contab privind asociatiile de locatari
contab privind asociatiile de locatari
va rog mult daca stie cineva un program special de evidenta contab. pt asociatiile de locatari sau daca in saga se poate lucra si cum ?
Se poate , mai greu dar ... creezi tipuri noi in "tipuri de operatii" , mai greu este cu inchiderea de an , acolo trebuie calculat manual
poate aveti voi mai mult timp si trimiteti prin mail detaliat la SAGA cum se face inchiderea si poate pana la finele anului se introduce ...

"Vrei să trăieşti cum se cuvine? Învaţă mai întâi să mori." – Confucius
Cat ar parea de stupid, fac contabilitate la o asociatie de locatari/proprietari folosind SAGA C.
Merge de rupe.
In Legea de functionare spune: contabilitatea POATE fi tinuta in partida simpla. Depun activul si pasivul semestrial la Primarie, si gata!
Ma rog nu vreau sa vorbesc pro sau contra; cert este ca merge foarte bine.
Daca este cineva dispus sa afle "filozofia" privind monografia contabila o pun la dispozitie cu placere.
Merge de rupe.
In Legea de functionare spune: contabilitatea POATE fi tinuta in partida simpla. Depun activul si pasivul semestrial la Primarie, si gata!
Ma rog nu vreau sa vorbesc pro sau contra; cert este ca merge foarte bine.
Daca este cineva dispus sa afle "filozofia" privind monografia contabila o pun la dispozitie cu placere.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Oooo yessspaturcai scrie:(....)

Cheltuielile se trec in mod obisnuit la INTRARI cu toate conturile lor cu tot cu furnizori asa cum suntem obisnuiti.
clasa 6 = 401
Fondul de rulment se trece pe creditori diversi analitic distinct pe fiecare apartament: exemplu: 462.00001.00001 pentru apartamentul nr. 1....462.00001.060 pentru apartamentul nr. 60.
Apartamentele se trec la CLIENTI unde la denumnirea clientului se va trece 01 APARTAMENT pentru locatarii de la ap. 01, etc.
Fodul de reparatii se va trece pe creditori diversi analitic distinct pe fiecare apartament: exemplu: 462.00002.00001 pentru fondul de rulment al apartamentului nr. 01....462.00002.00060 pentru apartamentul nr. 60.
Rotunjirile din calcule, penalizarile in favoarea sociatiei, dobanda bancara pentru banii din depozite se vor trece in contul 106X cu analitice distincte (1068.00001 pentru dobanda, 1068.00002 pentru rotunjiri, 1068.00003 pentru penalizari, etc)
Inregistrarea listelor de plata:
Pentru APARTAMENTUL 01
Locatarii sunt debitori diversi cu analitice distincte: 461.00001.000001 pentru apartamentul nr. 01....461.00001.00060 pentru apartamentul nr. 60
La IESIRI se trece ca o vanzare:
Se alege 01 APARTAMENT se pune data, iar in ecranul de jos se trece:
Cota intretinere....cont corespondent 704 (analitic distinct, daca sunt scari diferite, adica imobilul are mai multe scari)
461.00001.00001 = 704
Pe randul imediat urmator se trece:
Fondul de reparatii....cont corespondent 462.00002.00001
461.00001.00001 = 462.00002.00001
Fodul de rulment....cont corespondent 462.00001.00001
461.00001.00001 = 462.00001.00001
Se valideaza IESIREA
FOARTE MARE ATENTIE LA ANALITICE. Debitorii-locatari se trec la CLIENTI, folosind: 461.00001.XXXXXX.
In planul de conturi se trec conturile cu analiticele respective. Se creeaza.
Prin inchiderea de la sfarsit de luna conturile de cheltuieli se inchid prin 121 si conturile de venituri (704) tot la fel.
In mod natural 121 trebuie sa fie zero. In caz ca exista DUPA CINHIDERE cu suma de maxim 1 leu, se va face manual nota contabila:
(dupa caz) 1068.00002 = 121 pentru 1 lei, sau 121 = 1068.00002 pentru 1 leu.
Furnizorii isi vad frumos de treaba lor, debitorii la fel, ti se pare greu Andrei?
Succesuri nebanuite!
clasa 6 = 401
Fondul de rulment se trece pe creditori diversi analitic distinct pe fiecare apartament: exemplu: 462.00001.00001 pentru apartamentul nr. 1....462.00001.060 pentru apartamentul nr. 60.
Apartamentele se trec la CLIENTI unde la denumnirea clientului se va trece 01 APARTAMENT pentru locatarii de la ap. 01, etc.
Fodul de reparatii se va trece pe creditori diversi analitic distinct pe fiecare apartament: exemplu: 462.00002.00001 pentru fondul de rulment al apartamentului nr. 01....462.00002.00060 pentru apartamentul nr. 60.
Rotunjirile din calcule, penalizarile in favoarea sociatiei, dobanda bancara pentru banii din depozite se vor trece in contul 106X cu analitice distincte (1068.00001 pentru dobanda, 1068.00002 pentru rotunjiri, 1068.00003 pentru penalizari, etc)
Inregistrarea listelor de plata:
Pentru APARTAMENTUL 01
Locatarii sunt debitori diversi cu analitice distincte: 461.00001.000001 pentru apartamentul nr. 01....461.00001.00060 pentru apartamentul nr. 60
La IESIRI se trece ca o vanzare:
Se alege 01 APARTAMENT se pune data, iar in ecranul de jos se trece:
Cota intretinere....cont corespondent 704 (analitic distinct, daca sunt scari diferite, adica imobilul are mai multe scari)
461.00001.00001 = 704
Pe randul imediat urmator se trece:
Fondul de reparatii....cont corespondent 462.00002.00001
461.00001.00001 = 462.00002.00001
Fodul de rulment....cont corespondent 462.00001.00001
461.00001.00001 = 462.00001.00001
Se valideaza IESIREA
FOARTE MARE ATENTIE LA ANALITICE. Debitorii-locatari se trec la CLIENTI, folosind: 461.00001.XXXXXX.
In planul de conturi se trec conturile cu analiticele respective. Se creeaza.
Prin inchiderea de la sfarsit de luna conturile de cheltuieli se inchid prin 121 si conturile de venituri (704) tot la fel.
In mod natural 121 trebuie sa fie zero. In caz ca exista DUPA CINHIDERE cu suma de maxim 1 leu, se va face manual nota contabila:
(dupa caz) 1068.00002 = 121 pentru 1 lei, sau 121 = 1068.00002 pentru 1 leu.
Furnizorii isi vad frumos de treaba lor, debitorii la fel, ti se pare greu Andrei?
Succesuri nebanuite!
contab privind asociatii proprietari
firma de care ma ocup are in evidenta 60 de asociatii pe care le administreaza . Face listele de plata intr-un program in Fox care functioneaza fb si face tot felul de calcule ( apa , gaze, salub, en electrica , alte cheltuieli ,reparatii ,rulment ,, nr de persoane pentru fiecare serviciu , cititi contori apa rece / apa calda , . are evidenta pt balanta fd rep si balanta pt fd rulment , precum si orice evidenta privind debitorii . In lista de intretinre omul stie separat pe fiecare serviciu ce are de plata .
Totodata emite chitante la incasarea sumelor sume care sunt evidentiate in registru de casa al fiecarei asociatii . Se listeaza reg de casa, se listeaza un centralizator pt incasari si plati( la sf de luna ) , apoi in XL se fac reg jurnal si balanta care merg ca pe roate . Evidenta in partida simpla o depun de 2 ori pe an la Primarie .
Totodata emite chitante la incasarea sumelor sume care sunt evidentiate in registru de casa al fiecarei asociatii . Se listeaza reg de casa, se listeaza un centralizator pt incasari si plati( la sf de luna ) , apoi in XL se fac reg jurnal si balanta care merg ca pe roate . Evidenta in partida simpla o depun de 2 ori pe an la Primarie .
@paturcai pare dar ...nu e asa greu mi-am notat si o sa incerc, deocamdata m-am procopsit cu dentistul meu care din 2007 are totul "blank" o sa deschid un topic nou pentru ajutor ca "nenea maseluta" mi-a cam mancat zilele cu unele chesti...
@buldanc 60 de asociatii
mamaaa... tante respectiva are doua si o nebunie de nedescris , la fiecare afisare de liste incep telefoanele "eu de ce am atata de plata si vecina cu 2 lei mai putin , ce procente si pe baza la ce calculati penalitatile etc.." are o evidenta extraordinara in excel , de invidiat , facute de mana ei ...
@buldanc 60 de asociatii

Re: contab privind asociatii proprietari
si de unde se poate lua/cumpara acest program pt evidenta asoc de locatari ?buldanc scrie:firma de care ma ocup are in evidenta 60 de asociatii pe care le administreaza . Face listele de plata intr-un program in Fox care functioneaza fb si face tot felul de calcule ( apa , gaze, salub, en electrica , alte cheltuieli ,reparatii ,rulment ,, nr de persoane pentru fiecare serviciu , cititi contori apa rece / apa calda , . are evidenta pt balanta fd rep si balanta pt fd rulment , precum si orice evidenta privind debitorii . In lista de intretinre omul stie separat pe fiecare serviciu ce are de plata .
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
contab asociatii
sunt de acord si cu calculul listelor in XL . dar dati-va seama ce inseamna 60 de asoc (unde 1 asoc are poate 10-12 scari ) . aveam nevoie de o evidenta fff rapida si sa-mi cuprinda toate datele necesare . Despre nebunie ce sa va spun , se lucreaza 8 ore/ zi un ing , un contb , 2 casieri ,1 instalator ,1 administrator-teren si in rest femei de serviciu pe care tot firma le plateste in schimbul unui comision luat pe apartament . Telefoane si nemultumiti cat cuprinde !!! Dar e un mod de a face bani cinstiti si de plati taxe si impozite la stat cu carca .Programul este facut de o tipa in urma cu vreo 10 ani , de la care l-am cumparat si eu acum 2 ani cand am inceput aceasta afacere.Despre nebunie ca sa va spun -la ordinea zilei- dar e frumos si-mi place ceeace fac .
Poate ca nu aici ar trebui sa fie locul, dar.......
la o asociatie de proprietari presedintele si cenzorul sunt cu contract de mandat. Practic CE SE PLATESTE la un contract de mandat?
- Numai impozit 16% si sanatate 5.5%?
- Baza de calcul e venitul brut la ambele? cu alte cuvinte, sa zicem venit brut 100 lei... cum e corect .... 100 x 5.5% si 100 x 16% venit net 78 lei SAU 100 x 5.5% si (100 - (100 x 5.5%)) x 16%) venit net 79 lei???
- Impozitul de 16% se declara in decl 100 la rd.9 - imp. salarii - semestrial - sau rd.12 - imp.contr.civile - lunar - sau rd. 22 - imp.alte ven - lunar?
- sanatatea pe decl 102 semestrial?
mersi
la o asociatie de proprietari presedintele si cenzorul sunt cu contract de mandat. Practic CE SE PLATESTE la un contract de mandat?
- Numai impozit 16% si sanatate 5.5%?
- Baza de calcul e venitul brut la ambele? cu alte cuvinte, sa zicem venit brut 100 lei... cum e corect .... 100 x 5.5% si 100 x 16% venit net 78 lei SAU 100 x 5.5% si (100 - (100 x 5.5%)) x 16%) venit net 79 lei???
- Impozitul de 16% se declara in decl 100 la rd.9 - imp. salarii - semestrial - sau rd.12 - imp.contr.civile - lunar - sau rd. 22 - imp.alte ven - lunar?
- sanatatea pe decl 102 semestrial?
mersi
Asociatia de Proprietari/Locatari nu este obligata sa declare ca a retinut si nici sa vireze 5,5% pentru sanatate.
Se iveste o problema deloc de neglijat:
- cei 5,5% trebuie sa fie individualizati pe fiecare prestator; la sfarsitul unui an, Casa de Sanatate va spune: Popescu nu a achitat 5,5% pe sumele din conventii. Popescu vine si spune: Ba da! Uite aici, Asociatia a virat pentru mine....
In situatia in care Asociatia vireaza in numele beneficiarului de venit trebuie sa depuna si declaratia de sanatate aferenta pentru individualizarea respectivei sume.
Asa zic eu!
Se iveste o problema deloc de neglijat:
- cei 5,5% trebuie sa fie individualizati pe fiecare prestator; la sfarsitul unui an, Casa de Sanatate va spune: Popescu nu a achitat 5,5% pe sumele din conventii. Popescu vine si spune: Ba da! Uite aici, Asociatia a virat pentru mine....
In situatia in care Asociatia vireaza in numele beneficiarului de venit trebuie sa depuna si declaratia de sanatate aferenta pentru individualizarea respectivei sume.
Asa zic eu!
-
Si eu folosesc SAGA C pentru asociatii si merge foarte bine, cheltuielile le trec pe conturi cl.6 veniturile fin incasari clienti (clientii fiinc proprietarii de apartamente) problema se pune si nu stiu cum sa o rezolv la inchiderea conturilor cl.6 si cl.7 cu 121 daca ies diferente mari de sume. Intrebare le pun toate sumele in rezerve?