Am urmatoarea problema( firma platitoare de tva):
Am achizitionat de dincolo urmatoarele produse:
- 2 buc tensiometre cu 42 lei = 84 lei
- 3 buc cantare digitale cu 49 lei = 147 lei
TOTAL Factura = 231 lei fara tva (cu tva total factura = 274.89
Factura am inreg in felul urmator:
% = 401.0001 274.89 lei
303(tensiometru, cantar) 231
4426 43.89
Darea in folosinta a obiectelor de inventar o inreg 603 = 303 la valoarea de pe factura 231 lei?
Ulterior firma vrea sa vanda produsele respective unor clienti ( 2 la nr)
- Firma isi poate alege ce fel de adaos comercial va practica? Acest adaos poate sa fie diferit de la un client la altul?
Factura catre client o inreg: 411.0001 = %
707(sau alt cont?????)
4427
- Pentru a elibera o factura proforma este nevoie de un formular tipizat ,sau imi pot crea eu un astfel de formular, in excel spre exemplu?
_ Darea in folosinta a OB o fac la valoarea receptiei(NIR-achizitie marfa) sau la valoarea de vanzare? Daca trebuie la valoarea de vanzare as vrea sa stiu cum inregistrez diferenta? Automat preturile vor fi mai mari cu aproximativ 20 , 30%
Multumesc
ajutorr!!!!!!!!!!!
-
In primul rand "de dincolo" ar putea insemna si magazinul de la colt, de la o firma din cadrul comunitatii sau din afara comunitatii.
Daca de la inceput stii ca vrei sa vinzi acele produse nu mai are rost sa le inregistrezi pe 303, respectiv 231, ci pe 371 (ii drept ca nu ai zis in care luni au loc aceste inregistrari).
Adaosul comercial poate fi diferit de la client la client.

Daca de la inceput stii ca vrei sa vinzi acele produse nu mai are rost sa le inregistrezi pe 303, respectiv 231, ci pe 371 (ii drept ca nu ai zis in care luni au loc aceste inregistrari).
Adaosul comercial poate fi diferit de la client la client.
In cazul in care deja s-au inregistrat ca obiecte de inventar si/sau active fixe, se poate storna intrarea si repusa corect. Adica ma duc pe factura de intrare si apas butonul stornare pe care-l gasesc in josul ecranului, devalidez, si mai adaug inca o data pozitiile asa cum doresc DAR CU PLUS (modifc si data daca este dintr-o alta luna si pun data lunii in care fac aceasta stornare):
Dupa stornare voi avea:
1. Aparat medical......buc -1, pret 10 lei, valoare -10 lei, cont contabil 303
Dupa devalidare aleg adaug, si trec pozitia pe care doresc sa o transform in marfa:
1. Aparat medical.....buc +1, pret 10 lei, valaore +10 lei, cont contabil 371
Totalul facturii va fi ZERO, validez.
Apas pe procesul verbal de dare in folosinta si mi se va genera un proces verbal pe minus (minus603=minus303). Accept.
Pretul de vanzare este la latitudinea mea si la buzunarul coientului.
Scaderea din gestiune/costul produselor vandute, este intr-adevar valoarea de aprovizionare, in cazul nostru 10 lei. Nu sunt obligat sa evidentiez adaosul castigat. Acesta se va regasi in contul 121 prin inchiderea conturilor de cheltuiala cu marfurile (607) si a celor de venit (707). Repet pretul de vanzare poate fi diferit de la un client la altul.
De retinut: este interzisa achizitionarea de produse in vederea revanzarii de la magazinele care vand cu amanuntul: tip CORA, CAREFOUR, BRICOSTORE, KAUFLAND, etc. Daca nu ma insel este vorba de ordonanta 28/2000 pentru unele masuri privind limitarea speculei.
Darea in folosinta: exista un buton in partea de jos a ecranului, un buton discret in cotul din dreapta "Dare in folosinta obiect de inventar" foloseste-l si iti va produce multiple satisfactii, eufemistic vorbind.
Da, valoarea de "dare in folosinta" este pretul de achizitie dezbracat de orice zorzoane (TVA si adaos comercial).
Dupa stornare voi avea:
1. Aparat medical......buc -1, pret 10 lei, valoare -10 lei, cont contabil 303
Dupa devalidare aleg adaug, si trec pozitia pe care doresc sa o transform in marfa:
1. Aparat medical.....buc +1, pret 10 lei, valaore +10 lei, cont contabil 371
Totalul facturii va fi ZERO, validez.
Apas pe procesul verbal de dare in folosinta si mi se va genera un proces verbal pe minus (minus603=minus303). Accept.
Pretul de vanzare este la latitudinea mea si la buzunarul coientului.
Scaderea din gestiune/costul produselor vandute, este intr-adevar valoarea de aprovizionare, in cazul nostru 10 lei. Nu sunt obligat sa evidentiez adaosul castigat. Acesta se va regasi in contul 121 prin inchiderea conturilor de cheltuiala cu marfurile (607) si a celor de venit (707). Repet pretul de vanzare poate fi diferit de la un client la altul.
De retinut: este interzisa achizitionarea de produse in vederea revanzarii de la magazinele care vand cu amanuntul: tip CORA, CAREFOUR, BRICOSTORE, KAUFLAND, etc. Daca nu ma insel este vorba de ordonanta 28/2000 pentru unele masuri privind limitarea speculei.
Darea in folosinta: exista un buton in partea de jos a ecranului, un buton discret in cotul din dreapta "Dare in folosinta obiect de inventar" foloseste-l si iti va produce multiple satisfactii, eufemistic vorbind.
Da, valoarea de "dare in folosinta" este pretul de achizitie dezbracat de orice zorzoane (TVA si adaos comercial).
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Re: ajutorr!!!!!!!!!!!
Daca aveti Saga C conta+stocuri, se poate din meniul Diverse>Comenzi>TiparireComanda.Modificam rubrica titlu.lomanarn992 scrie: - Pentru a elibera o factura proforma este nevoie de un formular tipizat ,sau imi pot crea eu un astfel de formular, in excel spre exemplu?
Multumesc
Altfel, ProForma nefiind document justificativ, recunoscut de cutumele in vigoare, da puteti face in Excell (n-ar fi rau sa pastrati totusi o serie de secventiala de numere)...am furnizori de la care, primesc pur si simplu ..o instiintare de plata.
-
pt. ,,lomanarn992''
lomanarn992 ........da!!! domnul puturcai are dreptate ca e interzisa revanzarea produselor cumparate de la o unitate cu amanuntul ,dar e vorba de Legea 12/1990 republicata .!!! Daca ati cumparat obiectele de inventar respective pentru a fi necesare desfasurarii activitatii de ce le vindeti ??? Nu cred ca e prea corect sa inregistrati direct pe 371 aceste bunuri !!! Aveti ca obiect de activitate comertul cu amanuntul ???important e si de unde le-ati cumparat !!! eu zic ca le puteti vinde fara probleme ca si obiecte de inventar asa cum le-ati inregistrat din 303 si sa
le vindeti cu adaos comercial catre client la pret negociat ...dar asta numai cu conditia sa nu fie achizitionate aceste bunuri de la unitati de desfacere cu amanuntul !!!
eu zic totusi sa aveti grija la ce fel de obiect de activitate aveti si sa achizitionati obiecte de inventar numai daca va ajuta in desfasurarea activitatii !!! ce s-ar intampla daca am recurge toti la aceste practici ....sa vand si sa cumpar orice pe firma ,de oriunde si oricum ????
le vindeti cu adaos comercial catre client la pret negociat ...dar asta numai cu conditia sa nu fie achizitionate aceste bunuri de la unitati de desfacere cu amanuntul !!!
eu zic totusi sa aveti grija la ce fel de obiect de activitate aveti si sa achizitionati obiecte de inventar numai daca va ajuta in desfasurarea activitatii !!! ce s-ar intampla daca am recurge toti la aceste practici ....sa vand si sa cumpar orice pe firma ,de oriunde si oricum ????