Incadrarea mat. lemnos la taxare inversa

ghidalia

Incadrarea mat. lemnos la taxare inversa

#1 Mesaj de ghidalia »

Vechea dilema a celor din domeniul prelucrarii lemnului: cum incadram materialul lemnos la categoria bunurilor livrate pentru care se aplica masurile de simplificare?
Mai precis, o unitate cu obiect de activitate exploatarea forestiera, prelucrarea primara dar si productia de panouri lamelare, parchet, mic mobilier etc, care livreaza practic toata paleta de produse, inclusiv deseurile, cum va proceda?
Va rog, cei in domeniu si nu numai, dati-mi o idee, ca cei de la finante nu reusesc decat sa ma incurce mai rau!!! :?

olteanz

#2 Mesaj de olteanz »

„(2) Bunurile care se incadreaza in categoria material lemnos, prevazute la art. 160^1 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, sunt urmatoarele: masa lemnoasa pe picior, precum si materialul lemnos prevazut la art. 2 lit. a) din Normele privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin HG 427/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.”
La art. 2 lit. a) din Normele privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin HG 427/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, prin materiale lemnoase se intelege:.
” a) materiale lemnoase - lemnul rotund sau despicat de lucru si lemnul de foc, obtinute ca rezultat al aplicarii taierilor autorizate de produse principale, secundare, accidentale si din actiuni de igienizare a padurilor, cheresteaua, precum si lemnul ecarisat sau cioplit, lemnul brut, prelucrat sau semifabricat, potrivit art. 76 alin. 2 din Legea nr. 26/1996 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Te rog sa-mi spui si mie parerea celor de la fisc, chiar acum am un control si mi-ar fi de mare folos. Multumesc
1+1=3

ghidalia

#3 Mesaj de ghidalia »

Parerea celor de la finante este ca doar cheresteaua netivita, bruta, care iese direct din gater, neprelucrata, se incadreaza la taxare inversa.
Eu cred ca se inseala si am incercat sa-mi argumentez punctul de vedere in fata lor, dar...fara rezultat. Doar ei stiu mai bine, nu?
De asemenea, stiam ca daca firma beneficiara are in obiectul de activitate prelucrarea lemnului, atunci merge pe taxare inversa, caci marfa reprezinta materie prima pentru el.
Doar consumatorul final, adica cel care achizitioneaza produsul finit (ex. mobilier), va plati TVA.
Daca nu e asa, va rog sa ma contraziceti.

balazse

#4 Mesaj de balazse »

ghidalia scrie:Doar ei stiu mai bine, nu?
Cei de la finante nu intotdeuna stiu cum e bine, din pacate. :(

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Conform art.2 din OMFP 172/2006:
Materialele lemnoase pentru care sunt aplicabile măsurile de simplificare constând în taxarea inversă, prevăzute la art. 1601 din Legea nr. 571/2003, sunt cele pentru care furnizorii au obligaţia să întocmească avizul de însoţire pentru materiale lemnoase şi factura fiscală pentru materiale lemnoase, prevăzute de Normele privind circulaţia materialelor lemnoase şi controlul circulaţiei acestora şi al instalaţiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 427/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Se exceptează masa lemnoasă pe picior, pentru care nu este obligatorie întocmirea acestor documente specifice

In concluzie, daca exista obligatia intocmirii de avize speciale conform normelor de la HG 427/2004 - atunci se aplica taxare inversa.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ghidalia

#6 Mesaj de ghidalia »

Materialele lemnoase pentru care sunt aplicabile măsurile de simplificare constând în taxarea inversă, prevăzute la art. 1601 din Legea nr. 571/2003, sunt cele pentru care furnizorii au obligaţia să întocmească avizul de însoţire pentru materiale lemnoase şi factura fiscală pentru materiale lemnoase
Factura speciala pt material lemnos nu mai este obligatorie, se poate utiliza orice tip de factura.

stoicat

#7 Mesaj de stoicat »

Art.2 din OMFP nr.172/2006 a fost modificat de OMEF nr.1579/2007.A fost scoasa factura fiscala pentru materiale lemnoase

Art.160^1 a fost abrogat de pct.139al art.1din Legea nr.343din 17.07.2006.Aplicarea masurilor de simplificare pt.material lemnos este prevazuta la art.160 alin.(1)lit.c)

fordonf

raspuns

#8 Mesaj de fordonf »

In categoria taxarii inverse se incadreaza doar ceea ce nu este produs finit, care se mai prelucreaza in continuare, adica ceea ce este materie prima pentru altii, de exemplu cum spui panourile nu se incadreazain taxare inversa.
Ca exemplu o firma care fabrica paleti achizitioneaza materia prima cu taxare inversa, lemnul rotuns si vainde produsul finit palet cu tva
19 %.Cheresteua bruta si tivita se aplica cu taxare inversa , la fel si masa lemnoasa pe picior sau lemnul rotund. Lucrez si eu la o firma care face atat expploatare cat si prelucrarea lemnului, daca te pot ajuta cu ceva, trimite mail pe adresa [email protected]

Scrie răspuns