Plata Valuta intre 2 firme Romania

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
dinur932

Plata Valuta intre 2 firme Romania

#1 Mesaj de dinur932 »

Buna ziua,

O firma din Romania care are activitate de import intracomunitar doreste sa plateasca unei alte firme din Romania in Euro ,o factura .Ambele firme au cont in euro.Totusi este legal intre 2 firme romanesti,avand in vedere ca moneda noastra este Ron ?

Multumesc !

gramac921

Re: Plata Valuta intre 2 firme Romania

#2 Mesaj de gramac921 »

daca factura este aferenta unui transport intracomunitar sau export DA.

dinur932

#3 Mesaj de dinur932 »

Multumesc pentru raspun s!

Practic este o proforma de marfa ,facturata de firma din Romania in euro ,cu specificatia ca se plateste la cursul BNR, catre o firma tot din Romania,iar aceasta factura merge la export.Problema este ca suma este de 20.000 euro,iar diferentele de curs sunt foarte mari.

Firma are valuta in contul Euro si vrea sa achite in contul firmei din Romania tot in euro ,in contul lor de Euro.Eu stiu ca nu se poate .Gresesc !

gramac921

#4 Mesaj de gramac921 »

Regulament BNR 4/2005 :

Categoriile de rezidenţi şi situaţiile în care aceştia pot efectua operaţiuni în valută cu alţi rezidenţi sunt prezentate mai jos:

f) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni nemijlocite ce decurg din organizarea şi/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul internaţional de mărfuri şi de persoane şi turismul internaţional;

aici te incadrezi @dinur :)

dinur932

#5 Mesaj de dinur932 »

Dar nu este transport.Este achizitie de marfa din Romania ,catre o firma din Romania pe care o voi exporta.

Multumesc !

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Atunci exprimați corect problema. Că ați început prin a spune că vorbiți despre o firmă ce efectuează transport internațional și toată lumea înțelege că firma respectivă ar efectua un transport internațional pentru o altă firmă din România, dar am ajuns la operațiuni de comerț efectuate de firma respectivă.
Citiți regulamentul 4/2015 al BNR.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dinur932

#7 Mesaj de dinur932 »

Multumesc, dar nu eu am specificat despre transport.
Eu m-am referit la " import intracomunitar"

gramac921

#8 Mesaj de gramac921 »

nu poate ..daca citesti Regulementul BNR 4/2005 vei vedea ca nu te incadrezi la niciuna din situatii.

dinur932

#9 Mesaj de dinur932 »

Multumesc !
Asta am inteles si eu ,dar mai vroiam o parere.

prunam

#10 Mesaj de prunam »

... eu am achitat intre doua firme ... ambele aveau cont in USD si pentru facturile emise in lei, s-a achitat cu dolari (la cursul BNR din ziua platii) ... da, regulamentul BNR interzice - dar care este sanctiunea ?! ... normal ca bancilor le convine sa se converteasca intai USD -> RON, apoi sa se plateasca in RON, iar firma beneficiara (care prefera sa tina banii in USD) sa schimbe din nou din RON-> USD ... din 3-4 click-uri la 20.000 USD o banca baga in buzunar peste 1.300 lei (doar din diferenta de curs valutar de la "casa ei de schimb") .. asa ca ... :D

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Pentru DinuR932
Nu exista "import intracomunitar", exista "achizitie intracomunitara" (achizitie din cadrul UE) si "import" (achizitie non UE).

Pentru PrunaM
Regulile nu sunt facute neaparat sa fie pe placul administratoriilor, ci sa se lucreze cat de cat ordonat.
Ce ar fi daca fiecare ar platii dupa placul lui achizitiile din tara? Adica iti platescfactura emisa in RON in valuta HUF, doar pentru ca lucrez cu o firma straina la care in facturez in moneda HUF si tot in HUF ii incasez am in cont o anumita suma.

dinur932

#12 Mesaj de dinur932 »

Multumesc pentru raspunsuri!
Asa am instiintat si eu admnistratorul - moneda noastra natioanala este Ron ,asadar indiferent de proforme ,facturi ...acestea se incaseaza sau se platesc in tara, in moneda noastra.

Scrie răspuns