Delegatie externa persoana fizica

cojocarie

Delegatie externa persoana fizica

#1 Mesaj de cojocarie »

Am urmatoarea situatie: firma platitoare de impozit pe profit fara angajati poate trimite o persoana fizica in delegatie externa? Daca poate, sub ce forma (conventie civila, contract ...) si cum se pot deconta cheltuielile ?

eugen01

#2 Mesaj de eugen01 »

Norme MetodologiceArt. 55 al.2

67. Veniturile de natură salarială prevăzute la art. 55 din Codul fiscal, denumite în continuare venituri din salarii, sunt venituri din activităţi dependente, dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:
- părţile care intră în relaţia de muncă, denumite în continuare angajator şi angajat, stabilesc de la început: felul activităţii, timpul de lucru şi locul desfăşurării activităţii;
- partea care utilizează forţa de muncă pune la dispoziţia celeilalte părţi mijloacele de muncă, cum ar fi: spaţii cu înzestrare corespunzătoare, îmbrăcăminte specială, unelte de muncă şi altele asemenea;
- persoana care activează contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea ei intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
- plătitorul de venituri de natură salarială suportă cheltuielile de deplasare în interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, şi alte cheltuieli de această natură, precum şi indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă suportate de angajator potrivit legii;
- persoana care activează lucrează sub autoritatea unei alte persoane şi este obligată să respecte condiţiile impuse de aceasta, conform legii.

deci ar trebui sa aiba calitatea de angajat, ceea ce implica contract ITM.
sau sa fie administratorul firmei, caz in care se deduc cheltuielile cu deplasarea si cazarea, fara diurna.

eugen01

#3 Mesaj de eugen01 »

sau ar putea, sub forma de sponsorizare,cu respectarea prevederilor referitoare.

septimiuv

#4 Mesaj de septimiuv »

nu se poate sponsoriza o pers fizica

apetrem

#5 Mesaj de apetrem »

Nu trebuie uitat "mecenatul", am mai spus, referinta completa din CF este "sponsorizare şi/sau mecenat".

Conform art. 4, alin. (2) din Legea privind sponsorizarea nr.32/1994:
"2) Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoană fizică, fără obligativitatea
de a fi recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de
către o instituţie publică, care necesită un sprijin în domeniile prevăzute la art.1 alin. (3). "

Art.1, alin (3)
"În condiţiile prezentei legi, mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific-cercetare fundamentală şi aplicată."
Marian Apetre

septimiuv

#6 Mesaj de septimiuv »

o deplasare in strainatate nu cred ca intra la cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific-cercetare fundamentală şi aplicată

apetrem

#7 Mesaj de apetrem »

Promite si el/ea ca va face o cantare, un dans, ceva ... :)
Marian Apetre

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Sau aduce bilete de intrare la muzee şi zice că a fost în interes cultural :)
Or citeşte nişte cărţi că reviste glossy nu ţine şi promite că le face o recenzie după întoarcerea din delegaţie. :)
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns