rezerva legala
rezerva legala
Constituirea rezervei legale din profit este obligatorie? Firma nu repartizeaza dividende.
Multumesc!
Multumesc!
-
Constituirea rezervei legale este obligatorie in conf cu art 183 alin 1 din Legea 31/1990 cu modificarile ulterioare.
Neconstituirea acesteia ( incalcarea art 183 ) se pedepseste cu inchisoarea intre1 si 3 a fondatorului, administratorului sau altui reprezentant legal .
Ce ziceti , este obligatoriu ?
Neconstituirea acesteia ( incalcarea art 183 ) se pedepseste cu inchisoarea intre1 si 3 a fondatorului, administratorului sau altui reprezentant legal .
Ce ziceti , este obligatoriu ?

Aici se face o foarte mare confuzie. Rezerva legala trebuie sa fie de MINIM 5% din capitalul social. Asta o spune Legea 31/1990, la art.183paturcai scrie:COnform prevederilor legale, rezerva trebuie sa fie MAXIM 20% din capitalul social.
Maxim 20% din capitalul social este suma rezervei legale, maxim deductibile la calculul impozitului pe profit.Legea 31/1990, art.183 scrie:1) Din profitul societăţii se va prelua, în fiecare an, cel puţin 5% pentru formarea fondului de rezervă, până ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
va rog foarte frumos o parere tot in legatura cu rezerva legala:
o S.R.L. si-a majorat capitalul social in 2008 cu suma preluata din soldul ct.1068 ( in acel cont 1068 suma era constituita din repartizarea profitului pe 2007)
in 2008 si 2009 s-a constituit rezerva legala anuala, intrucat a avut profit, rezerva a atins limita de 20% din cap.social subscris si varsat
intrebare:
daca in 2010 administratorul decide diminuarea capitalului social prin ONRC cu o anumita suma,suma care se doreste a fi distribuita apoi admin., atunci rezerva legala trebuie diminuata si ea sau ramane in sold?daca da, cum se contabilizeaza?( mai mentionez ca la cap.soc.dupa diminuare ramane mult mai mult decat 200 ron, cat e limita minima la S.RL.-uri)
multumesc mult celor care au timp sa-mi dea un raspuns!
o S.R.L. si-a majorat capitalul social in 2008 cu suma preluata din soldul ct.1068 ( in acel cont 1068 suma era constituita din repartizarea profitului pe 2007)
in 2008 si 2009 s-a constituit rezerva legala anuala, intrucat a avut profit, rezerva a atins limita de 20% din cap.social subscris si varsat
intrebare:
daca in 2010 administratorul decide diminuarea capitalului social prin ONRC cu o anumita suma,suma care se doreste a fi distribuita apoi admin., atunci rezerva legala trebuie diminuata si ea sau ramane in sold?daca da, cum se contabilizeaza?( mai mentionez ca la cap.soc.dupa diminuare ramane mult mai mult decat 200 ron, cat e limita minima la S.RL.-uri)
multumesc mult celor care au timp sa-mi dea un raspuns!
Ziua buna, stimati colegi!
va rog sa ma corectati daca gresesc
o soc are la sfarsitul lui 2009:
-1012 C=25.200 ron
- 1061 C = 537 ron
- profit 2009 1.235 ron
avand in vedere ca in legea soc. com se specifica:
va rog sa ma corectati daca gresesc

o soc are la sfarsitul lui 2009:
-1012 C=25.200 ron
- 1061 C = 537 ron
- profit 2009 1.235 ron
avand in vedere ca in legea soc. com se specifica:
pot constitui din profitul 2009, rezerva legala in valoare de 1.235, corect?Art. 183. - (1) Din profitul societăţii se va prelua, în fiecare an, cel puţin 5% pentru formarea fondului de rezervă, până ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social

Îmi iubesc ţara atunci când nu mă uit la televizor şi când nu merg pe stradă. (Octavian Paler)
-
Referitor la posibilitatea constituirii rezervei legale egala cu profitul . Asta intrebati ? Daca avand profit 1235 , puteti constitui rezerva legala 1235 ?
Din punct de vedere legal CF spune la art 22 :" Rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitul contabil inainte de det imp de profit .........etc".
Deci daca profitul contabil este 1235 , atunci deductibila la calcularea impozitului pe profit este numai 5%din 1235.
Din punct de vedere legal CF spune la art 22 :" Rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitul contabil inainte de det imp de profit .........etc".
Deci daca profitul contabil este 1235 , atunci deductibila la calcularea impozitului pe profit este numai 5%din 1235.
multumesc pt raspunsuri.
art.22 este valabil in cazul soc platitoare de impozit pe profit.
In 2009 soc a fost microintreprindere.
Eu m-am referit la constituirea fondului de rezerva cf art. expus din legea soc. comerciale. Avand un cap.soc de 25.200, rezerva ar tb sa ajunga (evident, cu timpul)pana la 5.040 ron. Asociatii nu doresc sa distribuie profitul dar nici sa-l lase nerepartizat....
din aceasta cauza am cerut o confirmare 
art.22 este valabil in cazul soc platitoare de impozit pe profit.
In 2009 soc a fost microintreprindere.
Eu m-am referit la constituirea fondului de rezerva cf art. expus din legea soc. comerciale. Avand un cap.soc de 25.200, rezerva ar tb sa ajunga (evident, cu timpul)pana la 5.040 ron. Asociatii nu doresc sa distribuie profitul dar nici sa-l lase nerepartizat....

Îmi iubesc ţara atunci când nu mă uit la televizor şi când nu merg pe stradă. (Octavian Paler)