HELP! art.152 COD FISCAL
urgent-depasire plafon 35000Euro
referitor la depasirea plafonului si inregistrarea cu intarziere ca platitor de tva....
Nu stiu cum sa procedez sa fie mai avantajos pentru clientul meu si corect in acelasi timp ..a adus actele la mine in 05 ian(pana la acea data a tinut alcineva contabilitatea )...am inchis decembrie si am vazut ca desi era neplatitor de tva depasea 35000euro si am cautat din urma ...depasise plafonul in septembrie ...am rausit sa-i depun 010 si devine platitor cu 01.02.2008....
Este un magazin de cartier care vinde tigari cu 5% AC si o medie la AC de 15 %....deci cei 19% pe lunile din urma ar devansa plusvaloarea si ar duce firma la faliment (din noiembrie pana la data inregistrarii a trecut cam mult timp)
Stiu ca inainte in Cod F. 152 prevedea clar in norne p.56 al 4 cu expresia "persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze"
insa pe modificari se precizeaza la p.62 al.2 a) si b)( se incadreaza la b)- organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi datorat-o daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care a fost inregistrata...PLATA TAXEI PE CARE AR FI DATORAT-O DACA AR FI FOST INREGISTRATA NORMAL ...cred eu ca ar tb sa fac diferenta dintre colectat si deductibil pe perioada anterioara inregistrarii fara ajustarea la inventariere stoc intrucat nu s-a actualizat stocul cu 4428 la data de 01.11.2007....daca a depasit plafonul in septembrie inseamna ca ar tb sa depuna 010 pana in 10 oct. si devenea platitoare cu 01.11. deci ......
Doresc parerea voastra cat mai urgent
Nu stiu cum sa procedez sa fie mai avantajos pentru clientul meu si corect in acelasi timp ..a adus actele la mine in 05 ian(pana la acea data a tinut alcineva contabilitatea )...am inchis decembrie si am vazut ca desi era neplatitor de tva depasea 35000euro si am cautat din urma ...depasise plafonul in septembrie ...am rausit sa-i depun 010 si devine platitor cu 01.02.2008....
Este un magazin de cartier care vinde tigari cu 5% AC si o medie la AC de 15 %....deci cei 19% pe lunile din urma ar devansa plusvaloarea si ar duce firma la faliment (din noiembrie pana la data inregistrarii a trecut cam mult timp)
Stiu ca inainte in Cod F. 152 prevedea clar in norne p.56 al 4 cu expresia "persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze"
insa pe modificari se precizeaza la p.62 al.2 a) si b)( se incadreaza la b)- organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi datorat-o daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care a fost inregistrata...PLATA TAXEI PE CARE AR FI DATORAT-O DACA AR FI FOST INREGISTRATA NORMAL ...cred eu ca ar tb sa fac diferenta dintre colectat si deductibil pe perioada anterioara inregistrarii fara ajustarea la inventariere stoc intrucat nu s-a actualizat stocul cu 4428 la data de 01.11.2007....daca a depasit plafonul in septembrie inseamna ca ar tb sa depuna 010 pana in 10 oct. si devenea platitoare cu 01.11. deci ......
Doresc parerea voastra cat mai urgent
-
Mie de la finante mi-au zis ca e vb de 100.000 EUR nu de 35.000
Si am intrebat de 2 ori
Deci chiar sunt in ceata cu plafonul asta
Eu am firme platitoare de TVA trim. iar ca sa depun lunar decont TVA au zis ca trebe sa am peste 100.000 EUR cifra de afaceri . Sau egal?
Din deconturile de TVA.
Nu mai inteleg nimic.
Si am intrebat de 2 ori
Deci chiar sunt in ceata cu plafonul asta
Eu am firme platitoare de TVA trim. iar ca sa depun lunar decont TVA au zis ca trebe sa am peste 100.000 EUR cifra de afaceri . Sau egal?
Din deconturile de TVA.
Nu mai inteleg nimic.

irina
Sunt 2 aspecte:
Neplatitorii de TVA care au cumulat in clasa 7 de la inceputul anului calendaristic 35.000 EUR la cursul de la sfarsitul fiecarei luni (cat era cursul la sept 3,2? OK, 35.000 x 3.2 = bla, bla, bla) la atingerea sau depasirea acestei valori se inscriu in termen de 10 zile si devin platitori de TVA. Opteaza pentru plata TVA trimestrial daca DACA estimeaza ca cifra lor de afaceri este egala sau inferioara 100.000 curs BNR.
Al doilea aspect:
Daca cifra de afaceri este superioara la sfasitul unui an calendaristic echivalentului in lei a 100.000 EUR (3.6102 la 31.12.2007), firmele inregistrate ca platitori de TVA depun 010 si se inregistreaza cu depunerea declaratiei si plata TVA lunar.
Nedepunerea DECLARATIEI PRIVIND CIFRA DE AFACERI ECHIVALEAZA cu ACCEPTAREA DEPUNERII LUNARE SI A PLATII LUNARE PENTRU TVA. In ambele variante de la al 2lea aspect se DEPUNE obligatoriu 010.
Neplatitorii de TVA care au cumulat in clasa 7 de la inceputul anului calendaristic 35.000 EUR la cursul de la sfarsitul fiecarei luni (cat era cursul la sept 3,2? OK, 35.000 x 3.2 = bla, bla, bla) la atingerea sau depasirea acestei valori se inscriu in termen de 10 zile si devin platitori de TVA. Opteaza pentru plata TVA trimestrial daca DACA estimeaza ca cifra lor de afaceri este egala sau inferioara 100.000 curs BNR.
Al doilea aspect:
Daca cifra de afaceri este superioara la sfasitul unui an calendaristic echivalentului in lei a 100.000 EUR (3.6102 la 31.12.2007), firmele inregistrate ca platitori de TVA depun 010 si se inregistreaza cu depunerea declaratiei si plata TVA lunar.
Nedepunerea DECLARATIEI PRIVIND CIFRA DE AFACERI ECHIVALEAZA cu ACCEPTAREA DEPUNERII LUNARE SI A PLATII LUNARE PENTRU TVA. In ambele variante de la al 2lea aspect se DEPUNE obligatoriu 010.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Au oprit si balanta pe septembrie si pe cea din decembrieciuleil203 scrie:cand ai inregistrat 010, ce balata ai depus ?
taxa pe valoarea adaugata in cazul cand nu s-a facut inventar, diminueaza adaosul.
Care era soldul la 371 si 378 la 30.09.2007 ?
Daca se integistra corect ar tb inv la 1/11/2007 dar asa la 01/02/2008 nu se mai poate .........
-
ASTA STIU SI EU (SUNT MEMBRU CECAR SI AM O VECHIME IN PROFESIA DE CONTABIL DE 16 ANI) ...cred ca nu m-am facut inteleasa...ciuleil203 scrie:zilele acestea sunt asa ocupata, dar scrie soldul la 371 si 378 din 31.10.2007, si iti fac n.c. de trecere la platitor de tva, in conditiile de neinventar.
Atributul fiscal e dat cu 01.02.2008 deci atunci devine firma platitoare de TVA ...Dar cf ART.152 cod fiscal si P 62 din norme cod fiscal care spune"in sensul art.152 alin(6) din codul fiscal ,in cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea conform art.153 din CF in termenul prevazut de lege ,organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:
a)-nu e cazul meu
b)-in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa inregistrarea perioadei impozabile in scopuri de TVA conf.art.153 din CF organele fiscale competente vor solicita plata taxei PE CARE PERSOANA IMPOZABILA AR FI DATORAT-O DACA AR FI FOST INREGISTRATA NORMAL IN SCOPURI DE TAXA DACA AR FI SOLICITAT IN TERMENUL PREVAZUT DE LEGE INREGISTRAREA SI DATA LA CARE A FOST INREGISTRATA.
Prima problema am intampinat-o cand am intrebat cativa inspectori de la DGFP cum si ce si mi-au spus ca trebuie sa platesc toata taxa colectata de la 01.11.2007 la 01.02.2008 Conform a ce (a codului fiscal vechi neactualizat la 2007,care prevedea taxa colectata la pct.52 din norme)??
In situatia in care incepand cu 01.02.2008 ma fac ca ploua , vin cei de la fisc calculeaza ei si-mi percep si majorari....si atunci ma apuc sa-mi fac jurnale de vanzari si cumparari din 01.11.2007 ca si cand as fi fost inregistrata de la acea data (la stoc cred ca nu am drept de deducere ...au trecut cele 3 luni de informare)si la primul decont inregistrez TVA deductibil si TVA colectat majorat cu ce-mi da in jurnale(ar mai fi posibilitatea de al trece pe regularizari...aici nu sunt sigura cum e corect.
Cred ca am venit cu lamuriri si am explicat cum vad eu problema dar parerea voastra conteaza ....
Să-ţi explic eu pe ce se bazează atunci când se pune problema plăţii unei sume egale cu TVA colectat pentru acea perioadă: pe faptul că pentru a beneficia de drept de deducere trebuie să fi plătitor de TVA. Eu susţin şi eu ca şi tine că ar trebui să beneficiezi de deducere pentru că legea spune că se procedează ca şi cum te-ai comporta normal ca plătitor de TVA. Cei de la finanţe susţin însă că deşi te comporţi ca un plătitor de TVA, colectat trebuie să colectezi pentru că îndeplineşti criteriile dar de dedus în perioada scursă de la data de când ar fi trebuit să devii plătitor şi data intrării efective ca plătitor, nu poţi deduce întrucât dreptul de deducere îl exercită numai cei înregistraţi în scopuri de TVA. Se naşte astfel întrebarea dacă art.152, pct.62 din norme îmi dă dreptul de a deduce sau nu, mai exact dacă mă tratează ca un plătitor de TVA.Dacă da, atunci am şi drept de deducere, dacă nu, am probleme.davidl scrie:Prima problema am intampinat-o cand am intrebat cativa inspectori de la DGFP cum si ce si mi-au spus ca trebuie sa platesc toata taxa colectata de la 01.11.2007 la 01.02.2008 Conform a ce (a codului fiscal vechi neactualizat la 2007,care prevedea taxa colectata la pct.52 din norme)??
In situatia in care incepand cu 01.02.2008 ma fac ca ploua , vin cei de la fisc calculeaza ei si-mi percep si majorari....si atunci ma apuc sa-mi fac jurnale de vanzari si cumparari din 01.11.2007 ca si cand as fi fost inregistrata de la acea data (la stoc cred ca nu am drept de deducere ...au trecut cele 3 luni de informare)si la primul decont inregistrez TVA deductibil si TVA colectat majorat cu ce-mi da in jurnale(ar mai fi posibilitatea de al trece pe regularizari...aici nu sunt sigura cum e corect.
Cred ca am venit cu lamuriri si am explicat cum vad eu problema dar parerea voastra conteaza ....
Poate ar fi bine dacă ar exista un răspuns scris de la Asistenţă Contribuabili din MF prin care să explice pe exemplu concret dacă se beneficiază de deducere sau nu.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc "Tomac " dar de ce crezi tu ca au inlocuit p.52 din norme cu pct.62 ? Diferenta de exprimare pare clara ....de ce la 52 apare colectat si la 62 dispare expresia colectat? Un raspuns de la ei nu cred ca primesc in timp util dar o sa intreb ...
Pana primesc raspunsul de la ei te-as ruga sa-mi dai tu un raspuns...daca nu cer prea mult
IN CE BAZA LEGALA NU AM DREPT DE DEDUCERE?
regimul deducerilor;
art.145.(1)Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei
(2)ORICE PERSOANA IMPOZABILA are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni
a)operatiuni taxabile
art.134(2)Exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita ,in baza legii,sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei ,cheari daca plata acestei taxe poate fi amanata.
art.125.DEFINITII
p18.persoana impozabila ...bla,bla...te trimite la art.127-care spune:
Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara ,de o maniera independenta si indiferent de loc act.ec indiferent de scop si rezultat
Operatiunile taxabile sunt cele pentru care se aplica cotele de la art.140
(persoana impozabila sunt...
autoritatea fiscala solicita taxa )
Te rog din suflet daca nu-ti rapesc prea mult timp as dori sa aflu tu ce ai face in locul meu ? E o provocare sa repar greseala unei colege de breasla care s-a facut invizibila (probabil cand a realizat ca firma depasise plafonul....eu am preluat firma pe 5 ianuarie.....
Pana primesc raspunsul de la ei te-as ruga sa-mi dai tu un raspuns...daca nu cer prea mult
IN CE BAZA LEGALA NU AM DREPT DE DEDUCERE?
regimul deducerilor;
art.145.(1)Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei
(2)ORICE PERSOANA IMPOZABILA are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni
a)operatiuni taxabile
art.134(2)Exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita ,in baza legii,sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei ,cheari daca plata acestei taxe poate fi amanata.
art.125.DEFINITII
p18.persoana impozabila ...bla,bla...te trimite la art.127-care spune:
Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara ,de o maniera independenta si indiferent de loc act.ec indiferent de scop si rezultat
Operatiunile taxabile sunt cele pentru care se aplica cotele de la art.140
(persoana impozabila sunt...
autoritatea fiscala solicita taxa )
Te rog din suflet daca nu-ti rapesc prea mult timp as dori sa aflu tu ce ai face in locul meu ? E o provocare sa repar greseala unei colege de breasla care s-a facut invizibila (probabil cand a realizat ca firma depasise plafonul....eu am preluat firma pe 5 ianuarie.....
Tomac care este un pacifist cred ca nativ (cum va fi omul acesta cand o fi nervos?) cauta sa impace si capra si varza.
E adevart atunci cand se greseste oricum ar fi acea greseala si daca se intampla sa se mai lase si cu .... amenzi sau sume de plata chiar este ... rau.
Dureros dar FISCUL are dreptate:
Lasand "dovada" pe masa judecatorilor (la FISC) s-a lasat singura proba incriminatoare care desigur ca nu se mai poate modifica.
E corecta interpretarea potrivit carei SE DATOREAZA TVA din momentul depasirii plafonului respectiv. Asa zice legea si unde-i lege nu-i tocmeala. De ce a lasat acolo dovada?
Pasul doi: asa cum se spune si in citatele din Legi POSIBILITATEA de deducere a TVA este numai in situatia in care tu ESTI INREGISTRAT CA PLATITOR DE TVA. Daca pentru oct-nov-dec-ian nu erai pentru ca te inregistrezi cu luna Feb 2008 cum poti sa deduci daca nu esti inregistrat in scopuri de tva.
Prevederea precedenta lasa portita de scapare.
Stii ce este trist in tara asta? Ca astfel de portite sunt folosite de nemernici. Peste tot sunt portite daca ai ochi sa le gasesti. Cei care se ocupa numai de asa ceva scot bani destul de buni in sensul ca ii invata pe "unii" cum sa fraiereasca Statul. Si daca tie ti se intampla, cetatean care chiar ai uitat pe ei ii doare in ghete de tine. Asta-i adevarul. Altii se folosesc de portite si tu trebuie sa platesti.
Concluzie: Interpretarea este corecta. Dureros dar cel care i-a tinut contabilitatea este devina. Imi pare rau ca spun lucrul asta. La fel de vinovat este si patronul pentru ca atunci cand a optat daca vrea sa devina sau nu platito de TVA de la inceput stia ca va veni ea ziua cand va trebui sa se inregistreze ca platitor. Stia conditiile. Si le-a asumat.
Nu esti tu de vina.
Iar daca prin ceea ce am scris am pus la indoiala capacitatile pe care le ai in bransa imi cer scuze. Nu asta am vrut sa se inteleaga ca nu ai stii contabilitate. Nici pe departe.
Am sa mai trec pe aici pentru ca imi face placere sa va revad.
E adevart atunci cand se greseste oricum ar fi acea greseala si daca se intampla sa se mai lase si cu .... amenzi sau sume de plata chiar este ... rau.
Dureros dar FISCUL are dreptate:
Lasand "dovada" pe masa judecatorilor (la FISC) s-a lasat singura proba incriminatoare care desigur ca nu se mai poate modifica.
E corecta interpretarea potrivit carei SE DATOREAZA TVA din momentul depasirii plafonului respectiv. Asa zice legea si unde-i lege nu-i tocmeala. De ce a lasat acolo dovada?
Pasul doi: asa cum se spune si in citatele din Legi POSIBILITATEA de deducere a TVA este numai in situatia in care tu ESTI INREGISTRAT CA PLATITOR DE TVA. Daca pentru oct-nov-dec-ian nu erai pentru ca te inregistrezi cu luna Feb 2008 cum poti sa deduci daca nu esti inregistrat in scopuri de tva.
Prevederea precedenta lasa portita de scapare.
Stii ce este trist in tara asta? Ca astfel de portite sunt folosite de nemernici. Peste tot sunt portite daca ai ochi sa le gasesti. Cei care se ocupa numai de asa ceva scot bani destul de buni in sensul ca ii invata pe "unii" cum sa fraiereasca Statul. Si daca tie ti se intampla, cetatean care chiar ai uitat pe ei ii doare in ghete de tine. Asta-i adevarul. Altii se folosesc de portite si tu trebuie sa platesti.
Concluzie: Interpretarea este corecta. Dureros dar cel care i-a tinut contabilitatea este devina. Imi pare rau ca spun lucrul asta. La fel de vinovat este si patronul pentru ca atunci cand a optat daca vrea sa devina sau nu platito de TVA de la inceput stia ca va veni ea ziua cand va trebui sa se inregistreze ca platitor. Stia conditiile. Si le-a asumat.
Nu esti tu de vina.
Iar daca prin ceea ce am scris am pus la indoiala capacitatile pe care le ai in bransa imi cer scuze. Nu asta am vrut sa se inteleaga ca nu ai stii contabilitate. Nici pe departe.
Am sa mai trec pe aici pentru ca imi face placere sa va revad.
nu se pune problema cine este vinovat si cine nu(eu sigur nu-in cazul asta) dar DE CE SA LASAM TOTUL LA INTERPRETAREA FISCULUI????
"paturca" spune
Pasul doi: asa cum se spune si in citatele din Legi POSIBILITATEA de deducere a TVA este numai in situatia in care tu ESTI INREGISTRAT CA PLATITOR DE TVA.
SUNT DE ACORD CU VOI DACA GASITI IN CODUL FISCAL +NORME/2007 UN SINGUR RAND CARE SA SUSTINA ARGUMENTATIA VOASTRA
EU ASTA AM GASIT :Sfera de aplicare a dreptului de deducere
Art. 145 -
(4) În condiţiile stabilite prin norme se acordă dreptul de deducere a taxei pentru achiziţiile efectuate de o persoană impozabilă înainte de înregistrarea acesteia în scopuri de TVA, conform art. 153.
Norme metodologice:
45. (1) În sensul art. 145 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa din momentul în care această persoană intenţionează să desfăşoare o activitate economică, cu condiţia să nu se depăşească perioada prevăzută la art. 1471 alin. (2) din Codul fiscal.
Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxă
Art. 1471 - (1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153, are dreptul să scadă din valoarea totală a taxei colectate, pentru o perioadă fiscală, valoarea totală a taxei pentru care, în aceeaşi perioadă, a luat naştere şi poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 145-147.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile şi formalităţile de exercitare a dreptului de deducere în perioada fiscală de declarare sau în cazul în care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevăzute la art. 146, persoana impozabilă îşi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale în care sunt îndeplinite aceste condiţii şi formalităţi sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează
celui în care a luat naştere dreptul de deducere.
"paturca" spune
Pasul doi: asa cum se spune si in citatele din Legi POSIBILITATEA de deducere a TVA este numai in situatia in care tu ESTI INREGISTRAT CA PLATITOR DE TVA.
SUNT DE ACORD CU VOI DACA GASITI IN CODUL FISCAL +NORME/2007 UN SINGUR RAND CARE SA SUSTINA ARGUMENTATIA VOASTRA
EU ASTA AM GASIT :Sfera de aplicare a dreptului de deducere
Art. 145 -
(4) În condiţiile stabilite prin norme se acordă dreptul de deducere a taxei pentru achiziţiile efectuate de o persoană impozabilă înainte de înregistrarea acesteia în scopuri de TVA, conform art. 153.
Norme metodologice:
45. (1) În sensul art. 145 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa din momentul în care această persoană intenţionează să desfăşoare o activitate economică, cu condiţia să nu se depăşească perioada prevăzută la art. 1471 alin. (2) din Codul fiscal.
Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxă
Art. 1471 - (1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153, are dreptul să scadă din valoarea totală a taxei colectate, pentru o perioadă fiscală, valoarea totală a taxei pentru care, în aceeaşi perioadă, a luat naştere şi poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 145-147.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile şi formalităţile de exercitare a dreptului de deducere în perioada fiscală de declarare sau în cazul în care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevăzute la art. 146, persoana impozabilă îşi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale în care sunt îndeplinite aceste condiţii şi formalităţi sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează
celui în care a luat naştere dreptul de deducere.
davidl scrie: 45. (1) În sensul art. 145 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă ....
art. 146, persoana impozabilă îşi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale în care sunt îndeplinite aceste condiţii
Doamne DavidL, eu doar am spus ca este corecta interpretarea si uite citatele: ORICE PERSOANA impozabila (deci care este DEJA INREGISTRATA ca platitor de TVA, NU INAINTE, impozabil in SENSUL cu nu este scutita/neplatitoare. Neimpozabil eu il asimilez cu neplatitor cu citatul asta de aici.davidl scrie: în care această persoană intenţionează să desfăşoare o activitate economică
Pe randul doi al citatului PERSOANA IMPOZABILA deci DUPA ce s-a inregistrat in scopuri de TVA (ce formulare tampita) isi poate exercita dreptul de deducere.
La citatul doi el NU INTENTIONA sa desfasoare ci el chiar desfasura. Nu era la inceputul activitatii. Acum mai nou la Registrul Comertului te intreaba daca vrei sau nu sa devii platitor. Tu te declari neplatitor, dar ti se iveste o ocazie (Leasing la masina superavantajos cu dobanda zero). Constati ca ai declarat cu nu vrei sa fii platitor dar pentru asemenea chilipir merita sa-ti schimbi optiunea.
Si ce faci? Te duci la Registrul Comertului? Nu inchei contractul cu firma de leasing si fara sa vrei "uiti" ca esti neplatitor si-ti aduci aminte de asta DUPA SEMNAREA contractului. Legea iti da voie sa deduci chiar daca in momentul semnarii contractului si platii avansului nu erai platitor de TVA ci ai facut-o ulterior. Contractul a fost pe 26 ale lunii si factura tot atunci iar tu devii platitor pe 1 ale lunii urmatoare. Asa vad eu interpretarea.
NU LE DAU LOR APA la moara. FISCUL pentru toti este un inamic.
Repet imi pare rau ca tu te consumi dar sunt sigur ca din cauza faptului ca nu-i suferi ai interpretat pripit si in fuga fara sa stai sa ... interpretezi cu calm problema.
Si eu ii urasc pe cei de la FISC si numai un plic venit de la ei imi creeaza stari de razboi si de razvratire.
Daca tu crezi ca am vrut sa-i scot pe ei deasupra imi cer scuze, dar sincer chiar au dreptate.
Si mai mult de atat, la mijloc este o problema falsa. Patronul respectiv chiar nu a pierdut, TVA-ul oricum l-a colectat de la cumparatori. El nu a pierdut nimic ci poate sa-l considere ca pe un "imprumut" pe care statul a venit sa-l ia inapoi.
Daca vei vedea asa problema coroborata cu ceea ce am scris mai sus ai vedea ca drama nu-i chiar atat de mare.
Sufletist-o ce esti!
Am sa mai trec pe aici pentru ca te cunosc si pentru ca vreau sa primesc in freza o...bomba.
Nu-ti fa inima rea pentru o situatie oarecum "incalcita".
ORICE PERSOANA impozabila
Undeva in cod la inceputul fiecarui capitol exista definitii.....
la TVA definesc PERSOANA IMPOZABILA
definitia am dat-o undeva mai sus
SPUI
Si mai mult de atat, la mijloc este o problema falsa. Patronul respectiv chiar nu a pierdut, TVA-ul oricum l-a colectat de la cumparatori. El nu a pierdut nimic ci poate sa-l considere ca pe un "imprumut" pe care statul a venit sa-l ia inapoi.
nu este asa ,nu a stiut si nu a majorat preturile
ex /
cumpara cu 100 din care ar fi tva deductibil 15.97 dar el plateste furnizorului 100 dar nu deduce tva...si vinde cu 110 -la tigari si mai putin-
Vin si platesc la stat 19% adica 17.56
Am dat 100 furnizorului ,mai dau 17.56 deci 117.56 dar eu am vandut cu 110
Asa e sunt sufletista
Oamenii astia din asta traiesc...au ramas fara munca...au imprumutat si au deschis afacerea ..vand cu adaos mic /nu au multi bani de rulat si fac aprovizionare des/si aveau vanzare buna de aceea au ajuns repede la 35000euro si inregistreaza tot pe casa marcat -vor sa fie corecti -
Tot stocul lor de marfa e acum 9600 si daca se intampla sa nu-i acorde dreptul la deducere tva de plata ar fi 13600...
Si uite asa cand tratam cu superficialitate meseria asta, facem ce a facut colega noastra, nenorocim niste oameni
Promit sa abandonez subiectul acesta ....
Undeva in cod la inceputul fiecarui capitol exista definitii.....
la TVA definesc PERSOANA IMPOZABILA
definitia am dat-o undeva mai sus
SPUI
nu este asa ,nu a stiut si nu a majorat preturile
ex /
cumpara cu 100 din care ar fi tva deductibil 15.97 dar el plateste furnizorului 100 dar nu deduce tva...si vinde cu 110 -la tigari si mai putin-
Vin si platesc la stat 19% adica 17.56
Am dat 100 furnizorului ,mai dau 17.56 deci 117.56 dar eu am vandut cu 110
Asa e sunt sufletista
Oamenii astia din asta traiesc...au ramas fara munca...au imprumutat si au deschis afacerea ..vand cu adaos mic /nu au multi bani de rulat si fac aprovizionare des/si aveau vanzare buna de aceea au ajuns repede la 35000euro si inregistreaza tot pe casa marcat -vor sa fie corecti -
Tot stocul lor de marfa e acum 9600 si daca se intampla sa nu-i acorde dreptul la deducere tva de plata ar fi 13600...
Si uite asa cand tratam cu superficialitate meseria asta, facem ce a facut colega noastra, nenorocim niste oameni
Promit sa abandonez subiectul acesta ....