PFA poate presta serv. si la firma la care e salariat?

florescuo

PFA poate presta serv. si la firma la care e salariat?

#1 Mesaj de florescuo »

Daca sunt salariat la o firma cu contract de munca dar in acelasi timp sunt si pfa si vreau sa prestez servicii catre aceeasi firma la care sunt salariat.....pot face acest lucru??
Parerea mea este ca da.....dar cu conditia sa nu prestez serv. pe care sunt angajat sa le fac oricum. Nu am gasit nicio reglementare pe aceasta tema.....daca ma poate ajuta cineva cu un text de lege ceva....
Tot legat de PFA ... am inteles ca daca mie ca firma mi se presteaza serv in baza unei conventii civile de catre un PFA, trebuie sa retin impozit 10% la sursa.....dar cum declar eu ca firma acest impozit la finante??
Multumesc anticipat. :)

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Da, puteti presta servivii pe baza de contrat si ca PFA.
Legat de cei 10% faceti o confuzie: acel impozit se retine persoanelor fizice (neautorizate adica nu sunt titularii unei autorizatii sau licente sau certificat sau orice alt document ce se substituie unei autorizatoo). PFA obtine "Venituri din activitati independente" si se impune ca atare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

balazse

Re: PFA poate presta serv. si la firma la care e salariat?

#3 Mesaj de balazse »

florescuo scrie: Tot legat de PFA ... am inteles ca daca mie ca firma mi se presteaza serv in baza unei conventii civile de catre un PFA, trebuie sa retin impozit 10% la sursa.....dar cum declar eu ca firma acest impozit la finante??
Multumesc anticipat. :)
Daca ai PFA atunci nu prestezi prin conventie, ci prin contract de prestari servicii (si trebuie sa fie un serviciu pentru care esti autorizat prin autorizatia emisa) pentru care emiti factura, iar la plata chitanta (asta daca nu incasezi prin virament bancar).
Conventia civila se incheie intre o persoana fizica si una juridica. Firma poate sa retina sau 10% sau 16%. Daca retine doar 10% atunci la sfarsit de an omului i se va recalcula si va trebui sa plateasc anul viitor cele 6% pe baza unei impuneri. Impozitul retinut se va declara prin declaratia D100 la "(690) Imp. pe alte ven ale PF" (daca faci prin Saga atunci iti genereaza el automat atat statul cat si declaratia).

florescuo

#4 Mesaj de florescuo »

Multumesc, nu am prea avut contact cu partea de PFA si am citit partea cu retinerea la sursa ...si cu definirea ven.din activit. independente(eu intelegand PFA-uri adica):(1)Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Scrie răspuns