Seara buna,
Stiu ca este un subiect foarte dezbatut si mai stiu ca facturile proforme nu se inregistreaza in contabilitate, deoarece nu sunt documente justificative. Dar am o nedumerire. Am cumparat o imobilizare necorporala (un brevet mai exact) pe care l-am platit printr-o proforma, la cateva zile dupa efectuarea platii am primit si factura fiscala. Este corecta inregistrarea asta?
% = 408 124 lei
205 100 lei
4428 24 lei
408 = 5121 124 lei
408 = 401 100 lei
4426 = 4428 24 lei
Am citit si de utilitatea contului 409, cu analiticele aferente lui. Din cate am inteles se utilizeaza in cazul in care platesti un avans pentru un bun sau un serviciu. Este corect? Dar care ar fi diferenta intre 408 si 409? Pentru ca in ambele cazuri platesti un avans, fie el si de 100%, pentru a intra in posesia bunului si/sau serviciului respectiv.
Pentru situatia de mai sus, si in general, pentru plata pentru anumite bunuri si/sau servicii, in baza unor proforme, mi se pare mai corect utilizarea contului 408 - Furnizori - Facturi nesosite. Am dreptate?
Monografie plata in baza facturilor proforme
- balteanuc692
Re: Monografie plata in baza facturilor proforme
408 se foloseste cand ai aviz de expeditie, ai receptionat marfa, dar nu ai factura inca.
Eu acel avans de proforma il inregistrez in 461=5121/5311
Cand primesc factura abia inregistrez ce trebuie:
205=404
4426=404
Si inchid furnizorul:
404=461
Altii folosesc 473 in loc de 461. Altii (D-l Toma de exemplu) folosesc direct 409, chiar daca nu exista factura de avans, cu argumentul principiului prevalentei economicului asupra juridicului.
205=404
4426=404
Si inchid furnizorul:
404=461
Altii folosesc 473 in loc de 461. Altii (D-l Toma de exemplu) folosesc direct 409, chiar daca nu exista factura de avans, cu argumentul principiului prevalentei economicului asupra juridicului.
Contul 408 se mai utilizeaza si pentru inregistrarea cheltuielilor care se refera la execitiul financiar N, dar a fost facturat in N+1.
Sa inteleg ca ramane la alegerea fiecaruia cum inregistreaza plata unei proforme? Fie prin 461, 473 sau 409.balteanuc692 scrie:408 se foloseste cand ai aviz de expeditie, ai receptionat marfa, dar nu ai factura inca.
205=404
4426=404
Si inchid furnizorul:
404=461
Daca utilizezi pentru inregistrare 409 si nu ai factura de avans (cont care se refera la facturile de avans) si ai un control; cum ai putea dovedi faptul ca acest cont este cel mai viabil pentru situatia ta?
- balteanuc692
Inspectorii fiscali nu se mai uita la amanuntele astea de contare. Ei se uita la calculul corect al taxelor si impozitelor. Asa ca puteti conta fara grija cum va e la indemana din punctul asta de vedere. Contarile corecte sunt importante pentru a arata cat mai fidel activitatea si pozitia societatii la un anumit timp.
Am priceput! Mersi mult pentru lamuriri.balteanuc692 scrie:Inspectorii fiscali nu se mai uita la amanuntele astea de contare. Ei se uita la calculul corect al taxelor si impozitelor. Asa ca puteti conta fara grija cum va e la indemana din punctul asta de vedere. Contarile corecte sunt importante pentru a arata cat mai fidel activitatea si pozitia societatii la un anumit timp.
Oricum as vrea daca se poate si ceilalti sa-si dea cu parerea referitor la subiectul asta

Pentru VoicaL518
Referitor la contul 409, in mod normal trebuia sa iti ofere o factura de avans. Eu de exemplu am creat analitic la 409 pentru a stii care pentru care este: 4091.1 - avans factura si 4091.2 - avans fara factura.tomac scrie:Folosiți butonul "Răspunde" pentru a continua o discuție. Nu folosiți butonul "Citează" decât atunci când e nevoie să citați pe cineva.