tva 9 si 19%

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
stefanovicim

tva 9 si 19%

#1 Mesaj de stefanovicim »

va retin atentia cu urmtoarea problema:
am intrari si iesiri de marfuri cu tva cota de 9 si 19%.
am incercat sa creez conturi analitice pt tva in planul de conturi dar aici m-am impotmolit. nu stiu ce pot face mai departe, astfel incat la intrarile si iesirile de marfuri in nota contabila sa fie diferentiat tva 9 si tva 19%. in momentul de fata imi afiseaza tva-ul integral, intr-un singur cont. as vrea sa-mi apara defalcat, sa pot face verificarile la sfarsit de luna. pt contul 371marfuri am creat analitice si merge, dar nu stiu ce pot face cu tva-ul. va multumesc.

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Nu se pot crea analitice la 4427. Se pot lista centralizatoare de iesiri, dupa ce puneti filtru in prealabil, in ecranul "Iesiri"
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

colniceanur930

#3 Mesaj de colniceanur930 »

Buna ziua,

Sunt noua pe aici si am vazut ca sunteti destul de primitori si receptivi.
Folosesc programul de de aprox. o saptamana si am intampinat cateva probleme. Folosind un alt program de contabilitate pana acum sunt un pic stangace, dar sper sa ma obisnuiesc destul de repede.
De exemplu: Am o factura de achizitii fara TVA si in jurnalul de cumparari mi s-a dus separat fata de celelalte facturi , adica pe tva 9%. Poate gresesc eu ceva, desi la configurare soc. e selectat TVA 19% si la TVA 9% 0. Va rog f. mult sa-mi dati o solutie.
A doua problema sunt furnizorii si clientii.I-am introdus in balanta la configurare soc. pe rulaje cumulate, RCD SI RCC. La incasare sau plata prin banca sau casa imi apar doar facturile introduse in luna iulie, nu-mi apar soldurile initiale, si de aici iese o situatie f. aiurea la furniz. si clienti. Oricum, cred ca ceva nu fac bine.
Nu stiu cat de exlicita am fost, dar as fi mai putin stresata daca daca m-ati lamuri intr-un fel. treb. sa plec in concediu si nu am situatiile terminate. Multumesc f. mult

simonag

#4 Mesaj de simonag »

1.cred ca la TVA 9% nu trebuia sa modificati in 0,daca am inteles bine,ci sa introduceti factura fara TVA modificand procentul de TVA al ei in 0.acolo pe loc!eu cel putin asa lucrez.
2.in legatura cu furnizorii si clientii,scrie si in help, daca nu ma insel,se introduc intrari(iesiri)neachitate cu data anterioara datei de incepere a folosirii programului care la validare nu vor genera note contabile ci doar se vor duce in sit furnizori(clienti).

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Daca la configurare ati introdus la TVA normal "19", iar la cel redus "9"(si nu zero), atunci e ok. Daca aveti o factura de achizitie fara TVA atunci la intrari in partea de jos unde adaugati "tipul" achizitiei la TVA treceti 0.

Referitor la facturile care nu va apar, trebuie sa introduceti acele facturi la intrari care sunt precedente "luna de incepere a folosirii programului" (vezi preluare solduri). Datorita faptului ca sunt anterioare lunii de incepere acestea nu se vor contabiliza dar vor aparea in situatie funrizori/clienti.
Pentru mai multe informatii cititi manualul de utilizare la "intrebari fregvente despre..." -> "configurare, preluare date" -> a doua intrebare "Î: Am preluat datele contabile, dar doresc să pot prelua informaţii despre fiecare factură neachitată sau neîncasată. Cum se poate realiza acesta?".

colniceanur930

#6 Mesaj de colniceanur930 »

Am inceput sa lucrez in SAGA cu data de 01.07.2008. In intrari-iesiri treb. sa introduc soldurile pe care le am eu la furn. si clienti la sfarsitul lunii iunie? cu data de 30.06.2008? Eu am introdus decat in balanta la config. soc. Rulajele cumulate creditoare si debitoare. Cred ca nu am procedat tocmai corect.
Va multumesc f. mult pentru promtitudine!

balazse

#7 Mesaj de balazse »

colniceanur930 scrie:Am inceput sa lucrez in SAGA cu data de 01.07.2008. In intrari-iesiri treb. sa introduc soldurile pe care le am eu la furn. si clienti la sfarsitul lunii iunie? cu data de 30.06.2008? Eu am introdus decat in balanta la config. soc. Rulajele cumulate creditoare si debitoare. Cred ca nu am procedat tocmai corect.
Va multumesc f. mult pentru promtitudine!
Cand ati inceput sa lucrati din 01.07.2008, la prealuare date trebuia sa treceti soldul de la inceput de an si total sume pana in 30.06.2008 pe fiecare furnizor/client.
Dupa ce ati trecut soldurile la prealuare date, treceti la intrari/iesiri facturile pe care le aveti in sold la furnizori/clienti.
Ex: am o singura factura neachiatata spre X SRL din 15.06.2008, in valoare de 500 lei, care il am la prealuare date ca si sold, dupa care introduc la intrari cu data de 15.06.2008.

colniceanur930

#8 Mesaj de colniceanur930 »

Multumesc pentru sfaturi. Am rez problema TVA-ului . Clientii si furnizorii sunt in curs de clarificare; o sa le dau de cap..
Mai am o problema la imobilizari. In vechiul program de conta treceam lunile de amortizare de mana, aici am obs. ca in functie de codul de clasificare selectat apar automat lunile. Am diferente, pentru ca la o masina inainte aveam o amortizare lunara de 850 lei si acum am 1150. Ce trebuie sa fac? Merg de aici incolo cu amortizarea calc. de program? Si cam la toate mijl fixe am diferente de calcul al amortizarii, generate de nr. de luni.

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Programul pune automat nr de ani conform clasei.
Ceea ce poti face este sa modifici durata de amortizare pe care o da programul la cea pe care o doresti, la val ramasa introduci ce a ramas de amortizat, iar la durata ramasa lunile care au ramas.
Conform catalogului de clasificare pentru autotursime perioada de amortizare este de 4-6 ani. Programul pune automat 4 (48 luni), dar tu poti pune 5 ani (60 luni) sau 6 ani (72 luni), iar programul va recalcula amortizarea lunara.

colniceanur930

#10 Mesaj de colniceanur930 »

Multumesc prt. sfat.
Inca o problema! La o societate, cheltuieli si veniturile nu le am la 30.06.2008 cu rulaje cumulate. Ptr. bilant am adunat rulajele din ian pana la luna iunie si pentru configurarea soc. in SAGA cred ca trebuie sa fac acelasi lucru, asa este? si sa introduc la conturile de venituri si cheltuieli rulajele cumulate ale celor 6 luni.

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Exact.
La prealuare date treceti soldurile initiale, precum si total sume din balanta din 30.06.2008 (adica sold initial+total rulaje).

colniceanur930

#12 Mesaj de colniceanur930 »

Spuneti-mi, va rog, bonurile de benzina le scad direct din casa prin 6022? sau le bag in intrari si la cont trec 3022?
Si inca o problema destul de puerila, cred eu? La inchiderea lunii soldurile pe rulaje curente nu sunt egale. Am verificat tot ce se poate, soldurile din banci si casa, cheltuielile si veniturile sunt egale, nu stiu unde gresesc si cum sa verific. Multumesc ptr. ajutor!

paturcai

#13 Mesaj de paturcai »

colniceanur930 scrie:Spuneti-mi, va rog, bonurile de benzina le scad direct din casa prin 6022? sau le bag in intrari si la cont trec 3022?
Si inca o problema destul de puerila, cred eu? La inchiderea lunii soldurile pe rulaje curente nu sunt egale. Am verificat tot ce se poate, soldurile din banci si casa, cheltuielile si veniturile sunt egale, nu stiu unde gresesc si cum sa verific. Multumesc ptr. ajutor!
1. Soldurile nu sunt egale:
Mai mult ca sigur ca o cheltuiala a fost trecut pe credit, sau un venit pe debit.
Mai mult ca sigur ca s-a trecut acelasi cont si pe debit si pe credit (cazul cel mai frecvent: trezoreria: adica in casa sau in banca s-a trecut 5311=5311 sau 5121=5121).
Sau cea mai puerila: s-a facut o inregistrare in afara perioadei de preluare: exemplu:
Am preluat datele la 01.06.2008 - de atunci am inceput folosirea programului. La articole contabile am trecut o inregistrare:
627=5121 pe data de 01.06.2007 (din greseala).
Se poate verifica daca din plecare au fost preluate rulajele gresit. Se poate verifica lunar de unde apar diferente.
2.Bonurile de benzina se trec in jurnalul de cumparari folosind un furnizor creat in prealabil numit: DIVERSI, ALTI FURNIZORI, NENOMINALIZATI, iar ca analitic sugerez sa i se dea ca analitic 401.00000 ca sa poate fi usor gasit.
Nu! Nu se trec bonurile folosind contul 3022 pentru ca acest cont inseamna ca am adus benzina in firma, i-am facut NIR, o am in depozit si de acolo o scad pe bon de consum folosind 6022. Folosirea lui 604 cu un analitic distinct respecta realitatea de pe "teren": ma duc la pompa umplu rezervorul si....viraaaaaaa.
:wink:
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tomac

#14 Mesaj de tomac »

Verificati sa nu cumva din eroare sa fi utilizat un cont din clasa 8 sau 9. Spre exemplu in loc de 621 sa fi utilizat 921. S-a mai intimplat. Listati o balanta optind pentru listare cu conturi din afara bilantului si verificati fisa de cont a acestora.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

paturcai

#15 Mesaj de paturcai »

colniceanur930 scrie:Spuneti-mi, va rog, bonurile de benzina le scad direct din casa prin 6022? sau le bag in intrari si la cont trec 3022?
Te-am ajutat.
Ai rezolvat-o?
Zau ca trebuie sa trec la rezolvate problemele aparute.
Ai mila si nu ne lasa chiar asa.....
Multumesc.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns