cine inregistreza amortisment leasing financiar

iancuv98

cine inregistreza amortisment leasing financiar

#1 Mesaj de iancuv98 »

Am urmatoerea situatie : am achizitionat de un an de zile un autoturism in baza unui contract de leasing financiar pe o perioada de 60 luni si nu stiu daca am dreptul sa calculez amortisment ,in contract se mentioneaza ca Porsche Leasing este proprietarul iar eu utilizatorul, oare macar pe valoarea achitata pana in prezent pot calcula amortisment ?

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Prevalenta economicului asupra juridicului ma lasa sa ma comport cu bunul luat in leasing ca un adevarat proprietar. De jure proprietarul este PORSCHE iar de facto sunt eu/eu il folosesc. Amortizarea o face cel care prin folosirea masinii aduce venituri dandu-i-se posibilitatea sa deduca acele cheltuieli.
Cheltuielile deductibile sunt deductibile pentru ca vor genera viitoare venituri.
Ia sa vedem ce mai spun regulile:
• riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului in momentul in care contractul de leasing produce efecte;
• contractul prevede in mod expres posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra bunului catre utilizator, la momentul expirarii contractului;
• utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului la o valoare reziduala exprimata in procente.
Acum ca stim facem asa:
Amortizarea unui autovehicul se face intr-o perioada de 4-6 ani. In aceasta situatie ori te duci in SAGA la Imobilizari si adaugi acea imobilizare ori faci manual. Ideal ar fi sa lasi pe SAGA sa faca ea totul.
Pentru faptul ca a trecut o perioada de 12 luni, faci o nota contabila de mana (6811 = 2813.ZZZZZ, unde Z este analiticul ales de tine si pe care-l creezi inainte de a-l trece in tabela Imobilizari, ducandu-te in PLAN DE CONTURI--->adaug---->2813.ZZZZZ) pentru perioada celor 12 luni. Vei avea grija ca la valoarea de intrare sa pui valoarea din contractul de leasing, (2133.ZZZZZ unde Z este identic cu analiticul lui 2813), iar la valoarea amortizata sa pui exact cele 12 luni omise de amortizare.
Exemplu:
Valoare de intrare = 1.000 lei
Valoare ramasa = (1.000 - 12 luni) = 800 lei
Te duci in articole contabile si adaugi nota contabila urmatoare:
6811 = 2813.ZZZZZ pentru cele 12 luni de utilizare omise.
Succese nebanuite!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

iancuv98

#3 Mesaj de iancuv98 »

Multumesc mult pentru recomandare ,dar am avut multe contradictii pe aceasta tema si daca nu cer prea mult spune-mi si mie in ce lege gasesc aceste mentiuni ?

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Daca as raspunde sec IAS-17, ai spune "Ia uite si la asta ce mare se da".
Sunt vreo 15-17 principii contabile, printre acele principii se gaseste si acesta: prevalenta economicului asupra juridicului.
Uite caut pe forum si am sa te indrum si pentru legislatie.
http://sagasoft.ro/forum/viewtopic.php? ... ht=leasing
Se pare ca negru pe alb nu prea gasesc.
O sa rugam pe PintilieM sa ne ajute un pic cu ceva legislatie sau un alt forumist care e mai ordonat decat mine.
Eu nu sunt un bun exemplu.
:lol:

pintiliem

#5 Mesaj de pintiliem »

PaturcaI, te pricepi la provocari!
paturcai scrie: Ia sa vedem ce mai spun regulile:
• riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului in momentul in care contractul de leasing produce efecte;
• contractul prevede in mod expres posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra bunului catre utilizator, la momentul expirarii contractului;
Ordonanta 51/28 august 1997
Art. 2 e) leasing financiar este operaţiunea de leasing care îndeplineşte una sau mai multe dintre următoarele condiţii:
1. riscurile şi beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul încheierii contractului de leasing;
2. părţile au prevăzut expres că la expirarea contractului de leasing se transferă utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului;

Textul seamana cu ce spune PaturcaI, deci stie ce spune!

Pentru clarificari citeste aceasta ordonanta cu ultima actualizare Legea 287/2006

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Q.E.D. / Ce era de demonstrat s-a demonstrat.
PintilieM a produs si dovada.
Multumesc.
Ma pricep la provocari pentru ca stiu ca sunt oameni mai ordonati decat mine. Doamne si cat de mult ii invidiez pe oamenii astia care stiu sa aiba totul la indemana. Si mai stiu ca muncesc ca niste furnicute sa puna acolo si pentru altii.
PintilieM ai toata admiratia mea! Sincer!
Imi doresc din tot sufletul sa devin si eu ordonat, calculat, mai bun, mai.......dar nu stiu daca mai am timp. Sunt prea batran cred...
:lol:

Scrie răspuns