factura externa

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
fratilal

Re: factura externa

#16 Mesaj de fratilal »

mantogp710 scrie: Mar Ian 22, 2019 2:23 pm Da, se inregistreaza cum ati mentionat. Trecerea de la trimestru la lunar e obligatorie pentru achizitii de bunuri, nu pentru servicii.
O intrebare aici, va rog - daca un platitor de tva trimestrial (PFA) e la prima achizitie din UE si cumpara o tema (design) pentru un website, trebuie sa treaca de la decont trimestrial la decont lunar? Imi tin singur contabilitatea cu SagaPS si pentru 15E castig de TVA nu ar merita efortul depunerii lunare, iar alte achizitii nu prevad curand, poate prestari. Nu imi dau seama nici daca o tema de website Wordpress este considerata bun sau serviciu.

De asemenea, daca emit pentru prima oara o factura in UE pentru prestare servicii, voi fi obligat sa trec la TVA lunar? Inteleg ca nu am nevoie de nicio inregistrare suplimentara, doar emit sub un contract o factura normala din FGO si depun declaratia 301 completata in trimestrul prestarii respectiv achizitiei cf regulilor din Ordinului 169/2019.
Multumesc,

tomac

#17 Mesaj de tomac »

Nu. Nu este achiziție de bunuri ci de servicii. Tema aceea este serviciu pe cale electronică nu un bun.
Se trece la lună doar la realizarea de achiziții intracomunitare de bunuri. Nu la achiziții de servicii sau la prestări de servicii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

vajoaicac

#18 Mesaj de vajoaicac »

Buna ziua,
Am o SC platitoare de TVA care nu a facut niciodata achizitii sau facturi internationale, deci nu este inregistrata in acest sens.
Am o factura de tema pentru web din Australia!!! Va rog sa ma ajutati cu modul de inregistrare a facturii si ce declaratii trebuiesc depuse suplimentar.
Multumesc!
Ultima oară modificat Vin Mai 21, 2021 9:11 pm de către vajoaicac, modificat 1 dată în total.

tomac

#19 Mesaj de tomac »

E plătitoare de TVA sau nu? Firma din Australia e înregistrată în UE în scopuri de TVA sau nu?

vajoaicac

#20 Mesaj de vajoaicac »

Da, e platitoare - acum am vazut ca nu era clar mesajul. Scuze :)
Firma din Australia are VAT nr

tomac

#21 Mesaj de tomac »

Dacă firma din RO este înregistrată în scopuri de TVA în RO, iar firma din Australia are cod de TVA din UE din acela cu EU, se aplică taxare inversă - folosiți tipul E, dar nu se declară în 390 - la fel și dacă furnizorul nu are cod de TVA emis în UE.
Dacă furnizorul are cod de TVA emis de țară membră UE, atunci se înregistrează cu taxare inversă declarându-se în 390 (de exemplu cod de TVA emis de Irlanda, ca Facebook sau Microsoft ori Google).

vajoaicac

#22 Mesaj de vajoaicac »

Multumesc pentru raspuns. Prima varianta este cea care mi se aplica. Spor in toate!

dartun136

inregistrare factura externa

#23 Mesaj de dartun136 »

Buna ziua!
Firma de transport platitoare de TVA presteaza servicii transport international catre o firma platitoare de TVA (si inregistrata in VIES) din UE. Locul prestarii servciului este in UE.
1. Ce aleg la inregistrarea facturii in SAGA ( factura, taxare inversa, exceptii)?
2. In partea de detalii factura pun TVA?
Va multumesc si o zi minunata!

tomac

#24 Mesaj de tomac »

1. Factură.
2. Nu.

seuleanul504

#25 Mesaj de seuleanul504 »

Buna ziua!
Firma de transport platitoare de TVA din RO, primeste o factura de combustibil de la o firma platitoare de TVA din UE. Pe factura este trecut tva 21%.
1. Ce aleg la inregistrarea facturii in SAGA, factura sau taxare inversa ?
2. In partea de detalii trec pozitie separata TVA (pentru a-l recupera prin D318) sau adaug tva-ul la baza de impozitare ?
3. Se trece factura in D390 ?
Va multumesc!

tomac

#26 Mesaj de tomac »

1. Factură.
2. Puteți trece distinct TVA și folosiți 461, iar la recuperare stingeți suma din 461
3. Nu.

bucatarua

#27 Mesaj de bucatarua »

tomac scrie: Lun Mai 24, 2021 12:29 pm Dacă firma din RO este înregistrată în scopuri de TVA în RO, iar firma din Australia are cod de TVA din UE din acela cu EU, se aplică taxare inversă - folosiți tipul E, dar nu se declară în 390 - la fel și dacă furnizorul nu are cod de TVA emis în UE.
Dacă furnizorul are cod de TVA emis de țară membră UE, atunci se înregistrează cu taxare inversă declarându-se în 390 (de exemplu cod de TVA emis de Irlanda, ca Facebook sau Microsoft ori Google).
Buna seara,

am de inregistrat o factura de achizitie servicii de la GOOGLE IRELAND LIMITED (IE 6388047V). La verificare GOOGLE IRELAND LIMITED cind are cod de TVA din EU, cind nu are ... :roll:
Saga nu il verifica ... deci este ceva dubios cu acest GOOGLE IRELAND LIMITED.
In D301 apare numai la "4. Operatiuni prevazute la art.307 alin.(2),(3),(5) si (6) din Codul fiscal", iar la "4.1 Achizitii de serv.intracom.pt.care beneficiarul e obligat la plata TVA cf.art.150" nu apare. Prin urmare, in D390 nu mai apare deloc.

Ma puteti ajuta sa rezolv problema? Mentionez ca am programul actualizat.

Va multumesc.

tomac

#28 Mesaj de tomac »

Refaceți actualizarea programului. Dintr-o eroare care îmi aparține, în final de decembrie, s-a bușit ceva legat de codurile de țară cu IE.

bucatarua

#29 Mesaj de bucatarua »

Multumesc mult.

bucuri283

#30 Mesaj de bucuri283 »

Buna ziua
Am o factura (intocmita fara TVA) primita din Republica Moldova - sevicii consultanta de la o firma care nu este inregistrata in scopuri de TVA (sau asa cred eu pentru ca din informatiile din factura asa inteleg).
Firma beneficiara din Romania este inregistrata in scopuri de TVA.
Va rog sa-mi spuneti:
1. cum o inregistrez in Saga (eu am inregistrat-o pe Tip -n si nu stiu daca este in regula);
2. daca este ok sa fie trecuta pe randul 30 in decontul 300
3. daca este in regula sa nu apara in D394
4. daca se mai depune alta declaratie
Va multumesc anticipat.

Scrie răspuns