achizitie marfa intracomunitara

enyedie

achizitie marfa intracomunitara

#1 Mesaj de enyedie »

Am achizitionat marfa din HU si am primit factura cu TVA. Mentionez ca sunt platitor de TVA, si sunt inregistrat in ROI. Furnizorul nu a emis nici la cerere factura fara TVA. Cum procedez?

tomac

Re: achizitie marfa intracomunitara

#2 Mesaj de tomac »

Includeți TVA facturat în prețul de achiziție și, dacă aveți CMR sau puteți face dovada AIC, introduceți achiziția ca atare și raportați-o în D390.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ivanz

#3 Mesaj de ivanz »

Tomac, in acest caz se plateste de 2 ori TVA-ul? Adica il platesti odata furnizorului care ti-l adauga in factura si inca odata il plateste statul roman statului ungar (sau il compenseaza - sa-u ce-o face cu el)?

balteanuc692

#4 Mesaj de balteanuc692 »

Puteti cere rambursare TVA din ungaria prin D 318.

iakabi641

#5 Mesaj de iakabi641 »

Am si eu o intrebare la Dvs., legata de aceasta problema. Cum (cu TVA sau TVA-ul inclus in valoarea totala al bonului) si unde se inregistreaza in SAGA bonurile de combustibil din Ungaria, pentru care se va solicita ulterior rambursarea TVA prin D.318? Trebuie sa apara in declaratia 390 si 300 pentru o verificare ulterioara? E prima data cand imi apare acesta problema, va rog sa ma ajutati! Multumesc!

iakabi641

#6 Mesaj de iakabi641 »

Ajutati-ma va rog!

balteanuc692

#7 Mesaj de balteanuc692 »

Se inregistreaza in intrari-valuta, la tip alegeti factura, TVA-ul din bonuri va face parte din costul de achizitie al produselor achizitionate. Nu se declara in 390. SAGA va sti unde sa le duca in 300. Cand veti incasa efectiv TVA-ul dupa cererea 318, veti inregistra direct prin banca 5124=7588 (asta e varianta pe care o propun eu, nefiind sigur ca vi se va returna toata suma ceruta).
Mai exista si varianta a doua: Inregistrati bonul din Ungaria prin intrari-valuta cu tip factura cu doua linii: prima linie, valoarea fara TVA iar a doua linie valoarea TVA prin contul 461. Asa veti avea notele contabile:
3xx=401 valoarea fara TVA
461=401 TVA de recuperat din UE
Incasarea TVA dupa cererea 318: 5124=461 cu valoarea TVA recuperata

iakabi641

#8 Mesaj de iakabi641 »

Multumesc frumos pentru ajutor!

ghineae681

#9 Mesaj de ghineae681 »

Buna ziua,

Firma a platit prin paypal in Bulgaria cv marfa, a primit coletul insa....se pare ca acel cont de paypal este al unei persoane fizice....Problema cea mare este ca nu vor sa elibereze factura in conditiile in care firma din Romania este neplatitoare de tva in tara dar platitoare de tva pe cod intracomunitar.
A mai fost cineva in situatia asta? Problema este ca trebuie declarat si platit tva-ul aferent acestui import si in acelasi timp trebuie depusa declaratia 390. Ma gandeam sa fac o autofatura dar asta nu ma ajuta la D 390 unde am nevoie de factura si de datele furnizorului.
Se apropie 25 si nu stiu ce sa fac....

balteanuc692

#10 Mesaj de balteanuc692 »

Mai intai, contul de paypal... firma romaneasca are cont de paypal si a platit cu el? Contul de paypal in care s-a facut transferul (bulgaresc) este pe persoana fizica?
Care este motivul pentru care firma bulgareasca nu va emite factura? Daca aveti datele firmei bulgaresti, faceti autofactura.
Firma romaneasca, fiind inregistrata cu 153^1, trebuie sa declare si in 301 achizitia, pe baza acestei declaratii va plati TVA 24%.

apetrem

#11 Mesaj de apetrem »

Dar daca vanzatorul este o persoana fizica.
Marian Apetre

ghineae681

#12 Mesaj de ghineae681 »

Asta e, eu cred ca vanzatorul e persoana fizica si de aceea nu vrea sa trimita factura. Cand a sosit marfa a sosit cu un transportator de-al lor fara cmr fara nimic. Pe colet la expeditr e numele unei persoane fizice. Acum a trimis pe mail o factura care e cam dubioasa, in primul rand ne-a gresit codul de tva si in al doillea rand le-am verificat codul si este inexistent.
M-am gandit sa fac autofactura ca sa pot plati tva-ul, depun 301 dar nu stiu ce sa fac cu 390.....atata timp cat nu am factura....si daca e persoana fizica cum banuiesc...

ghineae681

#13 Mesaj de ghineae681 »

Am elucidat cazul. Cei din Bulgaria nu sunt platitori de tva si nici nu sunt inregistrati in registrul operatorilor intracomunitari. Ne-au trimis factura fara tva si cu un cui care nu se regaseste la intracomunitari. In aces caz este ca si cum ar fi luat marfa de acolo, personal si nu se considera achizitie intracomunitara. Am drepatate? Nu ii mai depun 301 si nu mai plateste tva si nici 390. Corect?

Scrie răspuns