Ordin 1802/2014
76. -
(1) 1Reducerile comerciale acordate de furnizor şi înscrise pe factura de achiziţie ajustează în sensul reducerii costul de achiziţie al bunurilor. Atunci când achiziţia de produse şi primirea reducerii comerciale sunt tratate împreună, reducerile comerciale primite ulterior facturării ajustează, de asemenea, costul de achiziţie al bunurilor.
(11) Dacă reducerile comerciale înscrise pe factura de achiziţie acoperă în totalitate contravaloarea bunurilor achiziţionate, acestea se înregistrează în contabilitate la valoarea justă, pe seama veniturilor curente (contul 758 "Alte venituri din exploatare") în cazul stocurilor, respectiv a veniturilor în avans (contul 475 "Subvenţii pentru investiţii"), în cazul imobilizărilor corporale şi necorporale. Veniturile în avans aferente acestor imobilizări se reiau în contul de profit şi pierdere pe durata de viaţă a imobilizărilor respective.
Subpunctul a fost introdus prin Ordin 4160/2015 la 12/01/2016.
Firma cu obiect de activitate comert, de exemplu la un butoi de ulei primeste o pompa gratis (cu valoarea zero in aviz fara a cunoaste valoarea reala), pe care binenteles ca o face cadou clientului care cumpara butoiul. Pentru pompa intocmeste aviz cu metiunea "nu se factureaza, bunuri acordate gratuit pentru stimularea vanzarii". Evidenta pana acum se tinea doar cantitativ.
Intrebarea este cum se determina valoarea justa?
Multumesc!
determinare valoarea justă pt. înregistrare în contabilitate
Re: determinare valoarea justă pt. înregistrare în contabili
De ce ați face asta în condițiile date?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Pentru a inregistra pompa (sau alte bunuri primite cadou, gen bidon 1 lt pentru un butoi de 200 lt) la valoarea justa. Am considerat ca aceste produse le primesc cadou pentru volumul de produse cumparat, prin urmare reducerea comerciala pentru ele este de 100%. Daca vedeti altfel situatia va rog sa-mi spuneti. Multumesc.
Am înțeles asta, dar mai citiți odată ce ați citat și ceea ce primiți efectiv. Apoi vedeți unde e diferența.
Mai trebuie sa fac o precizare ca bidonul de ulei primit se trece in factura de achizitie deoarece trebuie precizata taxa de mediu aferenta (gen ecotaxa pentru pungi).
Va referiti la faptul ca nu achizitionez acele produse, ele fiind primite cadou?
Va referiti la faptul ca nu achizitionez acele produse, ele fiind primite cadou?
Mă refer la faptul că în OMFP 1802 se fase trimitere la reduceri înscrise în factură. Aveți factură sau aviz? Reducerea este evidențiată distinct? Sau cum este evidențiată?
Pompa se primeste cu aviz.
In cazul bidonului de 1 lt (primit la un butoi achizitionat) acesta este trecut cu valoare zero pe factura de achizitie.
In cazul bidonului de 1 lt (primit la un butoi achizitionat) acesta este trecut cu valoare zero pe factura de achizitie.
În cazul ăsta bidonul are valoare zero. Nu există reducere indicată în factură pentru a fi înregistrată ca valoare justă. Pentru a se aplica textul citat e nevoie ca în factură să existe indicată valoarea reducerii în mod explicit.