inregistrare factura intracomunitara

stanilaa51

#16 Mesaj de stanilaa51 »

iancuv98 scrie:Inregistrarea respectiva imi apare in declaratia 390,si la verificarea furnizorului in scopuri de TVA imi spune ca nu figureaza ca platitor de TVA.
Nu stiu daca trebuie sa depun declaratia 301,in declaratie imi apare TVA datorat corespunzator facturii de intrare in procent de19 %,este necesar sa platesc acest TVA ?
Este pentru prima data cand fac o receptie intracomunitara.
Exista si alta optiune de a face receptia sa nu ma mai complic cu receptia intracomunitara ?
Ai grija ca da eroare programul din cauza codului de tara , eu am dus zilele trecute mai multe 390uri si doama de acolo a fost destu de draguta sa editeze fisierele in cauza , toate codurile de tara imi apareau dublate ITITxxxxxxxx sau BEBE xxxxxxx sau DEDE sxxxxxxxxxx , incearca sa introduci fara prefixul de tara codul si s-ar putea sa mearga

tomac

#17 Mesaj de tomac »

stanilaa51 scrie:toate codurile de tara imi apareau dublate ITITxxxxxxxx sau BEBE xxxxxxx sau DEDE sxxxxxxxxxx ,
Asta pentru ca ati introdus la cod fiscal, codul tertului inclusiv tara. De exemplu pentru un tert din Italia codul in scopuri de TVA este IT1234567. La introducerea in SAGA introduceti la cod 1234567 iar la tara alegeti IT.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

bogeanua

#18 Mesaj de bogeanua »

O firma din Romania a achizitionat un autoturism NOU din Austria si furnizorul care este platitor de TVA a emis factura cu TVA zero.Cf art 126 al 3 lit "b" din CF aceasta achizitie este operatie impozabila.Am inregistrat factura la INTRARI VALUTA cu TVA zero.Trebuie sa platesc TVA si sa inregistrez 635=4427 aplicand 19% la valoarea de intrare?

tomac

#19 Mesaj de tomac »

Daca firma din RO este inregistrata in scopuri de TVA aplica taxare inversa (face plata prin decontul de taxa). Ar fi obligata la plata efectiva a taxei o persoana neinregistrata in scopuri de TVA in Romania.

bogeanua

#20 Mesaj de bogeanua »

Multumesc pt raspuns Tomac.Firma din Romania este platitoare de TVA.

stefanv

#21 Mesaj de stefanv »

Am si eu o problema neclara:
- PJ achizitioneaza un auto second din Germania de la PF
-plata prin banca - euro
-unde se inregistreaza in Saga exact, ce se selecteaza deoarece nu e taxare inversa, ce CIF se trece la furnizor (nu are CIF fiind PF ), cum se face plata ac.fz (extern), pe ce rand tb sa apara in decont TVA?
Cu stima, Violeta

tomac

#22 Mesaj de tomac »

Inregistrare la intrari valuta - la tip document se seteaza "Factura", inainte de validare se pune zero la TVA.
Nu se trece nimic la CIF furnizor. Plata in numerar prin Deconturi valuta.
In decont va aparea corect la rd.19

vesaa

#23 Mesaj de vesaa »

Cum inregistrez in SAGA o AIC de la o PJ inregistrata in scopuri TVA, cumparatorul fiind si el platitor de TVA. Achizitia este a unei masini second hand, iar pe factura de achizitie scrie "livrare neimpozabila cf. art. 138 al directivei 2006/112/CE"

Se declara in 390? Dar 092, se depune?
Tudor Ionescu

Sync your files online and across computers with @Dropbox. 2GB account is free! http://db.tt/tKYjpdq

http://www.ajutorcontabil.tk
http://www.webtags.tk

tomac

#24 Mesaj de tomac »

Da.Da. :)

vesaa

#25 Mesaj de vesaa »

Multumesc pt raspuns, insa tot mai am o retinere cu privire la depunerea D092.

Citat din instructiunile formularului:
"Formularul (092) „Declarație de mențiuni privind schimbarea
perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în
scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca
perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară
taxabilă în România
” se completează de persoanele impozabile
înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Legea
nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările
ulterioare, care utilizează trimestrul ca perioadă fiscală și care
efectuează o achiziție intracomunitară."

Sintagma folosita in instructiuni este "o achiziție intracomunitară
taxabilă în România", dar pe invoice scrie "livrare neimpozabila..."

Iar legat de modul de introducere in SAGA tot scris de tine am citit ca se baga la intrari valuta si se alege la tip F - Factura si se sterge manual coloana TVA din antet.
[/u]
Tudor Ionescu

Sync your files online and across computers with @Dropbox. 2GB account is free! http://db.tt/tKYjpdq

http://www.ajutorcontabil.tk
http://www.webtags.tk

tomac

#26 Mesaj de tomac »

"Livrare neimpozabila" este pentru vinzator.
Cumparatorul aplica taxarea inversa.
Metoda recomandata de mine se aplica acolo unde cumparatorul din RO primeste o factura cu TVA dintr-un stat membru UE, altul decit RO, TVA-ul facturat de partenerul din respectivul stat membru UE trebuind inclus in pretul de achizitie a bunurilor fiind o taxa nerecuperabila (cu exceptia cazurilor in care firma din RO nu face demersuri pentru recuperarea lui din statul membru din care a aprovizionat bunurile).
In cazul in care un platitor de TVA dintr-un stat membru al UE, altul decit RO, livreaza bunuri catre un platitor de TVA din RO, atunci cel din statul membru respectiv va emite o factura fara TVA, iar cel din RO va aplica masurile de simplificare asa cunoscuta taxare inversa.

apetrem

#27 Mesaj de apetrem »

vesaa scrie:... dar pe invoice scrie "livrare neimpozabila..."
Si eu zic ca este operatiune taxabila in Ro, respectiv AIC, cu tot ce decurge din asta.
Ca sa fie o "livrare neimpozabila" in Ro trebuie sa poata fi incadrata in una din situatiile
prevazuta la art.126, al. (8), printre care si regimuri speciale pentru bunuri second-hand.
Insa, pentru a dovedi ca bunul a fost supus regimului special pentru bunuri second-hand,
pe factura ar fi trebuit sa exista o referire la art. 313, 326 şi 333 din Directiva 112.
Mentiunarea art.138 din Directiva 112 se traduce prin livrare intracomunitara normala,
operatiune impozabila "scutita" la furnizor.
Ceea ce e altceva decat "neimpozabila".
Marian Apetre

Scrie răspuns