Corespondenta conturi OMFP 1802

Ce crezi ca ar trebui introdus sau modificat la programe?
paturcai

Re: Corespondenta conturi OMFP 1802

#31 Mesaj de paturcai »

Avem 3 moderatori dintre care numai unul si-a expus parerea.

Sunt convins si ca ceilalti doi poate gandesc la fel, sau li s-a explicat detaliat de ce nu se poate face o astfel de intreprindere.
Si ca sa va linistesc se pare ca acelasi lucru se intampla si la "concurenta": la alti producatori de software.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

pantul

#32 Mesaj de pantul »

Din ce am citit mai sus n-am inteles totusi care este calea de urmat (pas cu pas) pentru preluarea soldurilor in conturile noi (ma refer la analitice).
Concret la 31.12.2014 am sold intr-un cont analitic 1065.01 care din 2015, conform omfp 1802/2014, trebuie sa ajunga in 1175, dar vreau tot analitic (1175.01).
Mentionez ca n-am validat decembrie 2014 pt ca ma asteptam la problemele astea si vroiam sa definitivez anul 2014.

Dupa validarea lunii decembrie 2014 banuiesc ca suma va ajunge in sinteticul 1175. Din acel moment daca apelez "Intretinere DB / Modificare coduri" si modific contul 1175 in 1175.01 probabil va merge, dar daca revin la vreo operatie din 2014, nu imi stric baza de date cand ma intorc la 2015?

Deci am rugamintea daca cineva a trecut deja prin aceste probleme, sa ne impartaseasca si noua din experienta dobandita.

Va multumesc si sper sa ma luminati.

paturcai

#33 Mesaj de paturcai »

Nu faceti lucruri care ar putea sa va denatureze niste sume din preluare.
SAGA a gandit pentru toti varianta optima: inchiderea lui 2014 ramane cu treaba ei.
Preluare se va face in schimb pe noul plan in momentul in care validati inchiderea lui decembrie.
NU FACETI modificari decat daca stiti ce faceti.
Noul plan de conturi va avea corespondenta cu bilanturile de la IUNIE 2015 respectiv DECEMBRIE 2014.
Nu faceti lucruri de care s-ar putea sa va para rau.

pantul

#34 Mesaj de pantul »

Am priceput, nu vreau sa stric baza de date.
Totusi nu cer mult, doar soldul unui cont analitic sa-l duc in alt cont analitic, cu conversia sinteticelor conform trecerii de la 3055/2009 la 1802/2014.

Cine a facut deja asta, si merge, il rog sa ne spuna si noua.

Va multumesc pentru ajutor.

paturcai

#35 Mesaj de paturcai »

Daca in noua transpunere de conturi acel cont trbuie sa stea in alt sintetic apai asa va fi.
Va spun si ce se intampla (de altfel si banuiti): daca situatiile financiare o vor cere (noi facem bilanturile utilizand SAGA) nu o sa va iasa cum trebuie si veti da vina pe SAGA.
Veti uita ce ati facut si veti iesi pe forum sa intrebati.
Niciodata SAGA nu a facut ceva care sa contravina regulilor contabile.
Niciodata.
Credeti-ma pe cuvant (nu stiu cine este in spatele programatorilor) dar niciodata nu s-au inselat. Pana si noi (nu eu, NOI e termenul general pentru cei mai rasariti dintre forumisti) a trebuit sa recunoastem ca SAGA a interpretat mult mai bine decat am facut-o noi.
Lasati SAGA sa va spuna povestea. O face ca nimeni alta!

pinteae

#36 Mesaj de pinteae »

Si "povestea" va continua. Nu cred ca trebuie sa fim atat de literari cand vorbim de o aplicatie de conta. Aplicatia trebui sa raspunda unor nevoi concrete. De data aceasta nevoia concreta consta in preluarea unor solduri (sintetice dar mai ales analitice). Continui sa sustin ideea ca transpunerea din OMFP 3055 in OMFP 1802 este necesara si realizabila. Ma repet pana o sa fiu inteles, "ruperea" firmelor nu este solutia buna pentru noi ca utilizatori.

pantul

#37 Mesaj de pantul »

Am primit raspuns de la Saga in legatura cu transpunerea conturilor analitice:
Dupa ce definitivati evidenta pentru anul 2014 (cu generarea tuturor raportarilor si situatiilor), folositi ecranul "Modificare coduri", pozitia "Modificare cont contabil" pentru mutarea conturilor.
Sper sa fie totul ok.

balazse

#38 Mesaj de balazse »

Din pacate asta nu este o solutie, deoarece se denatureaza tot ce a fost pana la 31.12.2014, iar daca vrei sa listezi ceva deja nu o sa mai poti lista corect.
Listarea s-ar putea rezolva daca s-ar face o copie de siguranta, dar daca mai ai lucruri de remediat pentru anul 2014 nu ai rezolvat mai nimic, adica doar daca ai introduce de doua ori acelasi lucru, care nu este o solutie optima.
Sunt de acord cu PinteaE.

Pentru PaturcaI
Sunt de acord ca echipa Saga face lucruri formidabile si jos cu palarie pentru tot ce face, dar exista anumite lucruri care nu s-au remediat, desi au fost semnalate de mai multe ori.
Ex: La bilant sunt cazuri in care trebuie sa listezi mai multe pagini la nota explicativa nr.1, desi s-ar fi putut centraliza pe tipuri (n-are dece sa uite cei de la ANAF fiecare imobilizare si cum stau cu amortizarea pe fiecare). La facturarea de livrari intracomunitare tot trebuie sa modifici CIF-ul sa fie cu atribut (deoarece asa este normal sa apara), iar cand faci declaratia sa tot modifici fara atribut, ca nu se poate realiza aceasi metoda ca la D.394.
Deci, desi se tot spune, nu neaparat esti auzit.

septimiuv

#39 Mesaj de septimiuv »

Dacă vrei să listezi ceva din urmă modifici iar contul.
Trebuie să înțelegeți că nu se poate tehnic și logic ce vreți.

pantul

#40 Mesaj de pantul »

Am primit doua raspunsuri de la Saga:
1. Puteti adauga o noua societate in program si restaura baza de date / prelua cu 01.01 soldurile. O alta varianta ar fi sa introduceti o nota contabila pentru a transfera soldul existent la 31.12.
2. Recomandat este:
- faceti o salvare la baza de date;
- folositi optiunea „Modificare coduri” -> „Modificare cont contabil”;
- restaurati baza de date salvata anterior pe o noua societate (denumita la fel) pentru a genera bilantul.

Era bine sa se faca prin nota contabila in 2015, pt ca nu mai era afectata baza de date anterioara datei 31.12.2014.
OMFP 1802/2014 precizeaza:
" (3) La aplicarea pentru prima dată  a prezentelor reglementări, soldul contului 1065 "Rezerve
reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare" se transferă asupra contului 1175 "Rezultatul
reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare"."

OMFP Nu precizeaza ca intelege prin transfer. Eu as fi inteles o inregistrare de genul 1065.01 = 1171.01 cu data de 01.01.2015, dar Saga recomanda totusi „Modificare cont contabil”.

Asa ca deocamdata sunt tot in ceata. Poate se vor confrunta si altii cu aceasta problema si vom afla pareri noi.

tomac

#41 Mesaj de tomac »

Modificare cont se poate aplica numai în anumite condiții, dar eu nu o recomand.
pentru anumite transferuri de pe un cont pe altul vă recomand notă contabilă la 1/01. E și logic să ai o astfel de notă.
Sunt cazuri în care un cont la 31/12/2014 cu sold, nu mai poate exista în 2015. Spre exemplu 232. Acesta există în balanța la 31/12/2014, dar începând cu 2015 contul nu mai există și soldul lui se preia în 4093. Aici sunt probleme și acestea se pot rezolva prin mutarea, după bilanț prin articol contabil din 232 în 4093 sau prin preluarea soldurilor pe bază de date nouă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pantul

#42 Mesaj de pantul »

Am mai primit un raspuns din partea Saga:
In program puteti opta pentru ambele variante. Bilantul urmator nu ar trebui sa fie influentat de aceste note.

Adica fie varianta "Modificare cont", fie varianta "Nota contabila inceput de an 1065.xx=1175.xx".
Inclin spre varianta cu nota contabila la 01.01.2015 pentru a nu afecta inregistrarile anterioare datei de 31.12.2014.
Mai ramane sa nu apara vreo eroare determinata de faptul ca acest cont (1065) nu se mai regaseste in omfp 1802/2014.

balazse

#43 Mesaj de balazse »

Am totusi o nelamurire. Daca inregistrarile se fac pe 01.01.2015 cum o sa preia ca si sold de inceput de an in bilant (dupa parerea mea inregistrarea va avea efect doar pe rulajul anului 2015)?

tomac

#44 Mesaj de tomac »

Îl va prelua corect probabil. În opinia mea anul 2015 va fi un an de tranziție în care e normal să apară unele dispoziții tranzitorii. De exemplu la 232 să apară la 2014 pe imobilizări. Nu pe creanțe unde se va prelua probabil din 2015. Nu cred că e normal să prezinți bilanțul altcumva în la 31/12/205. Până atunci mai vedem
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

paturcai

#45 Mesaj de paturcai »

Exemplul dat mai sus este relevant:
Nu pot sa vad ce s-a intamplat in contul 232 dupa 01.01.2015 pentru ca el va fi 4093.
Ma duc pe fisa de cont 4093 (in ianuarie 2015) ca sa vad ce s-a intamplat in 2014 si in anii precedenti? Cum pot sa fac asta?

Dau urmatorul exemplu: (asa sunt eu mai "povestitor"):
Am avut in 2006 urmatorii angajati:
01 POPESCU
02 ILIE
03 DANCU

DIn 2007 acesti 3 angajati nu au mai existat.
Am inceput o viata noua (in 2014) si am preluat statele, doar statele (fara fostii salariati) si restul datelor contabile.
Am avut
01 STOIAN
02 MARIN
03 POPESCU (acelasi Popescu din 2006)

Pentru a avea toate "statele" la un loc, am importat "statele" lui 2006 ca daca prin cine stie ce intamplare mi-ar fi solicitat cineva o "situatie" angajat sa-i dau o astfel de situatie.

Supriza!
Am dat in 2014 (la solicitarea unui angajat care a fost angajat in 2007) o situatie pentru 2006.
Situatia era astfel:
A fost preluat numele din 2014 (pentru salariatul 01 <---aceste fiind cheia primara) cu salariile din 2006.

Exact acleasi lucru se intampla si acum: daca fac MODIFICARE CONTURI CONTABILE (este o solutie) am sansele ca sa am "continuitate", dar niciodata nu voi mai putea sa fac un bilant, sau sa fac o balanta pentru o perioada precedenta din SAGA.
Nimeni nu spune ca nu ne dorim sa fie ca in filme: apas butonul si exista contiunuitate.
Si eu vreau asta!
Dar nu se poate.
Fie MODIFICAM conturile manual (prin rescrierea lor) fie incepem o viata noua.
Daca rescriem conturile manual, nu vom mai avea BILANTUL care sa se faca automat, declaratia 101 (inca nefinalizata in multe cazuri) o va lua razna.
Nu toata lumea este prietena cu calculatorul sau cu manuirea unor baze de date.
Cu totii am vazut ca avem posibilitatea sa trecem manual fie in D101 fie in Bilant conturile de care avem nevoie ca sa facem acele situatii (in afara de ce a pus SAGA). Intrebare: cati dintre noi (incusiv cei care discutam acest subiect) am modificat MACAR un cont acolo? (Marturisesc ca eu unul am incercat si mi-a reusit; nu doresc sa mai trec printr-o experienta similara)
Acum este altceva pentru care nu exista solutie fara de care sa nu pierdem ceva: fie din spate sa nu mai putem tipari balantele fie sa nu putem vedea "in continuare" fisa de cont pentru contul respectiv.
Noi trebuie sa alegem calea cea buna si care ni se potriveste.

O solutie ar fi (legandu-ma de ceea ce TomaC a spus si BalazsE) urmatoarea:
REdenumim tot directorul SAGA (cel de pana la 31.12.2014) spre exemplu: _SAGA_2014_DEC, sau SAGA_2014.
Copiem continutul acelui director intr-un director nou numit: SAGA C 3.0 (asa cum il pune programul), reinstalam SAGA in acest director, NE DUCEM LA MODIFICARE CONTURI si conturile care s-au modificat le modificam manual in toata baza de date din noul director.
Asa impacam capra cu varza: pentru conturile pana la 31.12.2014 vom avea fara grija balantele neatinse si pe care putem interveni pana la depunerea bilantului, iar in noua situatie putemmodifica dupa pofta inimii si avem si CONTINUITATEA pe care o reclama multi dintre utilizatori.
Eu cred ca este singura varianta posibila si viabila.
Situatiile financiare nu vor fi atat de dramatic de efectuat pentru ca se intampla acest eveniment de 2 ori pe an cel mult.

Ceea ce am scris mai sus (multumesc lui TomaC si lui BalazsE si lui PintaE pentru sugestii, pentru ca fara sugestiile de la ei nu as fi gasit o astfel de solutie) le voi pune in practica. Repet: facand asa, ma pot intoarce oricand in spate (in 2014 si mai inainte) si pot sa vin cu datele in 2015 si sa modific doar soldurile de preluare.

Încuiat