Buna ziua la toata lumea.
vreau sa va pun o intrebare legata de cheltuiala cu protocolul.Nu inteleg cum lucreaza SAGA,am avut 5 luni profit,cu posibilitatea efectuarii unor cheltuieli de protocol,pe care le-am facut,dar intr-o masura mult mai mica decat cuantumul posibil.La iunie,am pierdere,si cheltuiala de protocol efectuata in aceasta luna ,programul mi-o calculeaza ca fiind nedeductibila.Intrebarea mea este daca e corect asa,avand in vedere ca lunile trecute mi-a mai ramas de cheltuit o gramada.multumesc anticipat pt raspunsuri.
chelt protocol SAGA
Suma deductibilă a cheltuielilor de protocol se determină, cumulat de la începutul anului, la fiecare din termenele de calcul a impozitului pe profit, iar în ecranul de calcul a impozitului pe profit e recomandat să se aleagă data de începere a calculului impozitului pe profit, data de 01 ianuarie a anului de referință.
TVA aferent cheltuielilor nedeductibile, la cheltuieli de protocol, se determină, manual, de către utilizator și se înregistrează prin articole contabile fie folosind formula:
635=4427
fie
%=473...=0
635........în negru
4426.......în roșu
urmând ca în tabela de calcul a impozitului pe profit această sumă, a TVA pentru care se pierde dreptul de deducere, să fie trecută, manual, de către utilizator în coloana de cheltuieli nedeductibile.
SAGA nu automatizează 100% calculul impozitului pe profit.
TVA aferent cheltuielilor nedeductibile, la cheltuieli de protocol, se determină, manual, de către utilizator și se înregistrează prin articole contabile fie folosind formula:
635=4427
fie
%=473...=0
635........în negru
4426.......în roșu
urmând ca în tabela de calcul a impozitului pe profit această sumă, a TVA pentru care se pierde dreptul de deducere, să fie trecută, manual, de către utilizator în coloana de cheltuieli nedeductibile.
SAGA nu automatizează 100% calculul impozitului pe profit.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc,eu ma refeream la altceva,monografia descrisa de dvs. o stiu si am folosit-o (varianta 2,caci la prima varianta,nu-mi mi se prelua tva-ul in jurnalul de vanzari).Ma voi uita daca data de incepere a calculuilui impozitului pe profit este 1 ian,asta ar putea fi o cauza pentru care la luna iunie,imi trece cheltuiala cu protocolul nedeductibila,chiar daca per 3,6 luni am profit.
Completari:tomac scrie:TVA aferent cheltuielilor nedeductibile, la cheltuieli de protocol, se determină, manual, de către utilizator și se înregistrează prin articole contabile ...
- se determină doar la finele anului si se include in decontul lunii decembrie;
- se au in vedere doar sumele deduse;
- nu se aplica in situatiile in care nu s-a dedus tva la protocol, sponsorizari, etc, sau acestea au fost facute in numerar;
Am urmatoarea situatie: societatea ofera produse proprii pentru sponsorizare si "consuma" produse proprii pentru reclama (prajituri la o expozitie). Se intocmeste numai aviz de expeditie (658..=345). In tabela de Iesiri dupa inregistrarea A. expeditie ce ar trebui sa mai fac? A de exped. intocmit si inregistrat apare ca si "neincasat". Dpv contabil e corect, dar nu-mi place ca apare ca si neincasat in tabela de iesiri.
1+1=3