contract de vanzare cump

esanua

contract de vanzare cump

#1 Mesaj de esanua »

Am o mica problema:
O pers fizica vinde unei pers juridice un autoturism fapt pt care se intocmeste un contract de vanz-cump;
Pers juridica vinde autoturismul tot unei pers fizice si imi aduce tot un contract de vanz cump cu aceeasi valoare, si face factura pt un comision (intermediere). E corect? Ce inregistrari fac?
371 = 404 10000
607 = 371 10000
411 = 707 10000
411 = 119
704 100
4427 19 ??????
Va multumesc!

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Nu este corect. Odata ce exista un contract de vanzare cumparare intre primul proprietar si firma, firma devine proprietar. In acest caz nu are cum sa faca factura doar pe comision, ci, fiind proprietar e obligat sa intocmeasca factura pentru intreaga valoare a bunului.
Pentru a lua si factura doar comision, ar trebui ca firma sa aplice regim de consignatie pentru acea masina.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

esanua

#3 Mesaj de esanua »

Firma care mi-a adus cele doua contracte spune ca firmele mari care au ca obiect de activitate cump si revanzarea de autoturisme procedeaza asa in cazul in care persoanele de la care cumpara si la care o revand sunt persoane fizice. Pt ca pt a o revinde cu TVA ar trebui sa adauge 19% macar, ceea ce e foarte mult. Ar exista o alta solutie?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Se poate aplica, optional, regimul special pentru bunuri second-hand asa cum este el definit la art.152^2 din codul fiscal (vezi http://discutii.mfinante.ro/static/10/A ... c150852012 si normele aici: http://discutii.mfinante.ro/static/10/A ... htm#n152e2) dar asta nu presupune ca firma revanzatoare sa intocmeasca contract de vanzare cumparare si o factura numai pentru comision, ci dimpotriva, firma va emite o factura pe care va inscrie mentiunea prevazuta in normele de aplicare a CF.
Eventual, se poate incheia un contract de intermediere cu comision, insa contractul, in acest caz, se incheie intre cele 2 persoane fizice firma fiind intermediar intre cele doua persoane fizice.
SAGA nu are suport pentru jurnalele si documentele specifice regimului special instituit la art.152^2.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

esanua

#5 Mesaj de esanua »

Iti multumesc frumos, Tomac. Deci trebuie sa fac si factura pe care sa scriu "TVA inclusa si nedeductibila" cu val de cumparare facand referire la art 152^2 din Cod + diferenta dintre pretul de cump si cel de vanzare la care aplic TVA.M-am lamurit, in sfarsit! :D

Scrie răspuns