Contabil (Contabil sef)

ivanz

Contabil (Contabil sef)

#1 Mesaj de ivanz »

Dragi colegi, dupa parerea voastra Contabilul - Absolvent al unei scoli postliceale, poate fi angajat pe postul de Contabil sef? Poate intocmi si semna Situatiile financiare?

Intreb asta deorece Ordinul/Ordinele ministrului muncii si protectiei sociale privind aprobarea COR spune:
CONTABIL SEF. Nivelul de instruire: - (nedefinit; superior dar nu neaparat)

Iar Legea Contabilitatii spune:
(2) Persoanele prevazute la art. 1 organizeaza si conduc contabilitatea, de regula (dar nu obligatoriu), în compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana împuternicita sa îndeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si raspund împreuna cu personalul din subordine de organizarea si conducerea contabilitatii, în conditiile legii.

Pai daca Ordinul/nele MINISTRULUI MUNCII spun ca nivelul de pregatire pt. Contabilul Sef este: - (nedefinit; superior dar nu neaparat), de ce Legea contabilitatii impune studii economice superioare.

O persoana care a invatat contabilitate (stiinte economice) pe de-adevaratealea intr-o scoala postliceala; lucreaza in domeniu iar atributiile sale sunt inclusiv acelea de a intocmi Balanta de Verificare - in baza careia se intocmesc SITUATIILE FINACIARE, de ce nu ar putea se le intocmeasca si sa le semneze???

Dupa parerea voastra, care si unde este diferenta in sutele sau poate miile de cazuri in care un SRL oarecare are Contract de prestari servicii cu o firma sau o persoana fizica membre CECCAR, dar care conduce evidenta contabila in interiorul firmei de o angajata/un angajat oarecare - absolvent de studii liceale sau postliceale economice, iar la sfirsit de luna pregateste 1-2 dichete cu toata contabilitatea pe care au prelucrat-o deja, le preda firmei sau o persoanei fizicice membre CECCAR care in baza acestor inregistrari LISTEAZA BALANTA DE VERIFICARE si INCOCMESTE SI CERTIFICA SITUATIILE FINANCIARE???

Oare chiar toti cistigam mii de Euro cu care sa ne platim "studiile superioare"? Cei care nu-i cistiga si nu-si pot permite plata studiilor, nu au dreptul la o munca in care poate sunt chiar foarte buni, sau le place sa o faca?
Sau un ABC de cartier in care lucreaza sotul-sotia-copii-parinti-etc-etc, poate sa-si plateasca o persoana pentru evidenta contabila si un cabinet de contabilitate?

Voi ce parere aveti?
Ultima oară modificat Mar Ian 15, 2008 12:48 pm de către ivanz, modificat 1 dată în total.

iarovoim

#2 Mesaj de iarovoim »

Mi se pare corect ca un absolvebt de facultate sa poata semna situatiile financiare anuale ale unei societati. Nu mi se pare corect, deocamdata, ca exista pe piata fortei de munca, "fosti contabili, in sistemul comunist, care cu un liceu comercial sau economic", acum la pensie, tin evidenta contabila la 20 de societati (mai mici e drept) si care au avantaj in detrimetrul tinerilor absolventi, in fata conducatorilor acelor institutii, deoarece au "experineta", au "stiinta de a face matanii, in fata sefului" si nu au curajul de a spune "nu" la diverse situatii care "i se baga in fata ochilor", si li se spune ca se poate si asa. De acestia din urma, pe care cu siguranta, ii stiti si voi, fac parte din viata cotidiana, mi-e greata.

olteanz

#3 Mesaj de olteanz »

iarovoim scrie:Mi se pare corect ca un absolvebt de facultate sa poata semna situatiile financiare anuale ale unei societati. Nu mi se pare corect, deocamdata, ca exista pe piata fortei de munca, "fosti contabili, in sistemul comunist, care cu un liceu comercial sau economic", acum la pensie, tin evidenta contabila la 20 de societati (mai mici e drept) si care au avantaj in detrimetrul tinerilor absolventi, in fata conducatorilor acelor institutii, deoarece au "experineta", au "stiinta de a face matanii, in fata sefului" si nu au curajul de a spune "nu" la diverse situatii care "i se baga in fata ochilor", si li se spune ca se poate si asa. De acestia din urma, pe care cu siguranta, ii stiti si voi, fac parte din viata cotidiana, mi-e greata.
E adevarat ce scrie mai sus?
1+1=3

herganiec

Re: Contabil (Contabil sef)

#4 Mesaj de herganiec »

ivanz scrie: ....
Pai daca Ordinul/nele MINISTRULUI MUNCII spun ca nivelul de pregatire pt. Contabilul Sef este: - (nedefinit; superior dar nu neaparat), de ce Legea contabilitatii impune studii economice superioare.
...
O persoana care a invatat contabilitate (stiinte economice) pe de-adevaratealea intr-o scoala postliceala; lucreaza in domeniu iar atributiile sale sunt inclusiv acelea de a intocmi Balanta de Verificare - in baza careia se intocmesc SITUATIILE FINACIARE, de ce nu ar putea se le intocmeasca si sa le semneze???
Pt ca are de unde unde alege acuma statul, sunt mii care au terminat stiinte economice, (pacat ca doar un procent foarte mic si stiu contabilitate).

Iar la a doua chestie, hmm.. "jocurile" au fost facute si nu mai ai ce face, doar sa faci o faculta la FF sa ai macar hartia (cum stiu o multime din acestia care lucreaza si stiu contabilitate, si la finante si la banci dar pt ca le trebuia hartia de facultate au facut 4 ani pt asta)
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

ivanz

herganiec

#5 Mesaj de ivanz »

herganiec: :) Am deschis acest subiect nu pentru pozitia mea si nici pentru a face polemica gratuita, ci pentru atitea cazuri pe care le cunosc personal, in care "Legea si Legiuitorul" inebunete lumea, isi bat joc de cei care stiu sa-si faca treaba si si-o fac!!!
Ultima oară modificat Mie Ian 16, 2008 4:03 pm de către ivanz, modificat 1 dată în total.

iarovoim

#6 Mesaj de iarovoim »

De ce mai multe ori prin banci, institutii bugetare, se intra pe "pile". Chiar daca zic ei ca se organizeaza concurs. Si sunt si din aceia care "au studii superioare, doar pentru a avea hartia respectiva" nu pentru ca si-au dat silinta sa studieze ceva in domeniul pe care l-au urmat in facultate.

ivanz

#7 Mesaj de ivanz »

iarovoim scrie:Mi se pare corect ca un absolvebt de facultate sa poata semna situatiile financiare anuale ale unei societati. Nu mi se pare corect, deocamdata, ca exista pe piata fortei de munca, "fosti contabili, in sistemul comunist, care cu un liceu comercial sau economic", acum la pensie, tin evidenta contabila la 20 de societati (mai mici e drept) si care au avantaj in detrimetrul tinerilor absolventi, in fata conducatorilor acelor institutii, deoarece au "experineta", au "stiinta de a face matanii, in fata sefului" si nu au curajul de a spune "nu" la diverse situatii care "i se baga in fata ochilor", si li se spune ca se poate si asa. De acestia din urma, pe care cu siguranta, ii stiti si voi, fac parte din viata cotidiana, mi-e greata.
MIE MI SE PARE CORECT CA O PERSOANA CARE STIE SA INTOCMEASCA SITUATIILE FINANCIARE SA POATA SA LE SEMNEZE, NU ORICE ABSOLVENT DE FACULTATE CARE SE LAUDA CU O DIPLOMA.....

CIT DESPRE GREATA..... LA FEL MI-E SI MIE!!!! SI NU NUMAI DE "fosti contabili, in sistemul comunist" CI SI DE ACELE PERSOANE CARE SI-AU PLATIT "DIPLOMELE", FAC CONCURENTA, NELOIALA AS SPUNE, CELORA CARE CUNOSC CONTABILITATE SI ISI DAU TOATA SILINTA LUCREZE CIT MAI BINE!!!!! MI-E GREATA SI SUNT REVOLTATA!!!!

mantogp957

#8 Mesaj de mantogp957 »

Recomand lamaia!!!
Face minuni, dar nu si cu cei mentionati al caror numar creste cu fiecare zi.

ivanz

#9 Mesaj de ivanz »

mantogp957 scrie:Recomand lamaia!!!
Face minuni, dar nu si cu cei mentionati al caror numar creste cu fiecare zi.
:D :lol: :wink:

davidl

#10 Mesaj de davidl »

dar in situatia in care am terminat o facultate cu profil inginerie economica ..postliceala finante-conta si masterat contabilitate audit ce spuneti ca sunt inginer sau economist ca eu nu mai stiu ce sunt si daca sa-mi semnez bilanturile la intocmit sau sa platesc o semnatura

ivanz

#11 Mesaj de ivanz »

davidl scrie:dar in situatia in care am terminat o facultate cu profil inginerie economica ..postliceala finante-conta si masterat contabilitate audit ce spuneti ca sunt inginer sau economist ca eu nu mai stiu ce sunt si daca sa-mi semnez bilanturile la intocmit sau sa platesc o semnatura
Deci, revenind la postarea mea initiala, ti se pare normal sa fii obligat sa mai faci o facultate (inca 3-4 ani...... si inca o gramada de bani), dupa ce tu ai studiat odata-de doua ori-de trei ori.....) si ai muncit ani buni in care ai acumulat experienta necesara pentru a presta activitate contabila?

iarovoim

#12 Mesaj de iarovoim »

eu zic daca in cazul tau ai lucrat in domeniu, ai si master pe deasupra in contabilitate, atunci presupun ca esti abilitat sa semnezi situatii financiare. Insa nu eu decid, ci cei din ANAF, MEF! Asa ca sa vedem ce se intampla, ca pana acum s-a mers pe deviza : "las' ca merge si asa!" si astfel au dus la ideea de subestimare a misiunii unui contabil (contabil sef, dir. econmic)in cadrul unei entitti economice (unitate patrimoniala sau cum vreti sa o numiti). Vom trai si vom vedea!

paznicum

#13 Mesaj de paznicum »

In concluzie, administratorii care pana acum semnau la intocmirea bilantului, acum vor trebui sa plateasca pentru o semnatura!? ori...?!

Scrie răspuns