Trecere platitor TVA prin optiune imediat dupa infiintare
-
Trecere platitor TVA prin optiune imediat dupa infiintare
Buna , va rog sa ma descurcati intr-o problema . O societate s-a infiintat in octombrie 2007 , in noiembrie observa ca este neplatitoare de tva , in consecinta face cerere si incepind cu data de 01.12.2007 devine platitoare de tva. Cele 2 luni le-am inregistrat fara TVA ... acum asociatii imi spun ca de la finante li s-a spus ca in termen de 90 zile in urma pot inregistra cu tva .Exista o baza legala ? ... eu stiam doar de bunurile de capital. Cum este corect... si pentru marfuri in acest caz mai este nevoie de aprobarea finantelor pentru ajustare?
Da.Codul fiscal cu o precizare - se poate face ajustare numai pentru stocul, la data de 1 a lunii în care intri plătitor de TVA, a activelor circulante de natura stocurilor precum şi pentru serviciile neutilizate, ajustare ce o faci după ce primeşti aprobarea celor de la finanţe.
Mai concret punctul 61, alin.4-6 din normele de aplicare a codului fiscal.
Mai concret punctul 61, alin.4-6 din normele de aplicare a codului fiscal.
(4) În sensul art. 152 alin. (3) şi (7) coroborat cu condiţiile prevăzute la art. 145, 145^1, 147, 148 şi 149 din Codul fiscal, persoana impozabilă are dreptul/obligaţia la ajustarea taxei deductibile aferente:
a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate în momentul trecerii la regimul normal de taxare;
b) bunurilor de capital definite la art. 149 alin. (1) din Codul fiscal, aflate încă în folosinţă, în scopul desfăşurării activităţii economice în momentul trecerii la regimul normal de taxa, cu condiţia ca perioada de ajustare a deducerii prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, sa nu fi expirat. Prevederile acestui alineat se completeazá cu prevederile de la pct. 46.
(5) Ajustarea prevăzută la alin. (4) trebuie comunicată organelor fiscale competente, în termen de trei luni de la data trecerii la regimul normal de taxa, prin depunerea unei liste de bunuri aflate în stoc şi serviciile neutilizate, precum şi a bunurilor de capital aflate încă în folosinta în scopul desfăşurării activităţii economice. Aceasta lista se va întocmi în doua exemplare şi va cuprinde bunurile şi serviciile neutilizate pentru care se efectuează ajustarea, data la care i-au fost livrate bunurile şi prestate serviciile, baza de impozitare la data respectiva şi suma de ajustat.
(6) Persoana impozabilă va înscrie suma ajustata în primul decont ce se va depune după primirea acordului din partea organului fiscal competent asupra ajustarii şi sumei acesteia.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Ar mai trebuie adaugat si art.145 alin (4)
"5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează celui în care a luat naştere dreptul de deducere."
Numai ca perioada prevazuta la ar.147'1 nu e de 90 de zile ci de ...(4) În condiţiile stabilite prin norme se acordă dreptul de deducere a taxei pentru achiziţiile efectuate de o persoană impozabilă
înainte de înregistrarea acesteia în scopuri de TVA, conform art. 153.
Norme metodologice
Art. 145 pct. 45.
(1) În sensul art. 145 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa din momentul în care această persoană intenţionează să desfăşoare o activitate economică, cu condiţia să nu se depăşească perioada prevăzută la art. 147'1 alin. (2) din Codul fiscal.
Intenţia persoanei trebuie evaluată în baza elementelor obiective cum ar fi faptul că aceasta începe să angajeze costuri şi/sau să facă investiţii pregătitoare necesare iniţierii acestei activităţi economice.
"5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează celui în care a luat naştere dreptul de deducere."