FACTURA DIN U.E. CU TVA!!URGENT,VA ROG!!
FACTURA DIN U.E. CU TVA!!URGENT,VA ROG!!
Nu am reusit sa aflu si eu cum este corect sa fac in urmatoarea situatie:am facturi din Slovenia(cu motorina)cu tot cu TVA(20%).Am citit mult pe forumurile de contabilitate si am inteles asa:in programul SAGA,fac intrarea la "intrari in valuta",selectez tip document"N"(chiardaca nu stiu de ce),la val.TVA,pun O si se face inregistrarea automat [6022/3022 = 401]/.OK pana aici.Eu urmeaza sa-mi recuperez TVA-ul(avem contract cu ei)din Slovenia,iar fiindca nu am mers cu val.TVA in "461"sau "473" si am dat pe chelt.val.inclusiv TVA,la primirea TVA-ului,voi inregistra aceasta suma la venituri.Am inteles si asta.Singurul lucru care nu stiu cum trebuie sa fie corect este decontul TVA in aceasta situatie.De ce se duc aceste sume tot la randul"4/4.1"din decont(taxare inversa),unde se duc de fapt doar facturile care sunt din UE si nu au TVA!!??Adica nici macar nu stiu cum ar trebui sa fie corect!Va rog din suflet,ajutati-ma ca trebuie sa duc decontul azi si nu stiu cum sa fac corect.Din ce am citit eu,din postarea lui "tomac"ar fi trebuit sa ajunga la randul "19" din decont aceste sume??Vineri am fost la finante si am intrebat(la serviciul asistenta contribuabili)despre aceste lucruri si a spus ca in rpimul rand nu trebuia sa se factureze cu TVA si ca nu are ce sa caute in decont la "taxare inversa" si cred ei,ca ar trebui la rd.19.Cum sa fac sa fie corect??Va rog frumos,astept un raspuns cat puteti mai repede.Multumesc mult de tot!!!!
cred ca e deja tarziu, dar totusi pt viitor
eu tin la o firma cu transport international, pe bonurile de benzina de afara nu am treaba cu TVA-ul, fac centralizator, cu toata valoarea inclusiv TVA, fac decont de cheltuieli pe cursa, si in functie de consum le trec pe cheltuieli; nu apar in decontul de TVA pt ca nu e corect sa apara, nu sunt achizitii;
In momentul in care se recupereaza tva-ul pentru bonurile din diverse tari UE, le duc direct in venituri cu nota contabila.
tin firma de 8 ani, am avut de n ori fiscul si nici o problema;
eu tin la o firma cu transport international, pe bonurile de benzina de afara nu am treaba cu TVA-ul, fac centralizator, cu toata valoarea inclusiv TVA, fac decont de cheltuieli pe cursa, si in functie de consum le trec pe cheltuieli; nu apar in decontul de TVA pt ca nu e corect sa apara, nu sunt achizitii;
In momentul in care se recupereaza tva-ul pentru bonurile din diverse tari UE, le duc direct in venituri cu nota contabila.
tin firma de 8 ani, am avut de n ori fiscul si nici o problema;
multumesc pt.raspunsul tau,dar e o diferenta.Eu nu am bonuri,am facturi care includ si TVA-ul lor,chiar daca sunt din UE.Avem contract cu firma care ne factureaza motorina din afara.Dar acum crem ca m-am "dumirit".Am facut exact asa cum am mai citit pe forumuri de conta ,cei care au cazuri similare(chiar cu motorina) si am vazut ca asa mi-a dus si mie in decontul de TVA,la rd.19.Singurul lucru care nu-l prea inteleg este ca nu stiu de ce trebuie sa selectez la "tip document" cand introduc factura la intrari valuta,tipul"N" si de ce nu "factura"?
FACTURA DIN U.E. CU TVA!!URGENT VA ROG
am mai postat si eu problema facturilor de motorina din ue dar la mine este alta problema recuperarea tva se face printr-o firma din Romania dar nu primesc banii in cont ci mi se factureaza in luna urmatoare cu mai putin tva-ul lunii anterioare deci nu am ce trce pe venituri pt ca nici nu am trecut pe ch.tva-ul aferent acestor facturi .Problema este ce selectez la inregistrare 'taxare inversa'(pt.ca imi factureaza firma Shell progr.o selecteaza automat) sau N? unde trebuie sa apara in decont la rd.19?
ma-ti zapacit total!
am citit azi toate topicurile cu si despre facturile de motorina din ue si acum chiar nu mai stiu ce sa fac...
eu toata suma o pun pe cheltuiala, inclusiv tva, care mi se factureaza in luna urmatoare asa cum s-a mai spus mai sus. nu mai inteleg insa ce tip trebuie sa dau facturii "T", "N" sau "FACTURA" pur si simplu.??
iar la facturi emise pentru prestare de serviciu(transport marfa intern si extern) sa inteleg ca pentru Romania selectez " FACTURA", iar pentru ue selectez "NON TRANSFER"??
MULTUMESC PENTRU LAMURIRI!
am citit azi toate topicurile cu si despre facturile de motorina din ue si acum chiar nu mai stiu ce sa fac...
eu toata suma o pun pe cheltuiala, inclusiv tva, care mi se factureaza in luna urmatoare asa cum s-a mai spus mai sus. nu mai inteleg insa ce tip trebuie sa dau facturii "T", "N" sau "FACTURA" pur si simplu.??
iar la facturi emise pentru prestare de serviciu(transport marfa intern si extern) sa inteleg ca pentru Romania selectez " FACTURA", iar pentru ue selectez "NON TRANSFER"??
MULTUMESC PENTRU LAMURIRI!
eu am scris cum procedez eu, nu le trec prin intrari pentru ca ar trebui sa le trec la achizitii intracomunitare si ma complic, am si facturi nu numai bonuri, am avut o gramada de controale pentru rambursari de TVA si a fost de fiecare data OK.balanoiuc scrie:multumesc pt.raspunsul tau,dar e o diferenta.Eu nu am bonuri,am facturi care includ si TVA-ul lor,chiar daca sunt din UE.Avem contract cu firma care ne factureaza motorina din afara.Dar acum crem ca m-am "dumirit".Am facut exact asa cum am mai citit pe forumuri de conta ,cei care au cazuri similare(chiar cu motorina) si am vazut ca asa mi-a dus si mie in decontul de TVA,la rd.19.Singurul lucru care nu-l prea inteleg este ca nu stiu de ce trebuie sa selectez la "tip document" cand introduc factura la intrari valuta,tipul"N" si de ce nu "factura"?