somaj tehnic

tanislavv917

somaj tehnic

#1 Mesaj de tanislavv917 »

Imi spune si mie cineva cum fac declaratiile pentru somaj tehnic la ianuarie? Cu contributii sau fara? Conform Ordonantei de urgenta privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010, scutirea se aplica incepand cu februarie 2010.
Si, presupunand ca se fac fara contributii, cum realizez acest lucru in SAGA? Pentru ca in momentul in care specific la detalii SOMAJ TEHNIC se face statul si declaratiile aferente fara contributii. Le-am facut asa si la Casa de Pensii mi-a respins declaratia aferenta salariatilor in somaj tehnic.
Multumesc.

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Cu contributii mai putin somaj. In SAGA operati la zile somaj tehnic > 3 luni. In acest caz indemnizatia este de 75%.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

tanislavv917

SOMAJ TEHNIC

#3 Mesaj de tanislavv917 »

Chiar daca sunt in somaj doar o luna, (adica, mai putin de 3 luni).
In plus, depun la CAS doua randuri de declaratii , un rand pentru salariatii normali si alt rand pentru cei in somaj tehnic?
Multumesc.

tanislavv917

SOMAJ TEHNIC

#4 Mesaj de tanislavv917 »

Art. 52. [suspendarea din iniţiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
..........
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
.....
Art. 53. [ întreruperea activităţii angajatorului ]
(1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.

Asadar, in cazul "somajului tehnic" reglementat de Codul Muncii, nu exista stagiu de cotizare, angajatului nu i se calculeaza contributiile la cei min.75%.
Angajatorul insa, are datoria de a vira contributiile la Bugetul de stat, aferente acestui fond de 75% achitat salariatilor.
De aceea, ord.28/2009 si ord.4/2010, vine in sprijinul angajatorilor care trec prin dificultati ale mediului de afaceri romanesc in toate domeniile lui cu masuri de protectie sociala.

Pe perioada "somajului tehnic" ce nu intra sub incidenta ord.4/2010, nu se fac declaratii la gestionarii de fonduri pentru angajati?
Daca nu se calculeaza contributii pentru angajati, ci doar pentru angajator, pot realiza in SAGA un astfel de stat? Am incercat si nu am reusit.

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Eu m-am referit la ce cimp se introduce in program nicidecum la vreo prevedere legala.
In SAGA pentru ca exista in 2009 posibilitatea ca pentru perioda de 3 luni de somaj tehnic, societatile sa nu plateasca contributii, s-a decis separarea cazurilor de somaj tehnic in 2 cîmpuri cele de pînă la trei luni pentru care se aplica prevederea din OUG 28/2009 și cele ce nu intrau sub incidența acestei ordonanțe (indiferent de perioadă) sau pentru cazurile în care șomajul tehnic depășea cele 3 luni de scutire de contribuții din OUG 28/2009. Astfel, doar cei ce intrau sub incidența acelei ordonațe generau declarații separate. În cazul în care se completau zilele la somaj tehnic>3 luni acele cazuri nu se generau în declarațiile distincte cerute de pensii sau în cîmpuri distincte cerute de declarația de șomaj.

Deci somaj>3 luni se refer la orice suspendare, pentru întrerupere temporară a activității (așa cunoscută sub denumirea de șomaj tehnic) chiar dacă e mai mică de 3 luni, suspendare conform codului muncii și pentru care nu se aplică scutirea totală de contribuții.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns