productie panificatie

herganiec

#16 Mesaj de herganiec »

referitor la productie
sa va spun cum face o brutarie la mine:

1.isi centralizeaza comenzile in Excel zilnic(vin telefonic sau pe fac sau pe mail) pe firme si tip de produs finit comandat
2. face un bon de productie pe zi cu produsele centralizate (cat se comanda atat se produce, nu ramane stoc)
-pretul prestabilit il pune cel care il propune programul (adica val materiilor prime folosite)
3.se merge la iesiri si se factureaza la clienti direct produsele finite comandate, la pret de vanzare, bineinteles(cam 150 de facturi pe zi).

are casa de marcat la brutarie pt ca vinde si la clienti si marfuri (iaurturi, etc)
pt aceasta am creat inca o gestiune global valorica cu 371.01 ....

apoi receptia pt marfuri se face obisnuit global valoric pe gestiunea magazin
iar pentru produse finite transferate de la brutarie :
de la Brutarie se face aviz iesire prin 482 catre Mag Brutarie
-Mag Brutarie face NIR global valoric de la Brutarie (482).
la sf de zi se scoate raport Z si se inreg pe iesiri.
...si cam asta e.

:wink:

PS nu folosesc Comenzile ca nu ma ajuta. ar trebui sa introduc 150 comenzi zinic si sa fac 150 be bonuri de productie, apoi inca 150 de facturi, pt ca prorgamul nu face automat productia din comenzi.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

lazurl333

#17 Mesaj de lazurl333 »

practic eu prima inregistrare trebuie sa o fac la comanda -diverse?eu inregistrez practic prima data la productie apoi transferuri si apoi la iesiri.am sa incerc sa inregistrez mai intai la comanda.multumesc.si eu am la fel.magazin propriu de desfacere,distributie ,pct. de lucru in piete .....eu anii trecuti am lucrat productie cu ..pixul..si acum nu reusesc sa inteleg care este ordinea inregistrarilor in program.dupa cum inregistrez eu imi pierd cam mult timp...si nici nu sunt sigura ca este bine.multumesc celor care ma inteteleg.

eugen01

#18 Mesaj de eugen01 »

lazurl>

intr-adevar primul pas este de a lansa comanda, in Diverse>Comenzi.Abia la terminarea comenzii se merge in Operatii>Productie.Acest ecran(operatii/productie) este echivalentul raportului de productie sau daca vrei a gestiunii de produse finite.Aici se "predau" produsele finite, in vederea iesirilor/vanzarilor.Dupa aceea se revine in Diverse>Comenzi pentru a completa rubrica de ''data Inchiderii" din comenzi.Poate ca e mult de lucru, dar nu programul e de vina.Programul doar respecta Normele pentru productie si gestiuni cantitativ valoric.

Altfel, poti sa ai incredere in experienta d-lui Herganiec.

lazurl333

#19 Mesaj de lazurl333 »

multumesc

lazurl333

#20 Mesaj de lazurl333 »

multumesc mult.numai ca acum am evidentiate consumurile in comenzi,productie , si bonuri consum.nu-mi denatureaza stocurile?si inca o intrebare,firma are si fast food care se vinde numai la magazin pe bon casa marcat.procedez la fel?eu lucrez tot cant-val.
Pentru fast food eu inregistram la productie ,apoi la transferuri si apoi la iesiri.multumesc ptr.intelegere.sper ca nu am gresit si trebuie sa refac ceva din urma.

eugen01

#21 Mesaj de eugen01 »

nu sunt in masura sa apreciez daca s-a facut o greseala d.pd.v. contabil, poate cel mult o eroare in modul de lucru.Optiunea transferuri (numai pentru gestiuni cantitativ valorice) se recomanda a fi folosita in cazul in care am o receptie/intrare de materii prime ce apartin de mai multe gestiuni.Se face receptia intr-o gestiune dupa care prin Transferuri repartizez fiecare materie prima in gestiunea de care apartine.
Modul de lucru corect, conform normelor,legislatiei referitoare la productie ar fi urmatorul (scuze daca ma repet) :
1.Aveti gestiunile(Gestiuni) plus o gestiune intitulata Produse Finite(1) unde se "predau" produsele obtinute din consumul MC si AC; articolele (Articole) definite in functie de tip articol (materii prime, alte consumabile etc.. si evident ProdusFinit))
2.Intrari.Receptionez MP si AC repartizandu-le in gestiunea de care apartin.
3.Lansez comanda.Completez cantitati de MP si AC.Daca comanda se finalizeaza in mai multe zile atuni iesirile de MP si AC e recomandat sa fie facute pe Bon de Consum.In comanda pastrez doar pentru evidenta consumurilor , nu neaparat pentru darea lor in consum..Daca se finalizeaza in aceeasi zi putem face scaderea odata cu predarea in ecranul Productie.In nici un caz ambele metode odata, Saga va da in consum de doua ori, odata prin BonConsum si inca odata prin Bon de primire.
4.Iesirile(vanzarile) se fac prin selectarea gesiunii Produse Finite (1) sau prin AsociereComenzi (dar si aici trebuie ca produsul finit sa fie predat in ecranulProductie;teoretic nu pot sa vand ceea ce nu am produs).Acest ecran de productie imi spune cat am produs zilnic.(asa zisul Raport de productie).Valoarea productiei este stabilita la valoarea MC si AC consumate pentru obtinerea cantitatii de produs finit.
5.Pentru a fi siguri ca lucram conform realitatii in ConfigurareSocietati>Setari Diverse , avem de bifat casuta care sa nu permita validarea cand stocul devine negativ.

cam asta ar fi...altfel, sunt sigur ca puteti sa va bazati si pe...linia dreapta sugerata de Herganiec... :D

lazurl333

#22 Mesaj de lazurl333 »

cred ca am inteles.multumesc mult.eu am 2 gestiuni.tot ceea ce se produce se vinde pana la sfarsitul zilei.se vinde fast food la magazin,covrigi si cornuri la magazinul propriu si apoi tot la comanda in piete si targuri si distributie in judet.(cornuri ,covrigi ,cozonac).mai am si sucuri si lactate in magazin propriu.eu cred ca m-am complicat am creat o gestiune ptr.covrigi....cornuri pe care le-am transferat in cealalta gestiune a magazinului unde sunt si sucurile si lactatele.deci am inregistrat covrigi 0.1 la productie le-am transferat la gestiune magazin si apoi la iesiri.deci eu inregistrez acelasi lucru de trei ori.cred ca era de ajuns sa le inregistrez la productie si apoi la iesiri.oricum acum am inteles .multumesc mult.eugen.

eugen01

#23 Mesaj de eugen01 »

ehhmmm...ca un argument in plus pentru a prelua iesirile/vanzarile din gestiunea de produse finite este faptul ca ii dati ocazia lui Saga sa evidentieze diferentele de pret in 348.

balazse

#24 Mesaj de balazse »

herganiec scrie:PS nu folosesc Comenzile ca nu ma ajuta. ar trebui sa introduc 150 comenzi zinic si sa fac 150 be bonuri de productie, apoi inca 150 de facturi, pt ca prorgamul nu face automat productia din comenzi.
In ceea ce priveste comenzile daca vinzi aceleasi produse zilnic catre un client atunci poti sa faci o mica smecherie, adica atunci cand introduci o comanda nu treci doar comanda pentru ziua respectiva.
Exemplu:
facturezi zilnic la un client X:
- paine alba 700g 25
- paine semialba 700g 35
- paine neagra 500g 10
Si vine smecheria la comanda. La cantitate treci o cantitate in asa fel incat ultimele cifre vor reprezenta comanda zilnica, adica de exemplu 10000035, la o comanda de 35.
Comanda il introduci astfel :
- paine alba 700g 10000025
- paine semialba 700g 10000035
- paine neagra 500g 10000010
Cand faci factura prin "asociere comenzi" te uiti la cantitate si vezi intotdeuna cat ai de facturat.
In ceea ce priveste productia poti sa-l faci si la sfarsit de zi pentru toata productie.

lazurl333

#25 Mesaj de lazurl333 »

MULTUMESC

popc01

#26 Mesaj de popc01 »

Avem urmatoarea situatie la o brutarie:
achizitionam grau de la persoane fizice pe baza de borderou de achizitie, in schimbul valorii graului persoana fizica primeste paine. Ce documente ar trebui sa intocmin si care ar fi monografia contabila.Va rugam sa se ajutati daca stiti sau aveti situatii asemanatoare.Multumesc

vinczellero

#27 Mesaj de vinczellero »

345 = 711 2000 ron receptie produse finite la pret de vanzare
411= 701 2000 ron vanzare produse finite
711=345 2000 ron descarcare gestiune produse finite

cheielile facute cu productia se reflecta in 6xx bonuri de consum si profitul se reflecta peransamblu la sfarsit de luna !!!!
daca sunteti microintreprindere tot ce conteaza sunt conturile 7xx , pe exemplul nostru 701 !!! aceasta explicatie se datoreaza faptului ca se plateste cota de impozit calculata doar la venituri 7xx fara 711 care reprezinta doar miscarea ( cresterea sau scaderea productiei ) !!!
si daca a veti productie neterminata lucrati cu 331 =711 si apoi invers la inceputul lunii sau cabd obtineti productia efectiva 711=331 .apoi lucrati cu 345 si 711 la fel ca in exemplul de mai sus!!!
daca sunteti platitor de impozit pe profit e putin mai greu pentru ca intereseaza foarte mult pe organele abilitate sa reflectati cat mai exact toate cheltuielile pe fiecare produs ,in speta retetar din cauza faptului ca aveti venituri minus cheltuieli si apoi impozit pe diferenta (profit daca e cazul ) !!!

nicolescus

#28 Mesaj de nicolescus »

Buna ziua. Sunt noua in contabilitate si nu am mai lucrat fast food pana acum. O societate a deschis un fast food unde vinde cavrigi, placinta, shaorma, etc. Am citit ce s-a scris pana acum. In mare am inteles cam cum vine, dar am o intrebare. Pe casa de marcat se vinde...n produse de n feluri. Cum stiu eu cata productie sa fac pentru ziua respectiva, adica ce cantitate de produs finit n, produs finit m, etc. De unde stiu cate placinte s-au vandut, sau cate shaorme? La inchiderea zilei am Z-ul, dar pe valoare totala.

eugen01

#29 Mesaj de eugen01 »

iar pentru produse finite transferate de la brutarie :
de la Brutarie se face aviz iesire prin 482 catre Mag Brutarie
-Mag Brutarie face NIR global valoric de la Brutarie (482).
la sf de zi se scoate raport Z si se inreg pe iesiri.
...si cam asta e.

l-am citat pe Herganiec.Banuiesc ca se refera la cazul in care se vinde toata productia.

va trebuie o precizare(evidentiere) a articolelor vandute si a cantitatilor.

herganiec

#30 Mesaj de herganiec »

nicolescus scrie:....Pe casa de marcat se vinde...n produse de n feluri. Cum stiu eu cata productie sa fac pentru ziua respectiva, adica ce cantitate de produs finit n, produs finit m, etc. De unde stiu cate placinte s-au vandut, sau cate shaorme? La inchiderea zilei am Z-ul, dar pe valoare totala.
Da, trebuie sa listati de pe casa desfasurat (in afara de raportul Z).

se programeaza casa de marcat cu cod pt fiecare tip de produs care il aveti.

hamburger tip 1
hamburger tip 2
saorma mare, etc
cu pretul care il are diferit.
la sf. de zi listati situatia vanzarilor pe fiecare articol centralizat, il introduceti in productie si cam asta e.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Scrie răspuns