facturare si inregistrare TVA

bogeanua

#1 Mesaj de bogeanua »

O firma SRL din Romania platitoare de TVA are doi asociati,unul roman(administrator) si celalalt francez.Firma a incheiat un contract pt executare lucrari de constructii in Franta cu partea franceza (in calitate de client persoana fizica).Asociatul francez a obtinut pt firma cod in scopuri de tva in Franta.Acesta achizitioneaza din Franta pe numele firmei ,cu facturi, materiale pe care le foloseste la aceste lucrari.Lucrarile sunt executate de salariatii firmei care sunt detasati in Franta.Firma nu are punct de lucru in Franta.
1.Cum se face facturarea lucrarilor din punct de vedere al TVA-ului cf Codului Fiscal?
2.Cum se inregistreaza facturile de materiale primite din Franta d.p.d.v. al TVA-ului?
Multumesc pt.raspuns

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Tratament cf. - art.133 alin.2 lit.a. - neimpozabil în România.
Dacă se va factura către firma din RO dar utilizând codul emis în scopuri de TVA în FR, atunci atunci se înregistreaza ca o factură normală fără TVA și TVA de recuperat din Franța se va introduce separat prin contul 461.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

bogeanua

#3 Mesaj de bogeanua »

Multumesc pentru raspuns.Art 133 pct 2 lit a stabileste locul unde are loc prestarea de servicii-in cazul meu in Franta.Problema este cu ce procent de TVA factureaza firma din Romania aceste prestari?Cei de la AF nu mi-au dat un raspuns exact,mai studiaza problema.O firma de consultanta in probleme ec-fin. internationale sustine ca Directiva CE 2006/112/EC din 28 nov.2006 asupra sistemului comun de TVA califica prestarea de servicii pe teritoriul unui stat membru UE ca si purtatoare de TVA,TVA=ul aplicat fiind cel al locului prestarii.In acest sens firma din Romania trebuie sa factureze cu tva 19.6%(tva francez) si sa foloseasca contul 462 pt tva la iesiri si 461 pt tva la intrari.Diferenta dintre soldurile celor doua conturi se plateste statului francez sau se recupereaza dupa caz.
CE PARERE AVETI?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Dacă a folosit codul de TVA emis în RO, facturează fără TVA.
Am postat aici: http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=1895 mai demult un minighid legat de modul de analiză al TVA. Îl mai postez și aici pentru că inclusiv eu am nevoie de a-l consulta din când în când

La toate operaţiunile legate de TVA, conform unui ghid TVA elaborat de MF, trebuie analizată operaţiunea efectuată de către un agent economic raspunzând în ordine la următoarele întrebări, pentru a determina dacă operaţiunea este impozabilă în România sau nu:

1.Operaţiunea este efectuată de către o persoană impozabilă? (art.127)
2.Operaţiunea este în sfera de aplicare a TVA? (art.128-131)
3.Care este locul operaţunii? (art.132-133)
4.Operaţiunea este scutită? (art.141-144)
5.Cine este persoana obligată la plata TVA ?

Dacă răspunsul la întrebarea 1 este DA, se trece la 2;
Dacă răspunsul la întrebarea 2 este DA, se trece la 3;
Daca răspunsul la întrebarea 3 este RO, se trece la 4;
Daca răspunsul la întrebarea 4 este NU, se trece la 5;
Daca răspunsul la întrebarea 5 este "persoana pentru sau din al cărui punct de vedere se analizează operaţiunea.",atunci:
Operaţiunea este impozabilă în România din punct de vedere al TVA.

Dacă la întrebările de mai sus, răspunsul este diferit de cel indicat anterior, atunci operaţiunea nu este impozabilă în România, motiv pentru care nu se va trece la întrebarea următoare.

Art.126 din codul fiscal simplifica lucrurile ducând la următoarea concluzie: în marea majoritate a cazurilor, dacă respect toate cele 4 condiţii, cumulativ, impuse de art.126, atunci operaţiunea este impozabilă din punct de vedere al TVA.

Legat de răspunsul la întrebarea 3, în cazul prestărilor de servicii, se ia în considerare art.133 care defineste locul prestării.

În cazul de față:

1.Lucrarea de construcții este efectuată de către un plătitor de TVA, - DA, atunci
2.Este în sfera de aplicare a TVA - DA
3.Locul operaţiunii - art.133, alin.1 lit.a - aici trebuie analizat din punct de vedere al întregului text legislativ. Remarcăm faptul că avem o excepţie de la regulă. Excepția așa cum e formulat textul actului, nu impune ca beneficiarul să fie înregistrat în scopuri de TVA, ci se leagă doar de amplasarea teritorială, geografică, a bunului imobil.
În cazul nostru e vorba de Franța, ca urmare răspunsul la această întrebare e diferit de RO, așa că ne oprim în a pune restul de întrebări și tragem concluzia că operațiunea este neimpozabilă în România.
Fiind neimpozabil în RO, se va emite factură fără TVA cu mențiunea corespunătoare.

Legat de ceea ce spun cei de la firma de consultanță, da, la prestări de servicii în general se aplică o cotă de TVA stabilită prin lege în statul comunitar, dar se aplică de căre persoana obligată la plata TVA. Aceasta, în cazul serviciilor, poate fi prestatorul sau beneficiarul, după caz.
Și în România există această situație, iar persoana obligată la plata TVA depinde de locul prestării așa cum e definit prin art.133.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

avramg

#5 Mesaj de avramg »

Am si eu o speta...prestatorul este o firma din Germania,impozabila inreg in scopuri de tva(teste de calitate la marfuri cumparate din Germania),beneficiar o firma din RO,persoana impozabila, inreg in scopuri de TVA.
Am primit o factura din Germania cu prestarea acestui serviciu si am inregistrat-o in SAGA prin intrari valuta ...art contabil este 628=401 si 4426=4427 iar in jurnalele te tva imi apare:
-la cumparari-la rd 25-26-cumparari ptr care cumparatorul este obl la plata TVA
-la vinzari-10-11 bunuri cu taxare inversa
...ESTE CORECT?

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Da este corect sa fie trecut la taxare inversa.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

avramg

#7 Mesaj de avramg »

multam fain paturca.......sper sa fie corect ca mi-am prins capul in codul fiscal si norme......

Scrie răspuns