dosar sapard
dosar sapard
cum fac inregistari contabile prntu suma primita de la banca pentru un proiect sapard , iar jumatate urmeaza sa o primim de la sapard si nici atunci nu stiu cum sa fac inregistarea contabila. rog un raspuns
5121=1621 - creditul bancar pentru investiţii
5121=131 - finanţarea pentru investiţii
Alte detalii:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... hlight=131
5121=131 - finanţarea pentru investiţii
Alte detalii:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... hlight=131
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Doamnele de la control SAPARD ar trebui să mai studieze puţin.
Conform normelor contabile există 2 tipuri de subvenţii:
- aferente activelor
- aferente veniturilor
Detalii în OMFP 1752/2005 punctul 7.8 - Subventii
445 se foloseşte pentru subvenţiile aferente veniturilor
131 pentru subventii aferente activelor.
Niciodată între cele 2 conturi nu a existat corespondenţă ele reflectând două chestiuni total diferite.
Conform normelor contabile există 2 tipuri de subvenţii:
- aferente activelor
- aferente veniturilor
Detalii în OMFP 1752/2005 punctul 7.8 - Subventii
445 se foloseşte pentru subvenţiile aferente veniturilor
131 pentru subventii aferente activelor.
Niciodată între cele 2 conturi nu a existat corespondenţă ele reflectând două chestiuni total diferite.
Ordin nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 - pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene
Emitent: Ministerul Finantelor Publice
Monitorul Oficial nr. 1.080 din 30 noiembrie 2005.
Modificat si completat prin ordinul nr. 2.001 din 22 noiembrie 2006.
Emitent: Ministerul Finantelor Publice
Monitorul Oficial nr. 1.080 din 30 noiembrie 2005.
Modificat si completat prin ordinul nr. 2.001 din 22 noiembrie 2006.
7.8. SUBVENŢII
193. - (1) În categoria subvenţiilor se cuprind subvenţiile aferente activelor şi subvenţiile aferente veniturilor. Acestea pot fi primite de la: guvernul propriu-zis,agenţii guvernamentale şi alte instituţii similare naţionale şi internaţionale.
(2) În cadrul subvenţiilor se reflecta distinct:
- subvenţii guvernamentale;
- împrumuturi nerambursabile cu caracter de subvenţii;
- alte sume primite cu caracter de subvenţii.
194. - (1) Subvenţiile aferente activelor reprezintă subvenţii pentru acordarea cărora principala condiţie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiască sau achizitioneze active imobilizate.
(2) O subventie guvernamentală poate îmbraca forma transferului unui activ nemonetar,caz în care subvenţia şi activul sunt contabilizate la valoarea justa.
(3) În conturile de subvenţii pentru investiţii se contabilizeaza şi donaţiile pentru investiţii, precum şi plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale şi necorporale.
195. - Subvenţiile aferente veniturilor cuprind toate subvenţiile, altele decât cele pentru active.
196. - Subvenţiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzătoare cheltuielilor aferente pe care aceste subvenţii urmează sa le compenseze.
197. - (1) Subvenţiile nu trebuie înregistrate direct în conturile de capital şi rezerve.
(2) Subvenţiile pentru active, inclusiv subvenţiile nemonetare la valoarea justa, se înregistrează în contabilitate ca subvenţii pentru investiţii şi se recunosc în bilanţ ca venit amânat. Venitul amânat se înregistrează în contul de profit şi pierdere pe măsura nregistrării cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
198. - (1) Restituirea unei subvenţii referitoare la un activ se înregistrează prin reducerea soldului venitului amânat cu suma rambursabila.
(2) Restituirea unei subvenţii aferente veniturilor se efectuează fie prin reducerea veniturilor amânate dacă exista, fie, în lipsa acestora, pe seama cheltuielilor.
(3) În măsura în care suma rambursata depăşeşte venitul amânat sau dacă nu exista un asemenea venit, surplusul, respectiv valoarea integrala restituită, se recunoaşte imediat ca o cheltuiala.