tva serv.soft

serbanm815

tva serv.soft

#1 Mesaj de serbanm815 »

o firma din romania,platitoare de tva vinde licente pt.programe de soft unor firme straine ; factureaza cu tva sau fara ?

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Conform normelor de aplicare a codului fiscal, acesta operatiune este o prestare de servicii:

(9) În sensul art. 129 din Codul fiscal, sunt considerate prestări de servicii următoarele:

a) furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice altă reţea electronică şi care este în principal automatizată necesitând intervenţie umană minimă, fiind un serviciu furnizat pe cale electronică, conform art. 1251 alin. (1) pct. 26 din Codul fiscal;

b) furnizarea de licenţe în cadrul unui contract de licenţă privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse staţii de lucru, împreună cu furnizarea de programe software standard pe dischetă sau pe un alt purtător de date, conform art. 129 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

c) furnizarea de programe informatice software personalizat, chiar şi în cazul în care programul software este furnizat pe dischetă sau pe un alt purtător de date. Programul software personalizat reprezintă orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clienţilor, conform cerinţelor exprimate de aceştia.
........

In acest caz, este nevoie sa vedeti care e locul prestarii, conform art.133 din codul fiscal:
Acesta conform art.133, ali.2 lit.g, pct.12 este locul unde clientul căruia îi sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu condiţia ca respectivul client să fie stabilit sau să aibă un sediu fix în afara Comunităţii ori să fie o persoană impozabilă acţionând ca atare, stabilită sau care are un sediu fix în Comunitate, dar nu în acelaşi stat cu prestatorul. Ca urmare fara TVA daca e client din afara UE sau daca e din orice stat al UE, cu exceptia Romaniei, si e inregistrat in scopuri de TVA, tot fara TVA.Daca e dintr-un stat al UE, altul decit Romania si nu e inregistrat in scopuri de TVA sau e din Romania, atunci cu TVA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

serbanm166

#3 Mesaj de serbanm166 »

multumesc frumos pt.raspunsul complet.

bolbai

#4 Mesaj de bolbai »

Dar pentru o firma din Romania care factureaza unei alte firme din Ungaria, ambele inregistrate in scopuri de tva, servicii de publicitate, aparute intr-un ziar din Romania, factureaza cu sau fara TVA?
Ioana B

iosiff

#5 Mesaj de iosiff »

Daca locul prestarii e in Romania factureaza cu TVA

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Nu e chiar asa. Locul prestarii in cazul serviciilor de publicitate nu e considerat in RO - vezi - art.133, alin.2 lit.g pct.4.
In acest caz insa trebuie facute niste precizari.
Eu cred ca prin servicii de publicitate legiuitorul a avut in vedere servicii publicitare efectuate direct de o firma altei firme si nu prin intermediari. Publicarea in ziar a unui anunt publicitar inseamna ca firma ce editeaza acel ziar efectueaza publicitate. Cel ce da anuntul daca e firma din RO, poate eventual, refactura costul acelui anunt, dar in acest caz nu inseamna ca firma din RO face publicitate celei din RO. Daca firma din RO creaza de exemplu materiale publicitare sau difuzeaza spoturi de reclama sau editeaza in ziarul propriu reclame si factureaza direct firmei din HU aceste servicii, atunci ar factura fara TVA pentru ca s-ar incadra, dpv al locului prestarii in exceptia de la art.133 alin.2 lit.g pct.4
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns