Inregistrari eronate

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
iliescua762

Inregistrari eronate

#1 Mesaj de iliescua762 »

Buna seara,
Am urmatoarea situatie: o firma platitoare de TVA din Romania a achizitionat anul trecut marfa de la o firma platitoare de TVA din Cehia.Problema apare la unele NIR-uri facute in august si decembrie 2013 unde unele produse au procentul de 24% la TVA iar altele nu il au, ceea ce inseamna ca inregistrarea marfii in program a fost facuta gresit,trebuia la toate sa fie procentul.Ce trebuie sa fac pentru a corecta aceste inregistrari gresite?

Multumesc pentru ajutor!

tomac

Re: Inregistrari eronate

#2 Mesaj de tomac »

Înțeleg că e vorba de o diferență la TVA în D390.Dacă da puteți face corecția astfel: stornați documentul respectiv cu data de 1/02/2014 și la data documentului puneți data originală a facturii, salvați și validați. Apoi stornați stornarea, pentru a vă genera o intrare pozitivă, punând la data documentului tot data din decembrie, modificați datele completând tot ce aveți de completat și salvați apoi validați. Reglați asocierea stornării cu factura de plus. Cursul valutar va fi cel de la data facturii așa că veți modifica acel curs preluat de program automat. O astfel de abordare vă va duce pe regularizări diferența și vă va permite să re-generați D390 pentru decembrie.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

iliescua762

#3 Mesaj de iliescua762 »

Multumesc pentru raspuns.Pot face la fel si pentru luna august?Aceste modificari nu afecteaza valorile scrise in declaratiile din august 2013 pana in prezent?Va trebui sa depun rectificative pentru toata perioada?

iliescua762

#4 Mesaj de iliescua762 »

Si colac peste pupaza am si o factura de "import", deci o alta problema.Sunt ceva mini-aparate in valoare de 49USD.Factura primita din China a fost platita de administratorul firmei prin contul personal de Paypal iar pe acest document nu este scrisa decat denumirea furnizorului, adresa si contul bancar(fara alte informatii fiscale,nici nu stiu daca in China exista VAT number).In acest caz, inregistrarile sunt:
- 371=401 contravaloare marfa la cursul din DVI
- 371=446 cu taxa vamala
- 4426=446 TVA-ul platit in vama
Fiind o valoare atat de mica, am factura de 49 USD si TVA-ul(39 lei) platit in urma unei facturi/chitante de la DHL,fara alte taxe vamale.La a doua si a treia inregistrare voi folosi aceasta valoare de 39 lei?
Pentru ca nu se vor vinde mai departe ci se vor utiliza in cadrul firmei, le pot introduce pe materiale auxiliare sau trebuie sa le inregistrez ca fiind obiecte de inventar?Nu vor exista mai mult de 2 luni si avand in vedere valoarea mica vreau sa inregistrez corect si sa scap de aceasta problema cat mai curat si repede posibil.Si mai e si termenul de depunere al declaratiilor care bate la usa... :cry:
Multumesc!

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Da, puteți face la fel și pentru august.
Atenție! Să completați câmpul data document cu data facturii pentru a vă selecta pe regularizări. Data document este ultimul câmp din intrări valută și dacă nu e vizibil apăsați butonul ">>".
Da - le înregistrați prin obiecte de inventar.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

iliescua762

#6 Mesaj de iliescua762 »

Buna ziua.In primul rand va multumesc pentru ajutor.Am facut storno si re-stornare, pe decontul lunii in curs apare valoarea modificata, la regularizari, lucru pe care il doream de la inceput, dar spuneati de re-generarea declaratiei 390 pe decembrie.Daca sunt aceleasi valori ca inainte, aici aparand totalul intrarilor fara TVA, mai trebuie depusa rectificativa?
Fiind vorba despre produse vandute in perioada decembrie2013-martie2014 a trebuit sa introduc(prin operatii speciale) articolele ce le-am stornat si s-au vandut, ca sa pot face validarea stornarii.E corecta abordarea mea?
Ce trebuie sa fac in ceea ce priveste diferenta de curs valutar dintre factura din decembrie si stornarile de acum?La fiecare articol apar aceste diferente, fie cu + fie cu - .
Imi cer scuze pentru insistenta, sper sa ma intelegeti si nestiinta mea sa fie de folos si altora.Multumesc.

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Puteai sa utilizezi acelasi curs valutar (zic eu), precum sa lucrezi pe nedefinit.

iliescua762

#8 Mesaj de iliescua762 »

Ma gandeam si eu la varianta asta,spre rusinea mea, pentru a-mi usura munca :roll:

Scrie răspuns