contributie somaj pensionar
-
contributie somaj pensionar
in situatia unui angajat pensionar firma este obligata la plata contributiei de somaj de 1% ?
va multumesc anticipat.
va multumesc anticipat.
Conform Legii nr. 76/2002 - NU
Art. 18. - (1) În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.
(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetăţenii români care sunt încadraţi în muncă sau realizează venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari
Art. 19. - În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau pe bază de contract de muncă temporară, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari ;
Art. 27. - (1) Angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira lunar contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, a cărei cotă se aplică asupra bazei lunare de calcul, reprezentată de venitul brut realizat lunar, în situaţia persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică pe perioada în care raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19, sunt suspendate potrivit legii, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile.
Art. 18. - (1) În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.
(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetăţenii români care sunt încadraţi în muncă sau realizează venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari
Art. 19. - În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau pe bază de contract de muncă temporară, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari ;
Art. 27. - (1) Angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira lunar contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, a cărei cotă se aplică asupra bazei lunare de calcul, reprezentată de venitul brut realizat lunar, în situaţia persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică pe perioada în care raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19, sunt suspendate potrivit legii, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile.
Intrebare pentru Septimiu: stiu ca nu se plateste somaj pentru pensionari si ca atare am debifat contributia de 0.5% si la Detalii am bifat pensionar. Rezultatul este ca nu-mi mai apar in declaratia de somaj. Ieri doamna de la somaj era sa faca apoplexie cand i-am spus ca in declaratiile mele nu apar nici pensionarii si nici salariatele/salatiatii aflati in CCC. Pentru ca am observat ca faci parte dintre cei mai informati (si mai amuzanti, daca imi e permis sa spun) poti, te rog, sa-mi spui daca procedez corect sau nu?!
pai de ce ai declara pensionari la somaj adca nu li se retine somaj si culmea... nu o sa beneficieze de somaj ca sunt pensionari
pers in concediu crestere copil sunt declarate de catre primarie
ce nu inteleg eu de ce trebuie sa le spuneti functionarilor ce aveti si e nu aveti in declaratie... ei doar prelucreaza declaratia si atat
pers in concediu crestere copil sunt declarate de catre primarie
ce nu inteleg eu de ce trebuie sa le spuneti functionarilor ce aveti si e nu aveti in declaratie... ei doar prelucreaza declaratia si atat
Un control de la ITM cu siguranta ar avea dreptul sa te intrebe detalii despre salariat, insa functionarii de CAS, somaj, Sanatate ar trebui sa isi vada de treaba lor si sa inregistreze ce li se aduce de catre angajator. Voi chiar spuneti tot la acei functionari, orice face fiecare angajat in firma? E hilar...
Ce il intereseaza pe functionarul X ca eu am 10 pensionari angajati si 5 mame, care sunt in CCC?
Ce il intereseaza pe functionarul X ca eu am 10 pensionari angajati si 5 mame, care sunt in CCC?

Am preluat o firma cu pensionari carora li s-a oprit somajul. Am facut rectificative si au aparut in declaratia rectificativa cu "stergere", de aici intrebarea de ce si comentariul doamnei ca nici persoanele in CCC nu trebuie scoase. Pe de alta parte, saptamana trecuta am intrebat si la ITM -acelasi raspuns, trebuie sa apara cu 0 (numai CCC). Eu ii scot totusi (am cazuri chiar pe martie), pentru ca nu ii pot trece cu 0, fara sa apara in stat de ce. Si cum nu sunt nici in CFP, nici absenti nemotivat ...
Si ar mai fi ceva: pe site-ul CASMB , la aplicatii, se spune ca in momentul intrarii in CCC se raporteaza salariatul ca lichidat, iar in momentul intoarcerii ca intrat in societate. Quod erat demonstatum!
Si ar mai fi ceva: pe site-ul CASMB , la aplicatii, se spune ca in momentul intrarii in CCC se raporteaza salariatul ca lichidat, iar in momentul intoarcerii ca intrat in societate. Quod erat demonstatum!
-
-