taxa auto
Re: taxa auto
Daca plata acestei taxe a fost contabilizata ca o cheltuiala deductibila, restituirea va fi un venit impozabil.
- balteanuc692
Iar daca a fost inclusa in pretul de achizitie a autoturismului, se va diminua valoarea acestuia si se va recalcula amortizarea.
Am reusit recuperarea taxei auto care initial a fost introdusa in valoarea autoturismului. Autoturismul este amortizat integral, SC este micro. Unde inregistrez recuperarea taxei (in ce cont din cl. 7) ? Se calculeaza 3%-imp. pe venit ptr. aceasta suma?
Multumesc
Multumesc
1+1=3
Daca valoarea ai inclus-o in costul auto, atunci trebuie sa inregistrezi prin contulrile din clasa 7 (de ex. 7588). Daca la data platii taxei, ai fi stiut ca se va incerca recuperarea acesteia, nu trebuia sa o inregistrezi in costul de achizitie. Se stie ca in costul de achizitie sunt cuprinse doar taxele nerecuperabile. In situatia ta, societatea fiind micro, trebuie sa aplici 3% din venitul respectiv. Recomand, celor care doresc sa recupereze taxa, ca la data platii, in contabilitate sa inregistreze sumele pe un cont de sume in curs de clarificare (473), sau un cont de creanta fata de buget (4482), astfel incat la recuperare sa stinga suma respectiva din soldul contului respectiv, fara sa afecteze veniturile.
dar corect dpdv fiscal cum e? Sa introducem taxa in costul de achizitie al mijlocului fix sau sa inregistram pe 635?
Nu e vorba de punct de vedere fiscal aici. E vorba de principiile contabile, de regulile de evaluare a bunurilor. Acestea spun că taxele ne-recuperabile se includ în prețul de achiziție. Cele recuperabile nu. Aici totul ține de raționamentul profesional al celui care contabilizează, bazat pe informațiile disponibile lui, la momentul contabilizării. De aceea pinteae spune foarte corect: dacă ai informații despre faptul că se urmărește recuperarea taxei, nu o contabiliza incluzând-o în prețul de achiziție. Dacă nu ai aceste informații sau dacă intenția recuperării a apărut într-un exercițiu financiar ulterior atunci dacă ai contabilizat-o în prețul de achiziție nu este o eroare nici contabilă și nici fiscală și recuperarea taxei va duce la înregistrarea de venituri.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc! Dar ca idee. Daca e inclusa in costul mijlocului fix in momentul in care se face recuperarea si se duce pe venituri, concomitent se diminueaza si val mijlocului fix cu valoarea taxei neamortizata la data recuperarii acesteia, corect?
Se poate trece pe venituri din exploatare partea din taxă corespunzătoare amortizării înregistrate și pe venituri în avans restul urmând ca pe măsura amortizării să se treacă din venituri în avans pe venituri din exploatare.
Dacă se diminuează valoarea de achiziție, se poate trece pe cheltuială diferența de valoare și suma restituită se trece pe venituri.
Oricare din variante este corectă.
Dacă se diminuează valoarea de achiziție, se poate trece pe cheltuială diferența de valoare și suma restituită se trece pe venituri.
Oricare din variante este corectă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.