cum calculam salariile invatamant ian 2010?

Chestiuni specifice programului SAGA B.
stoicam38

cum calculam salariile invatamant ian 2010?

#1 Mesaj de stoicam38 »

Buna ziua, as dori sa aflu si eu cum trebuie sa calculam salariile din invatamantul preuniversitar pentru luna ianuarie 2010.:?:
Daca are cineva o idee sau o metodologie, va rog sa ma ajutati! deja ne cere suma totala a salariilor pentru deschiderea creditarii la Trezorerie :?
Multumesc anticipat.

balani430

#2 Mesaj de balani430 »

Inspectoratele scolare au fost chemate vineri la Brasov la instruire in ceea ce priveste salarizarea. Pana atunci mai asteptam, poate apare si ordonanta cu metodologia.
Oricum, dispare premiu 2 % si salariu de merit, ce se stie sigur pana acum. Apar noi functii, de profesor prescolar si primar pentru cei care au liceul pedagogic si o facultate dupa, in profil pedagogic, conf. L 387/2009. Restul se mentin, teoretic, la nivelul salariului din decembrie 2009 (salariul normal, fara reducerea de 15.5%). Nu stiu ce se va intampla cu cele 2 ore reduse pentru gradul 1 si peste 25 ani vechime la cadrele didactice.
La trezorerie fa si tu o prognoza cu sume un pic mai mari, mai bine sa nu-ti trebuiasca decat sa nu-ti ajunga, pentru ca daca depasesti sumele prognozate iti refuza plata (cel putin asa se intampla la noi).

ochiuleta419

salarii

#3 Mesaj de ochiuleta419 »

eu am gasit normele aici http://www.prolex.ro/?cat=406 , si am gasit si un model de calcul pentru invatamant, am un fisier , dar nu stiu cum sa-l atasez

balani430

#4 Mesaj de balani430 »

Aseara a aparut OUG nr. 1 cu metodologia, in M.O. nr. 62.
Pe site la isj Cluj, Bacau, etc au aparut niste precizari si modele de calcul.

stoicam38

#5 Mesaj de stoicam38 »

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Azi am primit un e-mail cu metodologia si modelele de calcul si unul cu data si ora cand trebuie sa fim la sedinta de instruire la inspectorat, adica marti...

stoicam38

#6 Mesaj de stoicam38 »

Am si eu o rugaminte, pentru cine a lucrat pe partea de salarii pentru invatamant preuniversitar (eu, pana acum nu am introdus salariile in Saga B), va rog explicati-mi si mie ce salariu se trece la salariu brut si cel orar din fisele salariatilor, iar apoi la state salarii cum se completeaza sporurile.
Multumesc anticipat.

balani430

#7 Mesaj de balani430 »

La salariu brut treci salariu din grila. La cel orar nu treci nimic.
Ca sa adaugi sporuri, mai intai trebuie sa le configurezi in ADMINISTRARE > CONFIGURARE SALARII > SPORURI PERMANENTE. Pentru executia bugetara trebuie sa configurezi si articolele bugetare aferente.
Dupa ce le configurezi, te duci inapoi la Salariati si ai acolo jos un buton cu Sporuri permanente. Dai clic pe el si adaugi la fiecare angajat ce sporuri are, conform statului de functii aprobat.
Tot la Salariati, ai in coltul din dreapta sus un buton cu Detalii. Acolo configurezi cardurile si normele pe didactic si nedidactic, pentru calculul platei cu ora, a cumulului si a orelor suplimentare (care nu se mai platesc, dar ca idee). Acolo modificati la ore pe luna.

stoicam38

#8 Mesaj de stoicam38 »

Multumesc frumos pentru raspuns. Am retinut ideile. Ni s-a facut si instruirea pentru salarizare ieri, cam vaga totusi...
Mai am, totusi cateva nelamuriri: de ce la noul salariu de baza se aplica doar sporul nou de zona? sporul de ecran se calculeaza ca inainte?

balani430

#9 Mesaj de balani430 »

Sporurile de ecran, de arhiva, daca mai exista (am inteles ca nu, dar nu sunt sigur), se introduc in rubrica compensatii tranzitorii si fac parte din salariul de baza.
La fel si sporul de doctorat, tot aici se introduce. Ideea e ca toate sporurile care nu se mai regasesc in legea 330 se introduc intr-o rubrica noua, compensatii tranzitorii, care face parte din salariu de baza, astfel incat salariul angajatului sa fie la aceeasi valoare din dec. 2009. Pe noi asa ne-a instruit isj-ul.

stoicam38

#10 Mesaj de stoicam38 »

Da, asa e. Am facut statele de personal. Azi ISJ ne-a trimis un model modificat, in care au introdus coloane la drepturi care fac parte din salariul de baza nou, si anume: diferenta spor zona, diferenta spor simultan, CFP, ia r la sporuri in afara sal. de baza: inv. special, gr. merit, dirigentie, simultan, rural, simultan, ecran, cond. grele. Dupa aceste sporuri au mai bagat si PCO, inainte de total salariu ianuarie. (scuze, nu stiu cum sa atasez documente, sau imagini)

Am respectat ce m-ati invatat mai sus, sa fac in Saga B, la salarii, dar nu imi calculeaza bine...

- plata cu ora se aplica la (salariu din grila + spor zona) : 72 (sau 64) x nr. ore PCO... facand calculul pe macheta de la Milvacom, mie imi iese la PCO: (1986+158):64x24=804, iar in Saga B: PCO=782... oare e bine?

- retinerea pentru sindicat stiam ca se aplica la venit brut si se retine din venitul brut, ori in Saga nu am decat 3 optiuni: salariu af. timp lucrat, venit baza calcul si salariu net...

sau poate nu e bine cum stiu eu? daca stie cineva mai bine, ma poate indruma si pe mine?
Multumesc anticipat.

balani430

#11 Mesaj de balani430 »

Poate nu ai configurat tot ce trebuie pt PCO. La mine au SB si GM si calculeaza bine. Vezi sa fie bifate sporurile care intra in baza de calcul din PCO (dreapta jos), la configurare sporuri. Si la salariati sa le treci norma de ore (la salariati > detalii).
Sindicatul se aplica la brut (asta nu-i o regula, cotizatia maxima prevazuta de lege e 1% din brut, dar poate fi si mai putin), si se retine din venitul baza de calcul pentru ca se deduce din baza de calcul la impozit doar, conf. codului fiscal. Daca-l retii din brut, diminuezi contributiile sociale si nu-i bine.

stoicam38

#12 Mesaj de stoicam38 »

Mă scuzaţi, ce e SB şi GM?

La configurare sporuri, am bifat bine.
La salariaţi, am trecut norma de ore (cei cu gr. I au 64 ore/luna).
Mai am totuşi o nelămurire: la salariaţi am trecut la salariu brut - salariul de încadrare (din grilă). Sigur nu trebuie trecut salariul de bază nou (în care sunt bagate: ind. conducere, stabilitate, vechime) ?

Iar acum, o alta problemă: am obţinut HJ pentru 1/25 şi 220 din februarie 2010, trebuie recalculate si salariile din ianuarie, respectiv al 13-lea?

balani430

#13 Mesaj de balani430 »

SB = salariu de baza
GM = gradatie de merit
Despre calcularea salariilor dupa HJ, depinde ce zice acolo. Ministerul sub nicio forma nu este de acord cu calcularea salariilor cu valoarea de referinta de 400 lei dupa L 220/2008, asa ca.... doar daca scrie acest lucru in HJ, si chiar si asa, vezi ce zice isj-ul vostru.
La salariu brut, eu am pus salariul din grila si am adaugat separat sporurile la sporuri permanente, sa vada omu' pe fluturas exact din ce-i format salariul, sa nu vina pe urma cu reclamatii.

Scrie răspuns