Actualizare cote salariale 2009

munteanud411

#16 Mesaj de munteanud411 »

mai important si mai util pentru noi e veranexe ( cas) In principiu, Saga le scoate corect dar nu strica o verificare.
Cei care beneficiaza de "tonomate" isi pot permite sa faca doua drumuri. Mai nasol e pentru restul lumii
Dan-
http://schimbativiata.webs.com/

balazse

#17 Mesaj de balazse »

Eu stiu de "tonomate" doar la somaj, dar ar fi binevenita introducerea lor si la alte institutii (in cazul in care sunt randuri foarte mari).

husr

#18 Mesaj de husr »

buna seara!Se modifica cotele CAS angaj.si salariati de la 01.02,2009????"Potrivia legislatiei in vigoare"spune Guvernul ;de la 01.02.2009 se modifica coeficient CAS de la 18.5 la 20.8 si de la 9.5 la 10.5.Se termina luna februarie si nu fac nici o modificare ,nicio miscare finantele.Oare trece una luna fara noi ordonante si abrogari! :roll: Multumesc anticipat!Ligiab

munteanud411

#19 Mesaj de munteanud411 »

Dan-

husr

#20 Mesaj de husr »

Multumesc d-le Dan,am gasit si eu pe net modificarile care se vor face la CAS,dar as dori sa le gasesc in program sau macar in situatiile finantelor ;dar inca nu s-au miscat defel.Au reusit doar sa voteze bugetul{transpirand ,bieti de ei,ele].Pe mine ma cam incurca aceasta taraganare,fiindca in data de 3-4 ale lunii viitoare,primesc actele de la firme ,iar eu le pun in brate statul de plata si ord.pl. Asa i-am educat.In felul acesta eu ma pot concetra linistita pe munca.Noapte buna!Ligiab :lol: P.S. am si eu o fica care lucreaza intr-un birou de cont.la d-voastra in Constanta.Nu cumva ii sunteti patronul firmei ????? :shock: .

munteanud411

#21 Mesaj de munteanud411 »

sa va traiascs! Nu sint eu "impricinatul"
Dan-

brighidaul

#22 Mesaj de brighidaul »

A aparut legea BASS in monitorul de azi, daca poate posta cineva aici, eu doar o vad dar nu pot intra in ea.
sunt curioasa de cand se aplica cotele

stoicat

#23 Mesaj de stoicat »

ionescua921

#24 Mesaj de ionescua921 »

Da, s-a modificat din nou cota CAS

Contributiile de asigurari sociale
Legea bugetului asigurarilor sociale pe 2009 stabileste cotele de contributie ale angajatilor si ale angajatorilor, care se vor aplica incepand cu veniturile aferente lunii februarie.

In baza prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, pentru anul 2009, cotele de contributie de asigurari sociale vor fi:
a) 31,3% pentru conditii normale de munca, datorata de angajator si angajati, din care 10,5% datorata de angajati si 20,8% datorata de angajatori;
b) 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorata de angajator si angajati, din care 10,5% datorata de angajati si 25,8% datorata de angajatori;
c) 41,3% pentru conditii speciale de munca, datorata de angajator si angajati, din care 10,5% datorata de angajati, si 30,8% datorata de angajatori.

In cota de contributie individuala de asigurari sociale, datorata de angajati, este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.

Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii februarie, CAS-ul platit de angajat va creste cu 1%, si, in cazul angajatorilor, cu 2,3%.

Totodata, contributia la pensiile administrate privat (Pilon II) a fost plafonata la nivelul aplicat in 2008, de 2%, desi legea nr. 411/2004 prevede o crestere anuala cu 0,5%. Potrivit legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cota de contributie ar fi trebuit sa ajunga la 6%, in termen de 8 ani de la inceperea activitatii de colectare, adica din 2008, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.

Contributiile la somaj, accidente de munca si la Fondul de garantare

Contributia datorata la bugetul asigurarilor de somaj va fi de 0,5%, atat in cazul angajatorilor, cat si in cazul angajatilor. In schimb, contributia datorata la bugetul asigurarilor de somaj de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj va fi de 1%.

In plus, contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale va fi de 0,25%.

Cotele de contributii datorate de angajatori, in functie de clasa de risc, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, vor fi intre 0,15% si 0,85%, asplicate asupa sumei veniturilor brute realizate lunar.

Punctul de pensie

Potrivit legii bugetului asigurarilor sociale pe anul 2009, valoarea punctului de pensie va fi de 718,4 lei de la 1 aprilie 2009 si de 732,8 lei de la 1 octombrie 2009.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009 este de 1.693 lei.

De asemenea, cuantumul ajutorului de deces, in cazul asiguratului sau pensionarului, va fi de 1.702 lei, iar in cazul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, va fi de 851 lei.

iarovoim

#25 Mesaj de iarovoim »

Cand spui, "in plus...." te referi ca fiind ceva nou, desi nu este. Cota de garantare a creantelor salariale era la fel si anul trecut.

bogeanua

#26 Mesaj de bogeanua »

Eu m-am apucat de lucru la salarii pe luna febr 2009 cu noile cote la cas.
Oare ma grabesc sau sa mai astept pana apare noul program de cas,cine stie ce le mai trece prin cap si fac ceva modificari pe ici,pe colo...?
Ce ziceti dragi colegi?

cretum

#27 Mesaj de cretum »

Parerea mea e sa mai astepti putin ca asa e cel mai sanatos.Sper sa actualizeze repede .

Scrie răspuns