plafon tva 35000 eur

vesaa

plafon tva 35000 eur

#1 Mesaj de vesaa »

Stiu ca s-a mai discutat si rasdiscutat, dar in cifra de afaceri pentrul plafonul de scutire de 35000 euro sunt cuprinse si operatiunile neimpozabile in Romania?

CF zice:
ART. 152

Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici

(1) Persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

ART. 126

Operaţiuni impozabile

(1) Din punct de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) operaţiunile care, în sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 132 şi 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 127 alin. (1), acţionând ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activităţile economice prevăzute la art. 127 alin. (2);

ART. 133
Locul prestării de servicii
(1) Locul prestării de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
g) locul unde clientul căruia îi sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu condiţia ca respectivul client să fie stabilit sau să aibă un sediu fix în afara Comunităţii ori să fie o persoană impozabilă acţionând ca atare, stabilită sau care are un sediu fix în Comunitate, dar nu în acelaşi stat cu prestatorul, în cazul următoarelor servicii:
4. serviciile de publicitate şi marketing;
5. serviciile consultanţilor, inginerilor, juriştilor şi avocaţilor, contabililor şi experţilor contabili, ale birourilor de studii şi alte servicii similare;

Deci, daca o firma din Romania, microintreprindere si neplatitoare de tva, presteaza servicii de marketing si consultanta pentru o firma din Cipru (inregistrata in scopuri tva), atunci parerea mea conform celor de mai sus este ca operatiunea nu este impozabila in Romania si nici nu se inclunde in plafonul de 35000 euro.

Alte parerei ?
Tudor Ionescu

Sync your files online and across computers with @Dropbox. 2GB account is free! http://db.tt/tKYjpdq

http://www.ajutorcontabil.tk
http://www.webtags.tk

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Eu zic sa citesti si art.152 alin.2.Altfel rupi din context legislatia.
Nu e corect ceea ce ai postat.Se include in cei 35000 EUR.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

vesaa

#3 Mesaj de vesaa »

Bun, din art 152 (1) eu inteleg ca firma care realizeaza sub 35000 euro, poate solicita scutirea tva pentru operatiunile de la art. 126 (1), adica operatiunile IMPOZABILE in mod normal.

Art. 152 alin 2 pe care eu nu l-am mentionat mai sus spune ca:
(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, incluzând şi operaţiunile scutite cu drept de deducere şi pe cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor: nu mai este cazul...

Aici remarc expresia cheie "care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere"

I:Ce inseamna intreprindere mica, din perspectiva TVA?
R:Orice persona impozabila a carei CA anuala este mai mica de 35000 euro/119000 lei este intreprindere mica[...] Astfel, nu va aplica TVA pentru... prestarile de servicii IMPOZABILE.

I:Cum se determina aceasta cifra de afaceri anuala?
R:CA anuala reprezinta val totala fara TVA a operatiunilor efectuata in cursul unui an calendaristic, care AR FI taxabile, scutite cu drept de deducere, daca s-ar aplica regimul normal de TVA, precum si operatiuni scutite fara drept de deducere.

Deci ca sa fie IMPOZABILE art 126 spune ca locul de prestare trebuie sa fie considerat ROMANIA.

Dar, art. 133 spune ca locul prestarii este sediul clientului daca este o persoană impozabilă acţionând ca atare, stabilită sau care are un sediu fix în Comunitate, dar nu în acelaşi stat cu prestatorul si daca este vorba de servicii de marketing si consultanta.

In cazul prezentat de mine, se indeplinesc conditiile pentru care LOCUL prestarii NU este Romania, de unde rezulta ca operatiunea NU este una impozabila, chiar daca prestatorul ar aplica regimul normal de taxare.

Deci eu imi mentin parerea ca nu se includ aceste operatiuni, deoarece nu este operatiune impozabila in Romania.

Pareri....
Tudor Ionescu

Sync your files online and across computers with @Dropbox. 2GB account is free! http://db.tt/tKYjpdq

apetrem

#4 Mesaj de apetrem »

De acord cu faptul ca operatiunea este neimpozabila in Ro, locul prestării fiind considerat străinătate.

Numai ca, la art. 153 alin. (2) lit. a) zice ca este obligat sa se inregistreze in scop de tva si cei care:
"efectuează operaţiuni în afara României care dau drept de deducere a taxei, conform art. 145 alin. (2) lit. b)"

Adica tocmai operaţiunie pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate.

vesaa

#5 Mesaj de vesaa »

Nu sunt de acord, deoarece parerea mea este ca art. 153 alin 2 se refera la DEDUCEREA taxei.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi pentru persoana impozabilă care:
a) efectuează operaţiuni în afara României care dau drept de deducere a taxei, conform art. 145 alin. (2) lit. b);

ART. 145
(2) Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operaţiuni:
b) operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România;

Cum spuneam: cred ca se refera decat la operatiuni care dau dreptul la deducerea taxei, nu si la livrari.

sa imi bag picioru' in el de CF ca nu se intelege nimic din el.
Tudor Ionescu

apetrem

#6 Mesaj de apetrem »

ART. 153 Înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA

(1) Persoana impozabilă care este stabilită în România, conform art. 1251 alin. (2) lit. b), şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, după cum urmează:
a) înainte de realizarea unor astfel de operaţiuni, în următoarele cazuri:
1. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru întreprinderile mici;
2. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;

b) dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care a atins sau depăşit acest plafon;

c) dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.

a) efectuează operaţiuni în afara României care dau drept de deducere a taxei, conform art. 145 alin. (2) lit. b);
Ultima oară modificat Joi Apr 09, 2009 6:29 pm de către apetrem, modificat de 2 ori în total.

apetrem

#7 Mesaj de apetrem »

Urmareste doar ce e scris cu italic

vesaa

#8 Mesaj de vesaa »

Bun..
Persoana impozabilă ... trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, după cum urmează:
b) dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1),

Cod: Selectaţi tot

de la alin. 2 din aceluiasi articol aflam ca cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii [u][b]care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere[/b][/u]

>Din moment ce am cazut oarecum de acord ca prestarea de servicii in cazul de fata Nu este o operatiune taxabila in Romania nici daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, punctul b pica

Cod: Selectaţi tot

CAP. 10
Regimul deducerilor
ART. 145 Sfera de aplicare a dreptului de deducere
(2) Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa [u][b]aferentă achiziţiilor[/b][/u], dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operaţiuni:
b) operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, [u][b]dacă taxa ar fi deductibilă[/b][/u], în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România;

> De la inceput realizez ca acest art. 45 face parte din CAP. 10 Regimul deducerilor, deci nu poate fi vorba despre deduceri din punct de vedere al prestatorului. Deci este vorba despre achizitii, parerea mea. 

Mai clar , alineatul respectiv dupa cum zice ... "efectuează operaţiuni în afara României care dau drept de deducere a taxei..."

Prestarea de servicii "in afara Romaniei" NU este o "operatiune" care sa "dea dreptul de deducere" pt ca la prestare se colecteaza tva...
Tudor Ionescu

tomac

#9 Mesaj de tomac »

La speta de fata, chiar interesanta prin problema ce o ridica.
Discutam despre o operatiune ce e neimpozabila in Romania in acest caz, dar daca ar fi desfasurata de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA ar beneficia de deducerea taxei pentru achizitii. Intr-adevar in cazul serviciilor discutam despre operatiuni impozabile in Romania doar daca respecta cumulativ conditiile de la alin.1 al art.126. Cum in cazul de fata nu se respecta acele conditii discutam, cum am spus despre o operatiune neimpozabila in RO.
Plafonul se refera la operatiuni taxabile sau scutite cu sau fara drept de deducere dar in acest caz nu e vorba despre nicio astfel de operatie.
Ce am postat eu si Marian ar fi ok daca am discuta despre o operatiune impozabila in RO asa cum sunt acestea definite la art.126. (editat ulterior: si daca nu am tine seama de art.153 cel ce stabileste cine are obligatia de a se inregistra)
La servicii apare o particularitate: pot fi neimpozabile in RO sau pot fi operatiuni impozabile pentru care se aplica o scutire.
Ultima oară modificat Vin Apr 10, 2009 4:45 pm de către tomac, modificat de 2 ori în total.

apetrem

#10 Mesaj de apetrem »

Ok, nu depaseste plafonul de scutire de la art. 152 alin. (1)
Pana aici suntem de acord, este operatiune neipozabila si nu intra in plafon.
Asa cum nu intra, de ex. operatiunile scutite de la 141 alin (1).

Problema incepe insa de la ce am postat mai sus, alin. (2) de la art 153,
unde sunt extinse neconditionat prevederile alin (1) la operaţiuni din afara Ro.

Bineanteles, ca nu explica nicaieri care este articolul prioritar.
Eu contribuabil ma uit la 152 si zic ca nu intra in plafon.
El fiscul se uita la 153 si zice ca e operaţiune în afara României si necesit inregistare...

berteanc

plafon 100.000 euro

#11 Mesaj de berteanc »

buna ziua

am o firma platitoare de impozit pe profit, la sfarsitul anului 2008 am avut cifra de afaceri de 83.000 euro, pe care am declarat-o la finante. daca sa zicem, in luna mai 2009 o sa depasesc plafonul de 100.000 euro trebuie sa depun iar declaratie la finante in termen de 30 zile, sau depun o declaratie in luna ianuarie 2010 si de anul viitor devin platitor lunar de tva, sau devin platitor lunar de tva din luna iunie 2009.
sper ca ati inteles ce am vrut sa intreb.

va multumesc

tomac

#12 Mesaj de tomac »

Ma timpesc! De la medicamente mi se trage :) :mrgreen:
apetrem scrie:Problema incepe insa de la ce am postat mai sus, alin. (2) de la art 153,unde sunt extinse neconditionat prevederile alin (1) la operaţiuni din afara Ro.
Corect. La acel alin.2 al art.153 se spune ca prevederile alin.1 al acelui articol se exind si asupra operatiunilor din afara RO. Si sunt de acord ca alun.2 s-a introdus tocmai de aceea.

Potrivit art. 153 alin. (2) lit. (a) din Codul Fiscal o persoană impozabilă ce efectueaza operatiuni in afara Romaniei ce dau drept de ducere a taxei conform art.145 alin. (2) lit. b) din Codul Fiscal trebuie să se înregistreze în România.

Potrivit acestui articol înregistrarea în România devine obligatorie pentru persoanele impozabile care sunt stabilite în România dar care operează numai în străinătate şi nu desfăşoară operaţiuni taxabile în România.

Confuzia vine de la faptul ca in alin.1 art.153 se mentioneaza de efectuarea sau intentia de a realiza operatiuni taxabile/scutite de TVA cu drept de deducere, ori conform definitiei acestora acestea sunt subcategorii a operatiunilor impozabile asa cum sunt definite la art.126 alin.1, iar din acest punct de vedere un contribuabil ce desfasoara activitati neimpozabile in RO se intelege ca nu desfasoara nici activitati taxabile si nici scutite.

apetrem scrie:Bineanteles, ca nu explica nicaieri care este articolul prioritar.
Eu contribuabil ma uit la 152 si zic ca nu intra in plafon.
El fiscul se uita la 153 si zice ca e operaţiune în afara României si necesita inregistare...
Si aici ai dreptate! :)

Pina la urma discutam despre inregistrarea fiscala. La art.152 e vorba de regimul special de scutire.
Conform art.153, in conditiile acestuia, trebuie sa se inregistreze persoanele impozabile asa cum sunt definite la art.127.

paturcai

Re: plafon 100.000 euro

#13 Mesaj de paturcai »

berteanc scrie:....daca sa zicem, in luna mai 2009 o sa depasesc plafonul de 100.000 euro trebuie sa depun iar declaratie la finante in termen de 30 zile, sau depun o declaratie in luna ianuarie 2010 si de anul viitor devin platitor lunar de tva, sau devin platitor lunar de tva din luna iunie 2009.[/color]
Declaraatia privind cifra de afaceri se depune anual. Chiar daca in cursul anului depasiti plafonul celor 100.000 EUR veti pastra acelasi vector fiscal pana la 31 12 2009.
Pana pe 25 01 2010 aveti obligatia sa depuneti declaratia privind cifra de afaceri realizata pentru anul scurs, in acelasi timp cu declaratia 010 prin care veti modifica vectorul fiscal.
Daca anul aceasta depuneti TVA la 3 luni, prin depasirea celor 100.000 EUR de la anul veti depune si veti plati lunar TVA.
Uite si aici o legatura:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=6834
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

berteanc

#14 Mesaj de berteanc »

ok multumesc. asa ma gandeam si eu dar n-am vrut sa gresesc cumva.

Scrie răspuns