate doar de catre administrator?...

radup935
Mesaje: 29
Membru din: Vin Mar 10, 2006 12:00 am

#24 Mesaj de radup935 »

a fost cineva cu raportarea contabila la 30.06.2007 sa o depuna dupa 01.08.2007? ce s-a intamplat cand s-a dus cu ea?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#25 Mesaj de tomac »

Acel articol 10 e schimbat ca formă. Din punct de vedere al conţinutului art.10 e neschimbat.
Toată discuţia se învârte în jurul alineatului 4, care înainte atrăgea răspunderea administratorului pentru ţinerea contabilităţii, iar acum răspunderea revine contabilului şef, etc. pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile . E de discutat ce înseamnă reglementări contabile. De nicăieri din lege, nici înainte şi nici acum nu rezultă ce se întâmplă dacă o firmă nu are contabil cu studii superioare angajat sau nu are contract cu un expert contabil sau contabil autorizat. Nu există vreo sancţiune în acest sens.
Totuşi în astfel de cazuri răspunderea rămâne exclusiv a administratorului datorită alin.1 a art.10.
Aşa cum am arătat, la ghişeu, nu pot refuza primirea bilanţului şi nu pot da amenzi. Puteţi trimite bilanţul prin poştă cu confirmare de primire. La ghişeu pot refuza doar dacă nu pot citi discheta sau dacă bilanţul are erori (verificate de către programul de preluare). Atât.

Iată articolul cu pricina (art.10).
Cu roşu e forma iniţială:

CAP. II
Organizarea si conducerea contabilitatii
ART. 10
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.

(2) Persoanele prevazute la art. 1 organizeaza si conduc contabilitatea, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si raspund impreuna cu personalul din subordine de organizarea si conducerea contabilitatii, in conditiile legii.

(2) Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.

(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, cu modificarile si completarile ulterioare, care raspund, potrivit legii.

(3) Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

(4) La persoanele juridice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte, care nu au personal calificat incadrat, potrivit legii, sau contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 si care au inregistrat o cifra de afaceri anuala de pana la echivalentul in lei a 50.000 euro, raspunderea pentru tinerea contabilitatii, potrivit legii, revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.

(4) Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale.”

----------------
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

foltuta
Mesaje: 59
Membru din: Vin Mar 31, 2006 12:00 am

#26 Mesaj de foltuta »

toate bune si frumoase...pana aici...totusi avand in vedere ca sunt f multe societati mici care nu au posib sa-si angaj personal cu studii sup...cum va conduce contab efectiv?....de la contab primara....nu cred ca ptr fiecare societate se va gasi cate un expert sa-i conduca contab primara...la zi...si tot n-am inteles deconturile si declaratiile lunare vor treb semnate tot de catre expert?....

radup935
Mesaje: 29
Membru din: Vin Mar 10, 2006 12:00 am

#27 Mesaj de radup935 »

multe intrebari si multe raspunsuri sunt necesare, ceea ce va pot spune si va poate ajuta este ca am fost cu raportarea contabila sa o inregistrez pe raspunderea administratorului si a fost ok. nu mi-a zis nimic!!!
am intrebat cat se mai poate si mi-a raspuns ca la 30.06.2007 este posibil pe raspunderea administratorului, ce va fi mai departe nu se stie sigur. asa ca spor la munca :D

popescuc314
Mesaje: 28
Membru din: Mie Dec 13, 2006 1:00 am
Localitate: rm valcea

Re: Pai nu mi-a zis baza legala

#28 Mesaj de popescuc314 »

Revin si eu la problema asta.Si la Valcea la fel s-a cerut la bilantul din 30.06.2007 viza expert la C.A. peste 50000 euro.Intrebarea mea este cum se procedeaza la evidentele contabile de acum incolo daca nu esti expert contabil si ai studii superioare economice ,cu contract de munca chiar daca firma este pe pierdere sub 50000 euro,nu are activitate sau are incasari de cate 100 lei?Astept sugestiile dvs. va rog frumos,ce contract pe luna( de cate ore) cand unele evidente se fac in 3 ore cu program SAGA instalat personal.

bolbai
Mesaje: 344
Membru din: Vin Ian 19, 2007 1:00 am
Localitate: Oradea, Bihor
Contact:

#29 Mesaj de bolbai »

Stiti cumva unde este prevazut faptul ca trebuie viza expertului sau anhajat cu studii superioare daca cifra de afaceri a societatii depaseste 50000 EUro? As vrea sa aflu daca e necesar si la raportarea aceasta semestriala.

Multumesc!

iosiff
Mesaje: 522
Membru din: Mar Dec 05, 2006 1:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

#30 Mesaj de iosiff »

Daca citeai mai sus postarea lui Tomac ai fi vazut unde scrie de expert contabil sau cu studii superioare , acest lucru apare in art 10 din legea contabilitatii modificata prin legea 259 / 2007
La raportarea semestriala de la 30-06 se merge in continuare dupa vechea lege.

Scrie răspuns