cine ma lamureste care-i treaba cu tva-ul neexigibil ? este tva la stocul de marfa la pret de intrare sau tva la marfa din stoc la pretul cu care o s-o vand ? in balanta eu am asa : 371 marfuri - 2789, 4428 tva neex - 203, de la finante mi-au dat inapoi bilantul sa verific in balanta marfurile, adaosul comercial si tva neex, nu stiu unde poate fi greseala astept sa-mi raspundeti, please !!!!
Eu am preluat contabilitatea de la 1 februarie, cu sold la 31 ianuarie la contul 371, fara 378 si 4428 la preluare, oare sa aibe importanta, de aici sa provina diferenta ?
De exemplu pentru o intrare de marfa cu valoarea totala 107,81,( cu TVA , deci cu cat am platit pentru ea ) nota contabila la intarea in gestiune e :
371 - 401 - 90,60 lei
4426 - 401 - 17,21 lei
Daca vand marfa cu 230 lei, nota contabila pentru Adaos+TVA neexigibil este:
371 - 139,40 lei %
4428 - 36,73 lei
378 - 102,67 lei
Notele contabile, dupa cum stiti si voi, le scrie programul, si sunt sigura ca sunt corecte, si nu inteleg de unde poate sa apara situatia pe care am aratat-o in primul msg......
Haideti, stiu ca e sambata seara si lumea se distreaza, dar unii sunt disperati !!!
1.Dacă e vorba de amănuntul şi ai preluat balanţa cu 371 fără 378 şi 4428 se pune întrebarea ce valoare e în 371.Logic ar fi fost doar cea de achiziţie. În acest caz trebuia să înregistrezi 371=378 cu adaosul şi 371=4428 cu TVA la stoc.
2.Şi ce nu e în regulă la acea contare? E corect!
Legat de valorile din primul mesaj:
Dacă stocul e 2789 lei în preţ de vânzare atunci TVA neexigibil ar trebui să fie 445,30 lei şi nu 203 lei.
Dacă aşa cum arătat anterior 371 preluat de tine nu era în preţ de vânzare, logic nici valoarea soldului contului 371 nu este corectă.
Şi încă ceva: ţi s-a dat bilanţul să-l corectezi pentru că ai erori undeva. Explică puţin mai detaliat la ce rânduri din bilanţ ţi s-a spus că ai erori şi de ce ţi s-a spus să verifici marfa, adaosul şi TVA neexigibil.
Şi foloseşte, când postezi, valorile folosite la completarea bilanţului pentru conturile 371/378/4428.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Azi am reusit sa predau bilantul. Am apelat la o contabila care mi-a scris niste formule prin care a corectat erorile. M-am agitat degeaba ..........Multumesc celor care au incercat sa ma ajute !!!!!