buna ziua!
as ruga sa ma ajutati si pe mine in rezolvarea urmatoarei probleme: am o societate cu profil productie-paine. ma lovesc de urmatoarele incoveniente:produc painea in brutaria proprie, paine de gramaje diferite (ex:300gr,350 gr,400gr,500gr). in reteta de fabricatie pentru producerea a unei paini de 300 gr. utilizez faina alba 0,239 kg, drojdie 0,02 kg, sare 0,012 gr. as dori ca cineva care mai are un caz ca al meu sa-mi confirme daca cantitatile respective sunt bune.dupa producerea painii o transfer partial intr-un magazin cu vanzare cu amanuntul (apartinand aceleasi societati).mentionez ca tin evidenta pe gestiuni distincte. intrucat,cantitatile utilizate in reteta sunt mici si pretul implica multe zecimale ,calculele referitoare la pretul la pretul de productie sunt denaturate. ce ma sfatuiti sa fac????
totodata doresc ca gestiunile respective sa le tin cantitativ-valoric. se poate si cum???!!! si care ar fi articolele contabile utilizate in cazul sus mentionat, precum si pasii care trebuie urmati?! va multumesc anticipat!!!!
probleme productie paine
Rețetele pot fi diferite de la caz la caz. În cazul dvs. întrucât cantitățile pe UM sunt mici, atunci când vă creați rețeta, introduceți materii prime pentru 10 sau 100 de bucăți. În acest sens puneți la "Cantitatea de raportare a descărcării de gestiune" - 10 bucăți sau 100 și înmulțiți cantitatea de materii prime utilizată pe UM cu 10 sau 100 sau cât veți folosi în câmpul cantitate.
De restul se va ocupa programul. Este imposibil de multe ori să se utilizeze rețetă/UM mai ales acolo unde intervin produse ce, în mod normal nu se pot măsura din cauza cantităților utilizate. Eu mă îndoiesc că aveți cântar ce poate cântări 0,012 gr de sare. De aceea la crearea rețetei se utilizează cantitatea necesară la 100 UM sau chiar 1000 UM spre exemplu. Dacă la 100 UM am folosit 1,20 gr (cantitate greu măsurabilă de asemenea) de sare, sau la 1000 UM as folosi 1,2 kg, atunci pot determina o medie a consumului pe UM fiindcă e o cantitate măsurabilă.
Nu vă poate confirma nimeni dacă rețeta sau cantitățile utilizate de dvs în rețete sunt corecte, din mai multe motive.
Legat de modul de lucru în SAGA:
- va trebui să operați producția obținută zilnic prin Operații - Producție, după ce, în prealabil ați definit toate produsele finite, materiile prime și rețetele pentru fiecare produs finit în Fișiere - Articole
- vă trebuie cel puțin 1 gestiune cantitativ-valorică și una global-valorică sau cel puțin 2 gestiuni cantitativ-valorice (una pentru materii prime și produse finite și una de comerț cu amănuntul)
- transferul producției obținute se operează prin "Operații" ->"Transferuri" sau utilizând metoda clientului și furnizorului fisctiv cu cont 482.
De restul se va ocupa programul. Este imposibil de multe ori să se utilizeze rețetă/UM mai ales acolo unde intervin produse ce, în mod normal nu se pot măsura din cauza cantităților utilizate. Eu mă îndoiesc că aveți cântar ce poate cântări 0,012 gr de sare. De aceea la crearea rețetei se utilizează cantitatea necesară la 100 UM sau chiar 1000 UM spre exemplu. Dacă la 100 UM am folosit 1,20 gr (cantitate greu măsurabilă de asemenea) de sare, sau la 1000 UM as folosi 1,2 kg, atunci pot determina o medie a consumului pe UM fiindcă e o cantitate măsurabilă.
Nu vă poate confirma nimeni dacă rețeta sau cantitățile utilizate de dvs în rețete sunt corecte, din mai multe motive.
Legat de modul de lucru în SAGA:
- va trebui să operați producția obținută zilnic prin Operații - Producție, după ce, în prealabil ați definit toate produsele finite, materiile prime și rețetele pentru fiecare produs finit în Fișiere - Articole
- vă trebuie cel puțin 1 gestiune cantitativ-valorică și una global-valorică sau cel puțin 2 gestiuni cantitativ-valorice (una pentru materii prime și produse finite și una de comerț cu amănuntul)
- transferul producției obținute se operează prin "Operații" ->"Transferuri" sau utilizând metoda clientului și furnizorului fisctiv cu cont 482.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.