Mai ai si tu un pic de rabdare.
1. Declaratia 390 il gasesti la "situatii-listari" -> "jurnal de cumparari si vanzari".
2. Daca factura este in euro atunci il introduci in euro. Mergi la "administrare" -> "configurare societati" -> bifezi la "cu operatii in valuta" -> "operatii" -> "intrari-valuta".
3. Pentru achizitiile facute in cursul lunii aprilie ai termen 15 mai (adica intotdeauna pana in 15 a lunii urmatoare).
Depinde și de:
- tipul documentului (Factură, taxare inversă, Excepții, etc), selectat în partea de antet
- contul utilizat la introducerea datelor
- țara setată la terțul respectiv
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
danilevicis scrie:La ambii clienti aveti operate facturile cu data din luna martie? Poate unul este cu 02.04?
Ati apasat butonul actualizare date?
Au codurile corecte?
Multumesc, data este corecta, am dat din nou actualizare , dar nu stiu ce se intampla tot un singur client imi preia
tomac scrie:Depinde și de:
- tipul documentului (Factură, taxare inversă, Excepții, etc), selectat în partea de antet
- contul utilizat la introducerea datelor
- țara setată la terțul respectiv
Am selectat tara Grecia , data este corecta 27 si 28 martie, dar tot nu imi preia primul client din data de 27 martie.
la tip am ales taxareinversa si nedefinit, iar contul 704, s-a efectuat un transport din Grecia in Romania, pentru o firma din Grecia ,declaratia am intocmit-o pe programul din mf , dar vreau sa stiu ce am gresit ca sa remediez pe viitor.
Ati gresit tipul. Nu se aplica taxarea inversa in acest caz. Trebuie sa alegeti, normal, factura.
Taxarea inversa o face beneficiarul sau persoana obligata la plata.
pe factura de achizitie marfa intracomunitara mai am doua pozitii : ambalaje (care se vor returna la urmatorele transporturi) si garantie pt. rafturi si paleti
le inregistrez pe ct.381 si 2678 ; aceste sume nu sunt preluate in decl.390
care este cauza? nu treb.trecute sau este o eroare in program?
Ambalajele ce circula in sistem de predare-restituire se inregistreaza pe 4091. In 381 se inregistreaza doar acele ambalaje ce ramin in proprietatea cumparatorului.
Daca folosind 381 nu apar in 390, dati un mail la SAGA. La fel si pentru 2678.
Provizoriu, folositi 4091, pentru ambele poziții pentru a genera D390 corect, apoi, după ce o generați, schimbați contul.
ma ajutati si pe mine cu cateva lamuriri:
am o achizitie intacomunitara din italia
am introdus-o in intrari in valuta
am selectat factura deoarece eu am platit tva in italia si mi s-a spus de la finante sa introduc tva in pretul produselor deoarece in tara nu pot sa-l deduc
cand generez 390 imi apare doar o singura achizitie
doar marfurile si produsele intrate pe protocol
materiile prime si alte materiale consumabile nu!
ce trebuie sa fac
cum e corect?
Ați procedat corect.La fel de corect vi s-a răspuns de la finanțe.
Ce nu este corect. aceasta nu este o achiziție intracomunitară și nu se declară în D390.
Pentru a fi declarată în D390:
- părțile să aibe coduri valide de TVA
- să poată fi făcută dovada că bunurile au părăsit teritoriul țării furnizorului și au ajuns în alt stat membru
- factura să fie emisă fără TVA, beneficiarul fiind obligat la plata TVA (beneficiarul aplică taxarea inversă)