JURNALE TVA

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
gheorgheim

JURNALE TVA

#1 Mesaj de gheorgheim »

Sunt platitor de TVA cu regim mixt. Cum pot tine evidenta si lista jurnale de tva, care in situatia platitorilor cu regim mixt, trebuie sa fie trei:
1.achizitii care dau drept de deducere
2. care nu dau drept de deducere si
3.mixt
La ultimul deducerea se face pe baza de pro-rata.
Va multumesc!

tomac

#2 Mesaj de tomac »

La intrări, alegi tipul intrării, imediat după coloana neachitat ai o rubrică (tip) de unde poţi alege tipul de intare - Aviz, Taxare inversă, Fără drept de deducere şi cu deducere parţială.
Nu cred că Saga listează jurnale separate pentru cele cu regim mixt sau fără drept de deducere, întrucât la jurnale de cumpărări/vânzări nu există o astfel de posibilitate.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dumitrescus

#3 Mesaj de dumitrescus »

Am si eu o problema cu pro-rata.
Din trim II 2009 tb sa aplic pro-rata. Am facut selectia la intrari (partial), cand am printat decontul de tva am pus pro-rata 64% (atata am), dar cand dau inchidere luna, nu tine cont de aceasta pro-rata. Face calculul ca si cum toate intrarile au tva deductibil 100%.

Imi puteti spune va rog ce trebuie sa fac pt a tine cont de pro-rata la inchiderea lunii. Imi iese tva de recuperat si eu cam am de plata.

multumesc anticipat de raspunsuri.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Pro rata se stabileste ANUAL astfel:
Pana pe data de 25 Ianuarie urmator se comunica pro-rata la Adm Financiara de care apartine contribuabilul, SI TOT ANUL FOLOSESTE ACEL PROCENT chiar daca in urmatorul an pro-rata este de 100%.
Procentul se stabileste la sfarsitul anului fiscal (in cazul de fata la sfarsitul lui 2009) si tot anul urmator (2010) folosesc procentul care a iesit pe 2009.
Reiau:
La sfarsitul anului 2009 pro-rata este de 64%.
Informez Adm Financiara despre noul procent pana pe 25 ale lui Ianuarie 2010, si la depunerea primului decont pe anul 2010 (25 februarie 2010) trec in decontul de TVA noul procent de 64% (ca sa ma iau dupa exemplul tau) procent ca va fi valabil fara putinta de a fi schimbat TOT ANUL 2010.
Modificarea procentului se face in decontul de TVA, INFORMATII GENERALE.
Nu te juca in timpul perioadei fiscale anuale cu chestii de genul asta!
Citeste si aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=6834
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

dumitrescus

#5 Mesaj de dumitrescus »

Vezi, tu, eu am inceput sa am venituri scutite de tva, incepand cu trim II 2009. E adevarat ca nu sunt persoana nou infiintata, dar am declarat pro-rata provizorie pe care am estimat-o pe baza operatiunilor preconizate a fi realizate in timpul anului 2009 (incepand cu trim II pana la 31.12.2009) si pe care am comunicat-o pana la 25 iulie 2009, data primului decont cu venituri scutite.

Pro-rata definitiva se determina anual si o voi afla la sf. anului 2009.

nu e bine?

Scrie răspuns