Facilitate fiscala - casa de marcat

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
constantind17

Facilitate fiscala - casa de marcat

#1 Mesaj de constantind17 »

Buna ziua,
Am urmatoarea speta: societate platitoare de imopozit pe micro, achitioneaza in septembrie 2019 casa de marcat, pe care o deduce din veniturile impozabile. La 01.10.2021 depaseste plafonul de 1 milion euro cifra de afaceri si devine platitoare de impozit pe profit.
Mai poate beneficia la decembrie de reducerea impozitului pe profit, dat fiind faptul ca nu mai are acelasi regim de impozitare ca la momentul achizitiei?
Intelg ca nu s-a prevazut nicaieri aceasta situatie si ca atare ramane doar cu reducerea bazei impozabile a veniturilor de la data achizitiei fara a mai putea beneficia acum de reducerea impozitului pe profit asa cum o fac cei care erau si la momentul achizitiei platotori de impozit pe profit sau sunt si la 31.12.2020 platitori de impozit pe micro.

tomac

Re: Facilitate fiscala - casa de marcat

#2 Mesaj de tomac »

Eu zic că da. O va considera cheltuială nedeductibilă acum și o va deduce din impozitul pe profit.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

popam506

#3 Mesaj de popam506 »

- la determinarea impozitului pe profit pentru anul 2020, se
scade din impozitul pe profit și costul de achiziţie al caselor de
marcat , achiziționate și puse în funcțiune în anii 2018 şi 2019 ,
p recum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intr ă ri i
în vigoare a Legii 153/2020, cu condiția ca la data achiziției
respectivelor case de marcat contribuabilii să fi fost plătitori
de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și
plată;
Acesta e raspunsul celor de la Asistenta contribuabili Brasov, deci nu se poate deduce la decembrie costul casei de marcat din impozit.

constantind17

#4 Mesaj de constantind17 »

Buna ziua,
Am citit legea 153/2020, articolul 2, si tocmai de aici intrebarea mea.
Citez: "ART. II
(1) Prin derogare de la prevederile art. 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu
modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege,
contribuabilii care datorează impozit pe profit, la data determinării impozitului pe profit
pentru anul 2020, scad din impozitul pe profit şi costul de achiziţie al aparatelor de marcat
electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de
marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
achiziţionate şi puse în funcţiune în anul 2018, în anul 2019, precum şi al celor puse în
funcţiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a prezentei legi, cu condiţia ca la data
achiziţiei respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii să fi fost plătitori
de impozit pe profit
, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut de art. 41 din
Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare"
Din cauza acestei conditii nu stiu daca mai am dreptul la aceasta facilitate fiscala, pentru ca asa cum ziceam, la data achizitiei era micro, la 31.12.2020 e pe profit. Nu am reusit sa gasesc undeva o prevedere pentru contribuabilii aflati in aceasta situatie, acesta e si motivul pentru care am apelat la sfatul/parerea dvs.

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Așa este. Așa scrie în lege, dar speța e neacoperită de lege și provoacă o inechitate fiscală celor ce sunt obligați la schimbarea regimului fiscal. Iar asta e cumva contrar spiritului legii.
Trimiteți un mail către deputații din comisia economică sau către inițiatorii legii 153/2020 să o modifice că nu este normal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns