Va rog ajutor. Nu am lucrat niciodata cu livrari/achizitii in valuta, am preluat o firma noua si va rog ajutor pentru urmatoarea situatie:
Firma din Germania inregistrata in scopuri de tva imi expediaza prin curier toate materialele necesare a fi distribuite . Eu trebuie sa pun in plicuri toate pliantele respective si sa le transmit prin posta sau curier diverselor firme din Romania. Factura trebuie sa o fac catre firma din Germania in euro (si firma mea este inregistrata si ea in scopuri de tva). Intrebarile mele sunt: 1. cum incadrez situatia din punctul de vedere al tva-ului ? 2. cum facturez ? 3. cum inregistrez in saga ? cum trebuie sa imi apara in decont ? va multumesc, caci intr-adevar nici nu stiu de unde sa incep !
tva incepator
Pentru import din Germania daca ambele firme sunt inregistrate in scop de TVA, factura neamtului nu va contine TVA.
Daca tu vei face o factura catre o firma comunitara, care si ea este inregistrata in scop de TVA, la fel va avea TVA zero.
Vei face factura mergand la IESIRI VALUTA.
Aici (daca te-ai familiarizat cu stilul de la Intrari, si admitem ca sti cat de cat sa lucrezi cu SAGA), adaugi numarul facturii de vanzare (numarul tau intern) treci numele cumparatorului (in cazul tau firma din Germania), cumparatorul/clientul se creeaza pentru ca nu exista, i se trece CORECT codul lui fiscal (fara DE in fata codului fiscal cum trecem noi RO), la tara alegi DE, salvezi, pui data emiterii, cursul valutar salvezi.
In partea de jos vei alege la tip: nedefinit, la explicatii PRESTARI SERVICII, cota de TVA o treci cu mana ZERO, pui 1 la cantitate si apoi pui pretul in EURO. Salvezi si uite ca ai devenit doctor in livrari intracomunitare.
In decont iti va aparea corect, adica SAGA va trimite automat totul in declaratii.
Daca tu vei face o factura catre o firma comunitara, care si ea este inregistrata in scop de TVA, la fel va avea TVA zero.
Vei face factura mergand la IESIRI VALUTA.
Aici (daca te-ai familiarizat cu stilul de la Intrari, si admitem ca sti cat de cat sa lucrezi cu SAGA), adaugi numarul facturii de vanzare (numarul tau intern) treci numele cumparatorului (in cazul tau firma din Germania), cumparatorul/clientul se creeaza pentru ca nu exista, i se trece CORECT codul lui fiscal (fara DE in fata codului fiscal cum trecem noi RO), la tara alegi DE, salvezi, pui data emiterii, cursul valutar salvezi.
In partea de jos vei alege la tip: nedefinit, la explicatii PRESTARI SERVICII, cota de TVA o treci cu mana ZERO, pui 1 la cantitate si apoi pui pretul in EURO. Salvezi si uite ca ai devenit doctor in livrari intracomunitare.
In decont iti va aparea corect, adica SAGA va trimite automat totul in declaratii.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!