Va rog, ma puteti ajuta cu o opinie, la intrebarea de mai sus ? inteleg bine ca nu se mai face ajustarea cf art 149 (4a.1) ?
(4) Ajustarea taxei deductibile prevăzute la alin. (1) lit. d) se efectuează:
a) în situaţia în care bunul de capital este folosit de persoana impozabilă:
1. integral sau parţial, pentru alte scopuri decât activităţile economice, cu excepţia bunurilor a căror achiziţie face obiectul limitării la 50% a dreptului de deducere potrivit prevederilor art. 145^1;
ajustare TVA
- balteanuc692
Re: ajustare TVA
In primul rand nu pare a fi bun de capital (are o perioada de amortizare mai mica de 5 ani)
Daca nu e bun de capital, se aplica art. 148, adica ajustati TVA dedus initial la factura de avans. (banuiesc ca ati fost si cu TVA la incasare. Daca da si nu ati achitat factura, inseamna ca aveti sold la 4428, caz in care doar anulati 4428 prin includerea taxei in valoarea avansului, nu mai faceti ajustare)
Daca nu e bun de capital, se aplica art. 148, adica ajustati TVA dedus initial la factura de avans. (banuiesc ca ati fost si cu TVA la incasare. Daca da si nu ati achitat factura, inseamna ca aveti sold la 4428, caz in care doar anulati 4428 prin includerea taxei in valoarea avansului, nu mai faceti ajustare)
Amortizare se va face pe 5 ani ( pt a ma incadra cu amortizarea lunara pana in 1500 lei), deci este bun de capital. Avansul a fost deja achitat in 2013, nu mai am sold in 4428.Societatea vrea sa devina neplatitor de TVa din aprilie 2014 ( perioada fiscala trimestriala) si nu stiu daca mai fac ajustarea TVA-ului pentru avansul achitat in 2013 si pt facturile privind rata de leasing pe care le voi primi pana in aprilie, in conditiile in care am dedus 50% din TVA.
Multumesc, balteanuc692
Multumesc, balteanuc692
- balteanuc692
Atunci nu mai ajustati ce ati dedus, conform art. mentionat mai sus de dvs. (asa inteleg si eu)
Eu am o alta situatie. O societate se inregistreza platitoare de tva in sept.2015. Pot da deduc tva aferenta achizitiilor de mijloace fixe achizitionate intre ian.si aug.2015? Adica inainte de a deveni platitoare de tva?
Da. Chiar si inainte de ianuarie 2015. Trebuie sa delimitezi bunurile de capital de celelalte mijloace fixe, deoarece ajustarea se face diferit.
Perioada de ajustare a bunurilor de capital este de 20 de ani pentru imobile si de 5 ani pentru celelalte bunuri de capital.
Perioada de ajustare a bunurilor de capital este de 20 de ani pentru imobile si de 5 ani pentru celelalte bunuri de capital.
Eugen Pintea