inregistrare achizitie intracomunitara

florescuo

inregistrare achizitie intracomunitara

#1 Mesaj de florescuo »

Poate ma ajuta cineva.
Am citi pe forum si am vazut ca majoritatea in cazul unei achizitii intracomunitare de la un furniz platitor de tva(firma din Rom.fiind tot platitoare de tva) inreg factura emisa de furnizorul intracomunitare (fact fara tva) astfel:3xx=411 si 4426=4427 dar eu nu gasesc niciunde in codul fiscal ca ar spune ca se aplica taxare inversa la astfel de operatii.Daca poate cineva sa-mi spuna unde sa citesc asa ceva....poate am sarit eu peste.
Mai am o situatie particulara.Firma mea a vandut catre o firma din Comunitate o serie de mijloace fixe si obiecte de inv.Bunurile respective nu au parasit Romania ramanand in folosinta firmei din Romania pe baza de contract de comodat.
Acum,firma mea cumpara respectivele bunuri inapoi de la firma din Comunitate.
Aceasta achizitie se incadreaza la "achizitii intracomunitare",bunurile nefacand obiectul unei livrari dintr-un stat in altul?
Si cum se procedeaza-cum emite furnizorul strain factura cu tva sau fara?
-cum se inreg in contabilitatea firmei mele?
Va multumesc anticipat, iar o solutie care sa aiba ca baza text de lege ar fi si mai folositoare. :wink:

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Inregistrarea bunurilor de la un furnizor 3xx=401 s-a facut pe baza unui document care reprezinta - daca nu este altfel stipulat (PV de custodie, bunurile devin proprietatea cumparatorului dupa achitatrea integrala, chestii din astea legale) - actul de proprietate asupra acelui bun. Conform reglementarilor de care faci vorbire mai sus intr-adevar TVA se evidentiaza ca TVA cu tx inversa in situatia in care AMBELE firme (cumparator/vanzator) sunt platitoare de TVA. Situatia particulara nu mai este particulara pentru ca proprietarul bunurilor este firma din Belgia iar tu din Romania esti utilizatorul. Ca tu sa fii iar proprietarul acelor bunuri, firma din Belgia va anula contractul de comodat si va emite factura catre tine FARA TVA.
Te-am luminat cat de cat?
Unde este TVA-ul prezentat in codul fiscal ca si taxare inversa la achizitiile intracomunitare....?!, ca sa parafrazez o reclama publicitara: "Peste 20.000 de clienti SAGA nu pot sa fie indusi in eroare (de SAGA). Fara gluma! daca vei avea rabdare sa citesti in Sectiunea referitoare la TVA in Codul Fiscal vei gasi. Succese nebanuite. :roll:
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

vitcal

#3 Mesaj de vitcal »

am nevoie de un sfat in cazul unei achizitii intracomunitare. Am primit o factura de la un furnizor extern platitor de tva , factura fiind emisa pe numele asociatei firmei din Romania (care este cetatean spaniol) , si care trimite pur si simplu marfurile din factura respectiva la firma din Romania. In conditiile in care firma spaniola emitea factura pe numele firmei din Rom ,emitea factura fara tva (eu sint platitor de tva) asa -factura este cu tva .Va rog sa-mi da-ti o idee cum sa procedez in cazul asta-apelez la sprijinul vostru -ca intotdeauna. Multumesc.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Ceri să-ți emită factură pe numele firmei. În cazul tău e ca și cum eu aș lua de la Metro marfă pe numele meu și firma să o înregistreze în contabilitate.Nu se poate așa ceva.Transferul de proprietate în baza facturii nu e realizat către firmă în acest caz ci către o persoană fizică.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns