Autofactura
-
Autofactura
Am emis o factura pentru un client in 19.01, dupa cateva zile imi trimite factura inapoi cu o autofactura din 25.01. Factura emisa de mine, banuiesc, ca o pastrez pentru a stinge soldul clientului cand imi intra banii in cont, dar autofactura o mai inregistrez? Daca da, cum?
Re: Autofactura
Esti precis ca ii autofactura (deoarece nu prea isi are rostul)? Ar fi bine sa iei legatura cu clientul.
Tu trebuie sa te inregistrezi cu factura emisa de tine.
Tu trebuie sa te inregistrezi cu factura emisa de tine.
-
Nici eu nu mai stiu ce e! Sus scrie FACTURA. La furnizor e firma mea, la cumparator...ei.
Mai jos scrie:
AUTOFACTURA
FACTURA EMISA IN NUMELE SI IN CONTUL FURNIZORULUI.
Cred ca au facut ei factura in numele meu. Deci, pastrez factura si nu este nicio autofactura cu care sa am eu treaba. Corect?
Mai jos scrie:
AUTOFACTURA
FACTURA EMISA IN NUMELE SI IN CONTUL FURNIZORULUI.
Cred ca au facut ei factura in numele meu. Deci, pastrez factura si nu este nicio autofactura cu care sa am eu treaba. Corect?
Atasezi de factura ta si atat. Am mai vazut sa fie emis autofactura de catre firmele care vand tigari, ca si contravaloare a chiriei pentru diverse bunuri.
-
Am și eu o întrebare: cum se procedează când societatea primește o autofactură?
Mulțumesc
Mulțumesc
Cum sa primeasca autofactura!
Autofactura se emite de societate, este cu circuit intern, nu este destinata tertilor.
Ceva nu e in ordine ...
Autofactura se emite de societate, este cu circuit intern, nu este destinata tertilor.
Ceva nu e in ordine ...
Marian Apetre
-
Vreau să spun: societatea mea primește autofactura făcută de o altă societate (eu apar la furnizor, iar cel care a emis factura la client).
Să detaliez: un angajat al societății (mele) prestează servicii pt o altă societate. Lunar, eu facturez contravaloarea serviciilor. De acum, am fost anunțați de societatea respectivă că vor folosi autofactura: adică beneficiarul emite factura în numele meu, ca furnizor.
Și de aici nu mai înțeleg...
Să detaliez: un angajat al societății (mele) prestează servicii pt o altă societate. Lunar, eu facturez contravaloarea serviciilor. De acum, am fost anunțați de societatea respectivă că vor folosi autofactura: adică beneficiarul emite factura în numele meu, ca furnizor.
Și de aici nu mai înțeleg...
Aia nu este "autofactura"; Este factură emisă de beneficiar în numele furnizorului conform art. 155 (17)
Art.155
(17) Pot fi emise facturi de către beneficiar în numele şi în contul furnizorului/prestatorului în condițiile stabilite prin norme.
Norme metodologice
73.
(1) Potrivit prevederilor art. 155 alin. (17) din Codul fiscal, factura se poate întocmi de către cumpărătorul unui bun sau serviciu în următoarele condiţii:
a) părţile să încheie un acord prealabil prin care să se prevadă această procedură de facturare. Acord prealabil înseamnă un acord încheiat înainte de începerea emiterii de facturi de către client în numele şi în contul furnizorului/prestatorului;
b) să existe o procedură de acceptare a fiecărei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicită sau implicită şi poate fi convenită şi descrisă prin acordul prealabil ori poate fi reprezentată de primirea şi prelucrarea facturii;
c) factura să fie emisă în numele şi în contul furnizorului/prestatorului de către cumpărător şi trimisă furnizorului/prestatorului;
d) factura să cuprindă elementele prevăzute la art. 155 alin. (19) sau (20) din Codul fiscal;
e) factura să fie înregistrată în jurnalul de vânzări de către furnizor/prestator, dacă este înregistrat în România conform art. 153 din Codul fiscal.
(2) Termenii şi condiţiile acordului prealabil şi ale procedurilor de acceptare pentru fiecare factură se stabilesc de către furnizor/prestator şi client. La cererea organului de control, părţile trebuie să fie în măsură să demonstreze existenţa acordului prealabil.
Dacă sunt îndeplinite condiţiile de mai sus, factura emisă de beneficiar urmează regulile facturii normale.
Art.155
(17) Pot fi emise facturi de către beneficiar în numele şi în contul furnizorului/prestatorului în condițiile stabilite prin norme.
Norme metodologice
73.
(1) Potrivit prevederilor art. 155 alin. (17) din Codul fiscal, factura se poate întocmi de către cumpărătorul unui bun sau serviciu în următoarele condiţii:
a) părţile să încheie un acord prealabil prin care să se prevadă această procedură de facturare. Acord prealabil înseamnă un acord încheiat înainte de începerea emiterii de facturi de către client în numele şi în contul furnizorului/prestatorului;
b) să existe o procedură de acceptare a fiecărei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicită sau implicită şi poate fi convenită şi descrisă prin acordul prealabil ori poate fi reprezentată de primirea şi prelucrarea facturii;
c) factura să fie emisă în numele şi în contul furnizorului/prestatorului de către cumpărător şi trimisă furnizorului/prestatorului;
d) factura să cuprindă elementele prevăzute la art. 155 alin. (19) sau (20) din Codul fiscal;
e) factura să fie înregistrată în jurnalul de vânzări de către furnizor/prestator, dacă este înregistrat în România conform art. 153 din Codul fiscal.
(2) Termenii şi condiţiile acordului prealabil şi ale procedurilor de acceptare pentru fiecare factură se stabilesc de către furnizor/prestator şi client. La cererea organului de control, părţile trebuie să fie în măsură să demonstreze existenţa acordului prealabil.
Dacă sunt îndeplinite condiţiile de mai sus, factura emisă de beneficiar urmează regulile facturii normale.
Marian Apetre
-
Deci eu când primesc o astfel de factură, o înregistrez la intrări??
o arunci
autofactura circula intern, e acelasi lucru cu registrul de casa
autofactura circula intern, e acelasi lucru cu registrul de casa
-
Mă refeream la factura emisă de beneficiar în numele furnizorului, cf art. 155(17), așa cum a specificat și apetrem.
Care este modul de înregistrare în Saga și dacă, pe lângă declarațiile obișnuite, trebuie depus vreun formular special pentru această situație.
Mulțumesc
Care este modul de înregistrare în Saga și dacă, pe lângă declarațiile obișnuite, trebuie depus vreun formular special pentru această situație.
Mulțumesc
o inregistrati ca si cum ati emis-o dvs.
Nu are alte consideratii decat ceea ce a citat si @apetrem mai sus.
Nu are alte consideratii decat ceea ce a citat si @apetrem mai sus.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)