evaluare autoturism

piciorusm

evaluare autoturism

#1 Mesaj de piciorusm »

VA rog mult sa-mi explicati cum se efectueaza evaluarea la 31 dec 2007 pentru un autoturism achizitionat in leasing si care sunt inregistrarile contabile. multumesc mult

septimiuv

#2 Mesaj de septimiuv »

reevaluezi autoturismul sau contul 167? :lol:

piciorusm

#3 Mesaj de piciorusm »

contul 167

septimiuv

#4 Mesaj de septimiuv »

pai e alta mancare de peste, exprimati-va corect
il consideri ca un cont la banca in valuta

daca am 1000 de euro dar in balanta sunt 10 lei inseamna ca diferenta pana la 1000*3.6102 este....?
daca am 1000 euro dar in balanta am 5000 lei inseamna ca diferenta pana la 1000*3.6102 este....?

piciorusm

#5 Mesaj de piciorusm »

am intrat iar in ceata... evaluarea lui 167 se face doar pt leasing-ul extern sau doar intern?

septimiuv

#6 Mesaj de septimiuv »

se reevalueaza daote datoriile si creantele in valuta

zaricia

#7 Mesaj de zaricia »

ptr contractele de leasing incheiate inainte de 01.01.2006 dobanda s-a inreg 471 =1687. Prin reeval soldului ct 1687 la cursul din 31.12.2007 (3.6102lei/eur) dobanda va fi facturata la cursul din 31.12.2007 +/- dif de curs aferenta la data facturii; trecera pe chelt a dobanzii ( 666 - 471) la ce curs se face? daca se trece pe cheltuieli dobanda la cursul din factura nu se mai inchide ct 471 in care dobanda a ramas inregistrata la cursul istoric. Gresesc eu undeva?

pepteav420

#8 Mesaj de pepteav420 »

eu nu inteleg de ce trebuie facuta reevaluarea lui 167, pentru ca mie imi factureaza la cursul din data contractului, si mai pune o pozitie cu diferente de curs pana la BNR+2% sau cat au ei. Daca eu reevaluez la BNR din dec. 2007, in momentul cand se termina leasingul, fie o sa imi ramana 167 cu sold, fie nu mai am de unde sa scad, in ambele situatii fiind foarte aiurea. De ce sa inregistrez niste ch sau venituri din diferente de curs la sfarsit de an, cand eu am inregistrat aceste ch au venitui luna de luna, deci imi actualizez la momentul facturii ... mai ales ca nu platesc in euro ca sa pot sa platesc la 3.6102 si restul sa fie dif de curs. Asa o sa am 3 cursuri de schimb : unul la care se factureaza, unul de referinta de la data contractului si care se foloseste pt calcului dif de curs de pe factura si inca unul de la 31.12 pe care eu il am in balanta .... Poate gandesc eu pe dos...

zaricia

#9 Mesaj de zaricia »

daca sunt contracte incheiate dupa aparitia O.1752/2005 si firmele de leasing fac reevaluarea soldului si pe factura diferenta de curs este fata de 31.12. an precedent ( am caz Eurial Leasing); dar la contractele incheiate inainte de Ord.1752 apar doua dif de curs ( curs istoric-curs an precedent si curs an precedent-curs data factura). In acest al doilea caz nu sunt sigura daca se procedeaza la reeval si la stornarea dobanzii din ct.1678 si 471 - desi ordinul zice ca se reeval toate datoriile si obligatiile in valuta....

pepteav420

#10 Mesaj de pepteav420 »

eu am un contract incheiat anul trecut si factura din ianuarie a venit la cursul de la data contractului, asa ca nu vad nici un motiv sa actualizez 167, pentru ca nu o sa mai pic in veci pe sume.

paturcai

#11 Mesaj de paturcai »

Buna ziua.
Treceam pe aici si mi-a atras atentia o scapare:
CONTRACTUL de leasing in forma in care este el facut "protejeaza" finantatorul pentru ca el datoreaza "afara" banii.
COntractul este facut in LEI dar foloseste smecheria "in EUR la cursul BNR+X % din data efectuarii platii".
Nu vedem padurea de copaci parerea mea.
CONTRACTELE DE LEASING INTERN NU SE REEVALUEAZA! Pe teritoriul national moenda - inca - recunoscuta si in circulatie este leul.
Orange imi factureaza convorbirile consumate in valuta la cursul din ziua intocmirii facturii (sau un curs mediu, ma rog, cum o fi pe acolo pe la ei), Romtelecom la fel, etc. Trebuie ca sa reevaluez la cursul BNR 31 decembrie fiecare an contravaloarea abonamentului in EUR?
Sigur ca nu.
Asta este si motivul pentru care am sa mai trec pe aici.
Imi pareti cunoscuti
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

septimiuv

#12 Mesaj de septimiuv »

degeaba mai treci pe aici si ne cunosti daca nu iti dai seama ca leasingul este o datorie contractata in euro, e ca si cum ai face un credit in euro pe care il platesti pe o perioada de n ani
orange si romtelecom nu ti-au dat nici un credit, ei iti factureaza lunar un serviciu

paturcai

#13 Mesaj de paturcai »

SeptimiuV, doream sa se inteleaga ca un contract de leasing INTERN NU SE REEVALUEAZA. Exemplul dat nu punea in discutie ce este contractul de leasing. Exemplul doar dorea sa explice neaos ca un contract de leasing nu se reevalueaza daca este un IFN care te finanteaza in Romania pentru marfuri din Romania.
PiciorusM cred ca se gandea ca daca datoriile in valuta respectiv creantele in valuta se reevalueaza de ce nu s-ar evalua si un contract de leasing INTERN intamplator facut in valuta dar platibil in lei.
Nu stiu ca vreo firma de pe teritoriul national sa fi platit in numele cuiva, la propriu DEVIZE catre un furnizor INTERN. N-am auzit ca un IFN sa te finanteze in EUR adica sa dea catre furnizorul de la care cumperi CHIAR euro.

Hai sa vedem care era problema ridicata de PicorusM:
VA rog mult sa-mi explicati cum se efectueaza evaluarea la 31 dec 2007 pentru un autoturism achizitionat in leasing si care sunt inregistrarile contabile. multumesc mult
Ia uite ce-i raspundea SeptimiuV:
reevaluezi autoturismul sau contul 167? Laughing
Ia uite ce spunea PicirusM:
contul 167
Ia uite ce NEATENT raspundea SeptimiuV:
pai e alta mancare de peste, exprimati-va corect
il consideri ca un cont la banca in valuta

daca am 1000 de euro dar in balanta sunt 10 lei inseamna ca diferenta pana la 1000*3.6102 este....?
daca am 1000 euro dar in balanta am 5000 lei inseamna ca diferenta pana la 1000*3.6102 este....?

VREAU SA ATRAG ATENTIA ESTE CA SEPTIMIUV SE REFEREA LA UN LEASING EXTERN IAR PICIORUM LA UN LEASING INTERN.

Daca PiciorusM se referea la un leasing extern ar fi SPUS IN INFORMATIILE SOLICITATE:
VA rog mult sa-mi explicati cum se efectueaza evaluarea la 31 dec 2007 pentru un autoturism achizitionat in leasing (nota mea: EXTERN) si care sunt inregistrarile contabile. multumesc mult

Si ca idee: la data incheierii contracului autoturismul facea 10.000 EUR (ca sa merg pe exemplul tau), curs istoric. Ce fac daca EURO scade, scad si eu valoarea activului sau il pastrez ca valoare la cursul istoric?
Am marfuri care au intrat la un curs istoric 1.000 EUR x 3 lei iar eu voi vinde marfa respectiva tot in EUR dar voi solicita LEI. Ce fac reevaluez marfurile la curs 31 12 2007 daca nu s-au vandut?
La 31 12 2007 marfurile mele cresc sau scad ca valoare ?

Sincer citesc si scriu pe forum pentru ca imi pasa in primul rand de cum gandesc altii. Doresc ca din supletea si eleganta lor sa "imprumut" si eu, iar din necizelarea altora sa invat.

Bine ca m-am intors la timp. Chiar o sa revin pe aici.

apetrem

#14 Mesaj de apetrem »

Septimiu are dreptate: nu are absolut nici o relevanta daca furnizorul este intern sau extern.
Relevant este doar faptul ca decontarea se face în funcţie de cursul unei valute.

Evaluarea elementelor monetare în valută şi a celor exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, se efectuează potrivit reglementărilor contabile şi aplicabile.” Legea Contabilitatii, art. 8 alin (3)

Pentru creanţele şi datoriile, exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, eventualele diferenţe favorabile sau nefavorabile, care rezultă din evaluarea acestora se înregistrează la venituri sau cheltuieli financiare, după caz.” Omfp.1752/2005, pct. 59 alin 1 lit b)

paturcai

#15 Mesaj de paturcai »

Apetrem:
SeptimiuV sustine ca 2133 = 167 pt 10.000 EUR curs intrare 3 lei/EUR adica 30.000 lei se poate reevalua.
se poate reevalua astfel - asa sustine SeptimiuV -:
nu-stiu-ce=167 pentru suma 10.000 EUR la curs 3,6 lei/EUR adica noua suma ar fi 36.000 lei. Deci se reevalueaza contul 167. Asa se sustine.
Ceea ce spui EsTE CORECT PENTRU DATORII SI CREANTE asa cum sustin si eu. Eu sustin ca intrarea ramane la curs istoric fara putinta de a se interveni asupra pretului valorii inscrisa in contabilitate.

Scrie răspuns